Asmalarda görülen fizyolojik bozukluklar

Fizyolojik bozukluklar , bit kiler de ver im ve kal ite kaybına yol açan ve nedenler inin tespit edilemediği pr oblemler dir . Her hangi bir hastal ık veya zarar lı ile il işkisi kur ulmamakla bir li kte ikl im ve kül tür el uygulamalar dan da kaynaklanabilmektedir . İklim faktör ler inden sıcakl ık, yağış, nem ve ışığın etkili olduğu bel ir lenir ken budama ve ter biye, sulama, gübreleme ve hasat işlemler i de fizyoloj ik bozukluklar a neden olmaktadır . Asma bit kisinde görülen fizyolojik bozukluklar a en fazla salkımlar da ve tanelerde kar şılaşılmaktadır . Fizyolojik bozukluklar , nedeni tam olar ak beli rl enemeyen, her hangi bir hastal ık veya zarar lı ile ili şkisi kur ulamayan ancak ikl im veya kültür el uygulamalar dan da kaynaklanabilen pr oblemler dir . İklim faktörl erinden sıcaklık, yağış, nem ve ışığın et kil i olduğu beli rl enir ken budama ve ter biye, sulama, gübr eleme ve hasat işlemler i de fizyoloj ik bozuk luk lar a neden olmaktadır . Bu tür pro blemler, ver im ve kali te kaybına yol açarak geli r kaybına neden olurl ar . Asma bit kisinde gör ülen fizyoloj ik bozukluk lar a en fazla sal kımlar da ve tanelerde karşılaşılmaktadır . Ür ünün ver im ve kal itesini doğr udan etkilemeler i nedeniyle bu fizyolojik bozukluklar üzer inde daha fazla ar aştırma yapılmaktadır .

___

  • 1. Brendel, G., F. Stellwaag-Kittler, et al., 1983. Oie patho-physiologischen Kriterien der Stiellahme Mitt. Klosterneuburg 33:100-104.
  • 2. Morrison, J., lodi, M., 1990. The influence of waterberry on the development and composition of Thompson Seedless grapes. Am. J. Enol. Vitic. 41: 301-305. 1. Stellwaag-Kittler, F. 1983. Aussere Symptomatik der ===--k===================-:;-::::: : St iell ahme an Trauben. Mitt.Klostern eubur g 33: 94- 99. 2- Theiler , R., 1970. Anotomische Unter suchungen an Iraubenstielen im Zusmmenhang mit der Stiell ahme. Wein-Wiss 25: 381- 417.
  • 3. Chr istensen, P., 8oggero, J., 1985. A study of mineral nutr it ion relat ionships of waterber ry in Thompson Seedless. Am. J. Enol. Vitic. 35:57-64.
  • S. Bioletti, F. 1923. 8lackmeasles, water ber r ies and related tr oubles. Cal iforn ia Agr icultural Exper iment Station 8ull etin. 358: 1- 15.