Çankırı İlinin Genel Tarımsal Yapısı ve Bitkisel Zenginliği Çankırı İlinin Genel Özellikleri

İç Anadolu Bölgesinin kuzeybatısında yer alan Çankırı ilinin, kuzeyinde Kastamonu ve Zonguldak, batısında Bolu, güneyinde Ankara, doğusunda ise Çorum illeri bulunmakta olup; yüzölçümü 2210 km2 , denizden yüksekliği de 736 metredir. İç Anadolu bölgesinin kısmen Karadeniz Bölgesi‘ne geçişinde yer almaktadır. İlin rakımı 550-2565 m arasında değişmektedir. İlin genel nüfusu 2010 itibariyle 179.067 kişi olarak belirlenmiştir. Kent birbirine çok benzeyen çıplak, dik tepeler ile sarılıdır. Özellikle doğusunda kalan tepeler Kaya tuzu maden rezervlerinden dolayı çıplak görünümlüdür. Kentin etrafındaki vadiler ise yeşillik, bağ ve bahçelerle kaplıdır. İlin güneyine doğru inildikçe bitki örtüsünde değişim ve zayıflama gözlemlenir. Çankırı topraklarının yaklaşık % 60’ı dağlar ve yüksek tepelerden oluşmaktadır. İlin kuzey sınırındaki dağlar, aynı zamanda en yüksek kesimini teşkil etmektedir.

___

  • Tunalıer, Z., Öztürk, N., Koşar, M., Başer, K.H.C., Duman, H. ve Kırımer, N. 2004. Bazı Sideritis Türlerinin Antioksidan Etki ve Fenolik Bileşikler Yönünden İncelenmesi. 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Eskişehir.
  • Öner, N. ve İmal, B. 2006. Bülbülpınarı (Eldivan-Çankırı) Yöresi Meşcere Kuruluşları Üzerine Araştırmalar. S.D.Ü. Orman Fa- kültesi Dergisi, seri: A, sayı: 2, 67-79. Isparta.
  • Deniz, G. 2007. Türkiye’de Yetişen Ziziphora L. (Lamiaceae) Takson- larının Moleküler Sistematiği. Balıkesir Üniv., Fen Bil. Enst., Biyoloji ABD, Balıkesir.
  • Pehlivan, G. 2007. Ilgaz Dağı Milli Parkı Florası. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Kuter, N. 2008. Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın Orman Peyzajı ve Estetiği Açısından Değerlendirilmesi. SDÜ, Orman Fakültesi Dergisi, ser: A, sayı: 1, 36-47. Isparta.
  • Anonim. 2010. Çankırı İl Çevre Durum Raporu. Çankırı Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü
  • Göl, C., Yılmaz, H. ve Ediş, S. 2010. Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi Araştırma ve Uygulama ormanı topraklarının bazı özellikleri ve sınıflandırması. III. Ulusal Karadeniz Orman- cılık Kongresi. Cilt: III, sayfa: 941-952.
  • Kendir, G. ve Güvenç, A. 2010. Etnobotanik ve Türkiye’de Yapılmış Etnobotanik Çalışmalara Genel Bir Bakış. Hacettepe Üniversi- tesi, Eczacılık Fakültesi Dergisi, 30 (1): 49-80. Ankara.