FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE VE JAMES JOYCE’UN İDEAL KAHRAMANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Bu makale, ünlü İrlandalı yazar James Joyce ve tüm zamanların en etkili filozoflarından olan Alman Friedrich Nietzsche tarafından ileri sürülen ideal kahraman ve kahramanlığın karşılaştırmalı bir analizini yapmayı amaçlamaktadır. Söz konusu yazarların çalışmalarında ideal kahraman tasvirlerindeki benzerlikler ve farklılıklar bu çalışmada karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmamızda bu yazarlar tarafından tanımlanan ve ön plana çıkarılan kahramanların oldukça dikkat çekici, sıra dışı ve farklı oldukları; ayrıca adı geçen yazarlara özgü oldukları sonucuna varılmıştır. Nietzsche kahraman figürüne daha derin bir felsefi anlam yüklerken Joyce’un ideal kahraman figürü sadece gelenek dışı olmakla kalmaz, aynı zamanda yazar yoğun bir edebi üslupla harmanlayarak karakterini karmaşık bir kişiliğe büründürür.Aslında, her iki yazarın kahraman figürleri, anti-kahraman tipoloji veya diğer bir deyişle modern kahraman türü ile aynı çizgidedir. Nietzsche ve Joyce birbirlerinden tamamen farklı ortamlarda resmedilen bu tür karakterlere karşı okurların sempatilerini kazanmayı başarırlar çünkü okurlar kendilerini bu tür karakterlere yakın hissederler. Her iki yazarın kahramanları ideal bir arayışa girerek mevcut sosyal değerleri kıyasıya eleştirirler.

THE COMPARISION OF IDEAL HEROES OF FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE AND JAMES JOYCE

This article aims to make a comparative analysis of ideal hero and heroismsuggested by renown Irish author James Joyce and by German thinker FriedrichNietzsche, one of the most influential philosophers of all times. The similaritiesand differences in the portrayals of ideal heroes in their works are comparativelyanalysed in this study. Strictly speaking, the heroes formulated and foregrounded by these writers are rather striking, and what is more they are, exceptional,unique and peculiar to each figure. While Nietzsche attribute a deeper philosophical meaning to the hero figure, Joyce’s ideal hero figure is not only unconventionalbut sophisticated, and blended with a more intense literary style. In fact, the herofigure of both authors is in line with anti-hero typology, or the modern hero type,in other words. They manage to get the sympathies of the readers who feel quiteclose to such characters in any given environment. Both writers’ heroes have anideal quest in their approach, and the present social values are criticized.

___

  • Bamford, R. (2015). Nietzsche’s Free Spirit Philosophy. London: Rowman & Littlefield International, Ltd.
  • Burnham, D. (2007). Reading Nietzsche, An Analysis of Beyond Good and Evil. Hong Kong: Acumen Publishing Limited.
  • Campbell, J. (1991). The Power of Myth. New York: Anchor.
  • Davis, D. (2009). James Augustine Aloysius Joyce. Retrieved January 6, 2018, from Scribd.com: https://tr.scribd.com/document/13253790/ James-Joyce-a-biography-by-Donnette-E-Davis
  • Leeming, D. A. (1998). Mythology: The Yoyage of the Hero. New York: Oxford University Press.
  • Nietzsche, F. (1996). Human, All Too Human. (R. Hollingdale, Trans.) Cambridge: Cambridge University Press.
  • Nietzsche, F. (2015). Thus Spoke Zarathustra. East Sussex : Delphi Pub-lishing Ltd
  • Odacı, S. (2009). Ulysses ve Tutunamayanlar’da Bilinç Akışı Tekniği. Turkish Studies, International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 4(1), 605-684.
  • Oxford Dictionary. https://en.oxforddictionaries.com/definition/hero
  • Sevinç, A. (2007). Friedrich Wilhelm Nietzsche’nin Ahlak Görüşü. Unpublished Postgraduate Thesis, Selçuk University, Konya.
  • Suraiya, U. H. (2013). Futile Epiphany: James Joyce’s Dubliners Trapped in Routine. Dhaka: Brac University.
  • Vogler, C. (1998). A Jornada do Escritor, Estruturas Míticas Para Escritores. Rio de Janeiro: Editore Nova Fronteira.
  • Waldock, A. J. (1967). James, Joyce, and Others. New York: Books for Libraries Press, Inc.