Kane Dispersiyon Kanunlu Yarı İletken İnce Katlarda Magnetik Ve Ölçü Kuantlanmasının Termogüce Etkisi

Sunulan bu çalışmada magnetik ve ölçü kuantlanmasına uğramış Kanc dispersiyon kanunlu yarıiletken ince katlarda termogüç araştırılmıştır. Termogüç için magnetik alan şiddetinin, ince katın kalınlığının keyfi değerlerinde ve elektron gazının keyfi dejenere derecesinde geçerli olan genel ifade bulunmuş ve bu ifade bir dizi özel hallere uygulanmıştır. Belli olmuştur ki, klasik yüksek magnetik alanda dejenere elektron gazlı ince katta termogüç ince katın kalınlığına göre periyodik kanunla değişir ve bu değişmenin periyodu iletken elektronların konsantrasyonuna ve non-paraboliklik parametresine bağlı olur. Non-dcjenere elektron gazlı ince katlarda İsc termogücün mutlak değeri aynı tür hacmi kristallerdeki değerinden daha büyük olabilir.

The Effect Ofmagnetic Aand sizc Quantızatıon İn Semıconductor Thın Layers Wıth Kane's Dıspersıon Law To The Thermo-Emf

A tlıeorelical stüdy is madc of the transversc thermo - emf α dimensionally quantized films in a strong magnetic field perpendicular to the plane of the film in semiconductors with Kane' s dispersion law. It is shown that for superthin films with a non-degenerate elcctron and strong non-parabolicity case), α may be considerably larger than that in bulk specimens. İn the case of films with a degenerate electron gas, a concrete expression is obtained for and it is shown that the transvcrse emf osci[lates with variaüon of the thickness of tlıe film. The positions of maxima and period of oscillation are detcrmined as functions of Ihe concenıration of tlıe conduction electrons and the non-parabolicity parameters of the energy spectuın.

___

  • Askerov, B.M., 1994. Phenomena in Scientific. Electron Transport Semiconductors. World Singapore.
  • Askerov, B.M., Kuliyev, B.I., Eminov, RE, 1977. Thermomagnetic Phenomena in aDimen sion-quantized Film in Strong Magnetic Field. Fizika Nizkix Temperatur. Sov. J. 3:344 .
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-5413
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü