SAĞLIK MEMURLUĞU ÖĞRENCİLERİNİN ERKEĞE YÖNELİK AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİNİ KULLANMAYA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Öz Bu çalışma, Pamukkale Üniversitesi Çivril Kadir Kameroğlu Sağlık Yüksekokulu (ÇKKSYO)Sağlık Memurluğu bölümü öğrencilerinin erkeğe yönelik aile planlaması yöntemlerini kullanmaya yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, ÇKKSYO Sağlık Memurluğu bölümünde öğrenim gören 145 öğrenci oluşturmuş, ancak örneklemi 124 (%85.5) öğrenci oluşturmuştur. Verilerin değerlendirmesinde; ortalama, standart sapma, sayı, yüzdelik hesaplamaları ve ki-kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre öğrencilerin %43.5’i “kişilerin evlenmeden önce kesinlikle cinsel deneyim yaşamaları gerektiğini” ve %50’si “cinsel deneyim sırasında aile planlaması yöntemi kullanmanın gerekli olduğunu” belirtmiştir. Öğrencilerin %31.5’i kullanmayı düşündüğü yöntemin “kondom” olduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin, %45.2’si “kondom kullanırken yine de gebelik olabilir” ve %64.5’i “kondom kullanmak kısırlığa neden olmaz” yanıtını vermiştir. Öğrencilerin, %65.3’ü yeterli sayıda çocuğu olduğunda vazektomi yöntemini tercih etmeyeceğini, %47.6’sı vazektomi yönteminin cinsel fonksiyonlarda azalmaya neden olup olmadığı ile ilgili bilgisinin olmadığını belirtmiştir. Öğrencilerin, yaş grupları, devam ettikleri sınıf ve aile planlaması ile ilgili bilgi alma durumları ile kondom ve vazektomi ile ilgili sorulara verdikleri yanıtlar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. (p < 0.05)

___

http://www.internetajans.com/haber.htm (erişim: 19.10.2005)

Ataseven G (1998). Çağımızda Değişen Değerler ve Aile; III.Aile Şurası Bildirileri, T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı, Yayın No:106, 581.

Aydın İ (2003). Sağlık Yüksekokulunda okuyan öğrencilerin kullanmayı düşündükleri aile planlaması yöntemleri ve yöntem seçimini etkileyen faktörler. Hemşirelik Forumu 6(1): 28-32.

Bilir N, Özcebe H, Vaizoğlu S ve ark. (2004). Van ili merkez ilçesi kentsel kesim nüfusunda 15-24 yaş arası kadınların ve erkeklerin üreme sağlığı ile ilgili bazı davranışlarının belirlenmesi, IX.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 257.

Erol S, Bener Ö (1998). Ailede Sosyoekonomik Değişim ve Kadın, III.Aile Şurası Bildirileri, T.C. Başbakanlık Aile araştırma Kurumu Başkanlığı, Yayın No:106, 519.

Gül H, Deveci S, Karakaya M. ve ark. (2004). Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliğinde görevli hekim dışı erkek personelin aile planlamasına ilişkin görüşleri ve davranışları, IX.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 341.

Kapucu M, Erkök ŞM (2004). Artvin il merkezi 1 No’lu sağlık ocağı bölgesindeki erkeklerin aile planlaması ile ilgili görüşleri, IX.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 212.

Kitiş Y, Bilgili N, Karaçam Z (2004). Gülveren Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan erkeklerin aile planlamasına ilişkin görüşleri ve karara katılma durumları. Sağlık ve Toplum Dergisi 14(1): 56-66.

Koçali F (1990). Kadın ve Aile. I.Aile Şurası Bildirileri. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu. Ankara, Yayın no:91:62.

Oğur R, Tekbaş ÖF, Uçar M ve ark (2004). Genç erişkin erkeklerde aile planlaması eğitim tekniklerinin bilgi ve tutuma etkisi, IX.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 2004, 324.

Oğuzöncül AF, Deveci SE, Açık Y (2004). Bir Jandarma Komutanlığı’nda görevli askerlerin aile planlaması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgi, tutum ve uygulamaları, IX.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Özet Kitabı, Ankara, 320.

Özsoy O, Bayık A (1992). Ege Üniversitesinde öğrenim gören erkek öğrenciler, erkeğe yönelik aile planlaması yöntemlerine ilişkin ne biliyorlar? Tutumları nelerdir? VII.Ulusal Hemşirelik Kongresi Özet Kitabı. Erzurum.

Özvarış ŞB, Güçiz Doğan B, Akın A (1996). Türkiye’de erkeklerin aile planlamasına katılımları, V.Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Bildiri Kitabı, İstanbul, 5559.

Ünalan T, Koç İ. (1998). Aile Planlaması, 4.Bölüm. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi