Atopik dermatitte biyo belirteç olarak eozinofil ve IgE.

Giriş: Atopik dermatit (AD) süt çocukluğu döneminin en sık görülen dermatolojik hastalğıdır. Genellikle besin allerjisi bu durumdan sorumludur. Biz çalışmamızda AD ile ilişkili besin alerjilerini ve bunların eozinofil ve IgE ile ilişkisini incelemek istedik.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız yaşları 2-12 ay arasında olan 128 (64 AD ve 64 Kontrol) çocukta yapıldı. Retrospektif dosya taraması şeklinde yapılan çalışmamızda AD tanılılarda; tam kan sayımı, total IgE değeri, besin alerji deri testleri ve kanda alerji testleri belirlendi. Kontrol grubu için aynı yaş aralığında eşit sayıda hastanın dosyalarındaki tam kan sayımı sonuçları alındı. Bulgular: AD grubunda eozinofili varlığı ile alerji testi pozitifliği arasında pozitif korelasyon tespit edildi (p<0,01). Atopik dermatitlilerde 64 hastanın 22’sinde alerji deri testlerinde ve/veya spesifik IgE değerlerinde pozitiflik bulundu. Alerji testleri pozitif çıkan hastalardan 10 tanesinde sadece süt alerjisi, 7 tanesinde süt ve yumurta alerjisi birlikteliği ve 5 tanesinde sadece yumurta alerjisi bulundu. AD grubunda besin alerjisi testi pozitif olanlarla (133.54±253.01) olmayanların (37.30±61.71) IgE değerleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p<0.001). Yine AD olan grupta besin alerjisi testi pozitif olanlarla (6.06±1.67) olmayanların (4.68±3.18) yüzde eozinofil değerleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p=0.001). Ayrıca AD olan grupta besin alerjisi testi pozitif olanlarla (737.27±348.01) olmayanların (490.71±367.71) mutlak eozinofil değerleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p=0.005). Sonuç: AD klinik tanısı olanlarda eozinofil ve IgE yüksekliği besin alerji testlerinde pozitiflik tahmini için kullanılabilecek bir belirteç olabilir. AD tanısında besin eliminasyon diyetinde ilk tercih süt olmalıdır. Eğer süt diyeti ile yeterli klinik iyileşme olmaz ise süt ile birlikte yumurta diyeti ile tanı doğrulanmaya çalışılmalıdır.
Anahtar Kelimeler:

Atopik dermatit, IgE, Eozinofil

___

  • 1. Kim J, Kim H, Lim D, Lee YK, Kim JH. Effects of Indoor Air Pollutants on Atopic Dermatitis. Int J Environ Res Public Health 2016 Dec 9;13(12).
  • 2. Vezir E, Çapanoğlu M, Mısırlıoğlu ED, Giniş T, Kaya A, Civelek E, ve ark. Atopik dermatitli çocukların iki yıllık izlem sonuçları. Türkiye Çocuk Hast Derg 2016;2:120-125.
  • 3. Kutlu A, Aydın E, Karabacak E, Öztürk S, Aydınöz S, Taşkapan O, ve ark. Besinlerle yapılan atopi yama testinin SCORAD ile ilişkisi. Türkderm 2013;47:99-102.
  • 4. Dupont C, Bradatan E, Soulaines P, Nocerino R, Berni-Canani R. Tolerance and growth in children with cow's milk allergy fed a thickened extensively hydrolyzed casein-based formula. BMC Pediatr 2016 Jul 18;16:96.
  • 5. Gupta RS, Walkner MM, Greenhawt M, Lau CH, Caruso D, Wang X, et al. Food Allergy Sensitization and Presentation in Siblings of Food Allergic Children. J Allergy Clin Immunol Pract 2016 Sep-Oct;4(5):956-62.
  • 6. Kwon J, Kim J, Cho S, Noh G, Lee SS. Characterization of food allergies in patients with atopic dermatitis. Nutr Res Prac 2013 Apr;7(2):115-21.
  • 7. Somanunt S, Chinratanapisit S, Pacharn P, Visitsunthorn N, Jirapongsananuruk O. The natural history of atopic dermatitis and its association with Atopic March. Asian Pac J Allergy Immunol 2017 Sep;35(3):137-143.
  • 8. Spergel JM, Boguniewicz M, Schneider L, Hanifin JM, Paller AS, Eichenfield LF. Food Allergy in Infants With Atopic Dermatitis: Limitations of Food-Specific IgE Measurements. Pediatrics. 2015 Dec;136(6):e1530-8.
  • 9. Simon D, Braathen LR, Simon HU. Eosinophils and atopic dermatitis. Allergy 2004 Jun;59(6):561-70.
  • 10. Choi BG, Lee YW, Choe YB, Ahn KJ. Total serum immunoglobulin E level and specific allergens in adults with skin diseases. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2018;84(2):148-152.
Zeynep Kamil Tıp Bülteni-Cover
  • ISSN: 1300-7971
  • Başlangıç: 1969
  • Yayıncı: Ali Cangül
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüksek Doz Metotreksat Alan Akut Lenfoblastik Lösemili Çocuklarda, AANAT Gen Polimorfizmi ve Gen Ekspresyon Düzeyinin Araştırılması

