İç Göçün Van’ın tarımı üzerindeki etkileri

Göç kişilerin bir yerden başka bir yere hareketidir. Göç ekonomik, siyasal ve sosyal nedenler ile ortaya çıkar. Ülkemizde özellikle doğu bölgelerindeki gelir dengesizliği, işsizlik ve güvenlik nedenlerine bağlı olarak sürekli göç hareketi yaşanmaktadır. Göç tarım sektörünü olumsuz olarak etkileyen önemli faktörlerden biridir. Modern tarım yöntemlerinin gelişmesi, tarım arazilerinin parçalanması ve güvenlik gibi nedenler tarım çalışanlarının göç etmesine neden olan önemli faktörlerdir. Bu çalışmada, son 25 yılda Van ve ilçelerinde meydana gelen göç hareketlerinin nedenleri ve tarım çalışanları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler Van merkez ve ilçelerinden anket yöntemi ile elde edilmiştir. 1699 birey ile yapılan çalışmada deneklerin %31.6’sı göç etmediklerini, %68.4’ü ise göç ettiklerini belirtmişlerdir. Van merkezine göç eden bireylerin %40.1’i göç etmeden önce tarım ile uğraştıklarını ifade etmişlerdir. Yapılan çalışmada göçe neden olan en önemli etkinin işsizlik olduğu belirlenmiştir.

The effects of immigration on Van’s Agriculture

Migration is the movement of individuals from somewhere to another. Migration occurs by economic, politic and social reasons. There has been a continual migration from eastern region because of economical factors, unemployment and safety problems in Turkey. Migration is one of the important factors which affects agriculture. Some factors such as the development of modern agricultural methods, fragmentation of agricultural lands and safety are important factors causing migration of agricultural employees. In this study, the cause of migration movements which occurred in Van city and its counties during the last 25 years and the effects on the agricultural workers were investigated The data of the study was obtained from Van city center and districts by survey. There is 1699 individuals (study subject) in this study. The 31,6% of this individuals were denoted to emigrated from rural to urban. The 68,4% of this individuals were denoted to not emigrated. The 40% of people who migrated to city center of Van denoted that they had dealt with farming before the migration. In this study, it was determined that unemployment and security most important factors of the migration in Van and its districts.

___

  • Ceritli İ (1995). Şehirleşmeye Bağlı Çevre Sorunlarını Oluşturan Temel Kaynaklar. Ekoloji Çevre Dergisi, Ekim-Kasım-Aralık, Sayı:17, Rikfles Re. (1993) The Economy of Nature: A Textbook in Basic Ecology. WH Freeman, England.
  • Çelik F (2002). İç göçlerin seçkinlik yaklaşımı ile analizi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:13, 275-296.
  • Gürbüz M (2007). Yüreğir’e göç eden nüfusun sosyo-ekonomik özellikleri ve şehirleşme sürecindeki değişimi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Coğrafya Dergisi. Sayı:15, 1-2.
  • Güreşçi E (2008). Türkiye’de köyden-kente göç ile sulama yapan tarımsal işletmelerin sayısı ve sulanan arazi miktarı arasındaki ilişki. Sulama ve Tuzlama Konferansı, Şanlıurfa, 12-13 Haziran.
  • İçduygu A, Sirkeci İ, Aydıngün İ (1998). Türkiye’de iç göç ve iç göçün işçi hareketine etkisi. Türkiye’de İç Göç, Sorun Alanlar Araştırma Yöntemleri Konferansı, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, 207-241. Ankara.
  • Karabulut K, Polat D (2007). Türkiye’de yaşanan göç olgusu üzerine bir alt bölge uygulaması. 8. Türkiye Ekonometri ve İstatistik Kongresi. 24-25 Mayıs, Malatya.
  • Krebs Cj. Ecology. HarperCollins, (1994). New York.
  • Ortaylı İ (2005). Genel göç olgusu. Uluslar arası Göç Sempozyumu Bildiriler, 8-11 Aralık, İstanbul.
  • Pazarlıoğlu M V (2007). İzmir örneğinde iç göçün ekonometrik analizi. Yönetim ve Ekonomi, Cilt 14(1):121-135.
  • Uzunoğlu H (2006). İzmir’de iç göç dalgası. İzmir Ticaret Odası. AR&GE Bülten. 2006 Temmuz- Bölgesel,20-24.
  • Üçdoğruk Ş (2002). İzmir’deki iç göç hareketlerinin çok durumlu logit teknikle incelenmesi. D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 17(1): 157-183.
  • Yamak R, Yamak N (1999). Türkiye’de gelir dağılımı ve iç göç. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(1): 16-28.