Özkan Manav’ın Op.41 Kontrbas ve Piyano İçin Düzenlemesi olan “Aman Avcı” İsimli Eserinin Teknik Zorlukları ve Çözüm Önerileri

Çağdaş Türk Müziği’ne bakıldığında Türk Beşleri’nden sonra gelen ikinci ve üçüncü kuşak Türk bestecilerinin eserlerinin oldukça ileri seviyede bir ustalığa ulaştığı göze çarpmaktadır. Bu araştırma üçüncü kuşak bestecileri arasında yer alan Özkan Manav’ınOp.41 Kontrbas ve Piyano için düzenlemesi olan “Aman Avcı” isimlieserini incelemektedir. Batı müziği veTürk müziğinin dokunuşlarını harmanlayarak, Stravinsky’den, Saygun’dan, Sciarrio’dan parçaların da hissedilebildiği kendine özgü bir müzik anlayışı bestecinin eserlerinde görülmektedir. Özellikle müziğinde yerelliğe önem vermesi bu araştırmanın konusu bir Azeri türküsü olan“Aman Avcı” eseri örneğinde olduğu gibi diğer eserlerinde de göze çarpan bir anlayıştır. Araştırmanın içeriğinde önce Çağdaş Türk Müziği bestecilerinden bahsedilmiş, bestecinin hayatı anlatılmış ve Op.41 Kontrbas ve Piyano için düzenlemesi olan “Aman Avcı”eseri tanıtılarak, eserin teknik zorlukları tespit edilmiştir. Bu noktada eseri icra edecek kontrbas sanatçılarına çalışmalarında ışık tutması amaçlanmıştır.

Technical Difficulties and Proposed Solutions of Özkan Manav’s “Aman Avcı” Arrangement for Op.41 for Double Bass and Piano

When looking at Contemporary Turkish Music, it is noticeable that the works of the second and third generation Turkish composers who came after the Turkish Five have achieved an advanced level of mastery. This research examines “Aman Avcı” for Op.41 Double Bass and Piano, an arrangement of Özkan Manav, one of the third-generation composers. By blending the touches of Western and Turkish music, a unique musical perceptions seen in the composer’s works, where pieces from Stravinsky, Saygun and Sciarrio can also be felt. Especially his emphasis on locality in his music is a notable musical perception that stands out in his other works, as in the example of the Azeri folk song "Aman Avcı", which is the subject of this research. In the content of the research, firstly Contemporary Turkish Music composers were mentioned, the life of the composer was explained and by introducing the Op.41 Double Bass and Piano arrangement of “Aman Avcı”, technical difficulties of the work were identified. At this point, it is aimed to shed light on the works of the double bass artists who will perform the piece.

___

  • Referans1 Demirel, E. (2015). Çağdaş türk bestecilerinde post modern bir eğilim olarak yeniden yerellik. Education Sciences,10(2), 85.
  • Referans2 Gökçen, H. (2015). NihaventMakamı.http://www.hazimgokcen.net/turk-sanat-muzigi/nihavent-makami/.
  • Referans3 İlyasoğlu, E. (2007).71Türk bestecisi. Pan Yayıncılık.
  • Referans4 Kaygısız, M. (1999). Müziktarihi.KategoriYayıncılık.
  • Referans5 Manav, Ö. (1993). Müzikve simge-1. İnsancıl. (3), 14-18.
  • Referans6 Manav, Ö. (2006). Dergimiz. GüzelSanatlarDergisi, (1), 9-11.
  • Referans7 Manav, Ö. (2022).Özkan Manav.http://ozkanmanav.com/yapitlar/?lang=TR.
  • Referans8 Oto, P. K. (2012). Ali ÖzkanManav’ınyaratıcılığıveyapıtları. YüksekLisanstezi, T.C. KocaeliÜniversitesi.Kocaeli.
  • Referans9 Şanlı, A. (1994). Nihavendmakamı. http://www.drarifsanlimusikidernegi.com/nihavend-makami/.
  • Referans10 Sarıcan, S. (2021). Necil Kâzım Akses’in piyano için bestelediği minyatürleri üzerine yorum analizi ve yapısal çözümleme. Fine Arts,16(1), 2.
  • Referans11 Say, A. (2019). Müziktarihi.IslıkYayınları.
  • Referans12 Sözer, V. (1996). Müzikansiklopediksözlük. RemziKitabevi.