Dilara Fatma AKIN BALI, DENİZ AŞLAR ÖNER, Nejat AKAR, A. Emin KÜREKÇİ

HPV 16 veya HPV 18 pozitif hastalarda servikal sitoloji ile final patoloji sonuçları arasındaki ilişkinin analizi: Tersiyer merkez deneyimi

Doğukan YILDIRIM, Baki ERDEM, Osman AŞICIOĞLU, Özgür AKBAYIR, Volkan ÜLKER

İnfertil çiftler için tek veya çift intrauterin inseminasyon (IUI): Çift IUI klinik gebelik oranlarını artırır mı?

Mert Ulaş BARUT, Sibel SAK, Özcan BUDAK, Hakim ÇELİK, Elif AĞAÇAYAK, Muhammet Erdal SAK

Jinekolojik Kanserler ve Pelvik Egzenterasyon Kısa Dönem Sonuçları Tek Merkez Deneyimleri

HAMDULLAH SÖZEN, Özgür TOSUN, Engin ÇELİK, Yağmur MİNARECİ, İbrahim YALÇIN, D VATANSEVER, Samet TOPUZ, Yavuz SALİHOĞLU

Gonadotropinlerle Ovulasyon İndüksiyonu ve İntrauterin İnseminasyon Yapılan Açıklanmayan İnfertil Çiftlerde HCG Günü Endometrial Kalınlık ve Paterninin Tedavi Başarısına Etkisi

Şebnem EROL TÜRKYILMAZ, Gürcan TÜRKYILMAZ, Murat APİ

Obstetrik hemorajide hipogastrik arter ligasyonu: tek cerrah deneyiminin kohort analizi

İlker KAHRAMANOĞLU, Asli AZEMI, Hasan TURAN, Fuat DEMİRKIRAN

Atopik dermatitte biyo belirteç olarak eozinofil ve IgE.

Mehmet yaşar Özkars

MULTİPLE SKLEROZLU VE EROİN KULLANIM BOZUKLUĞU OLAN KADINLARIN CİNSEL İŞLEV DÜZEYİ

Dişsiz MELİKE, Rojjin MAMUK

Multiple Sklerozlu ve Eroin Kullanım Bozukluğu Olan Kadınların Cinsel İşlev Düzeyi

MELİKE DİŞSİZ, ROJJİN MAMUK

Serviks Kanserinde Primer Kemoradyoterapi Sonrası Uterusta Sınırlı Rezidu Tümörün Sağkalıma Olan Etkisi

HAMDULLAH SÖZEN, Merve BAKTIROGLU, Harika YUMLU, İrem USTA, İbrahim YALÇIN, KAMURAN İBİŞ, Seden KÜÇÜCÜK, Samet TOPUZ, Yavuz SALİHOĞLU