Psikolojik Danışmanların Yeterliklerinin İncelenmesi

Bu çalışmada, psikolojik danışmanların yeterlik algıları ile psikolojik danışmanlarının yeterliğine ilişkin öğretmen algıları sosyo-demografik değişkenler çerçevesinde incelenmiştir. Bu amaçla okul psikolojik danışmanlarının kendilerini ne derece yeterli gördükleri algısı ile öğretmenlerin okul psikolojik danışmanlarını ne derece yeterli gördükleri algısı ölçülüp psikolojik danışmanların yeterliği değerlendirilmek istenmiştir. Çalışma, genel tarama yöntemlerinden betimsel ve ilişkisel tarama modeli niteliğindedir. Psikolojik danışmanların yeterliğine ilişkin algıyı belirlemek için evren; Van ilinde görev yapan okul psikolojik danışmanları ile öğretmenlerden ibarettir. Araştırmanın birinci örneklemi araştırmaya gönüllü olarak katılan 79 kadın ve 115 erkek olmak üzere toplam 194 psikolojik danışmandan oluşmaktadır. Araştırmanın ikinci örneklem grubu ise bu evrenden seçilen 192 erkek ve 108 kadın olmak üzere toplam 300 öğretmenden oluşmuştur. Psikolojik danışmanlara ve öğretmenlere “Psikolojik Danışman Yeterlik Algısı Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir

___

Aksoy, V. ve Diken, H. (2008). Rehber öğretmenlerin özel eğitimde psikolojik danışma ve rehberliğe ilişkin öz yeterlik algıları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Eskişehir: Anadolu üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Atıcı, M., Özyürek, R. ve Çam, S. (2005). “Okul danışmanlığı uygulamalarının yetkinlik beklentisi algıları ve mesleki benlik saygısı üzerindeki etkilerinin boylamsal olarak incelenmesi”, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, c.3, s. 24, ss. 7-23.

Bandura, A. (1982). Self-efficacy mechanism in human agency. American Psychologist. 32(2), 122–147.

Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought and Action: A Social Cognitive Theory. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall Inc. Bandura, A. (1989). Social Cognitive Theory. Annals of Child Development Six Theories of Child Development. 6. 1–60.

Bandura, A. (1993). “Perceived self-efficacy in cognitive theory”, American Psychologist, 44, 9, 1175-1184.

Özgüven, İ.E. (2000). Çağdaş eğitimde psikolojik danışma ve rehberlik (2. Baskı). Ankara: PDREM Yayınları.

Sears, S. J. (1993). “The changing scope of practice of the secondary school counselor”, The School Counselor, 40, 384-389.

Sutton, J. M. ve Fall, M. (1995). The relationship of school climate factors to counselor self- efficacy. Jornual of Counseling and Development, 73, 331-336.

Senemoğlu, N. (2005). Gelişim öğrenme ve öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi.

Şahin, A. E. (2004). Öğretmen yeterliklerinin belirlenmesi. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi, 5, 58.

Tan, H. (1990). Okullarımızda psikolojik hizmetlerin neresindeyiz? Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 1,27–31.

Yalçın, İ. (2006). 21 Yüzyılda psikolojik danışman. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 39 (1), 117-133.

Yiğit, F. (2001). “Okul psikolojik danışmanlarının yetkinlik beklentilerini ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ortaokul Beceri Temelli Soruların Yeniden Yapılandırılmış Bloom Taksonomisine Göre Değerlendirilmesi

Münevver SANCA, Hüseyin ARTUN, Hasan BAKIRCI, Murat OKUR

Eğitim Bilişim Ağı Video Modüllerinin Fen Bilimleri Dersinde Kullanımına İlişkin Sekizinci Sınıf Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi

Hasan BAKIRCI, Kübra KILIÇ

Sosyal Bilgiler Öğretim Programında Yer Alan Bazı Becerilerin Kazandırılmasına Yönelik Öğretmen Görüşleri

Yaşar ÇELİK

Psikolojik Danışmanların Yeterliklerinin İncelenmesi

Metin TAYTAŞ, Fuat TANHAN

Fen Bilgisi Eğitiminde Sorgulamaya Dayalı Öğrenmeye İlişkin Eğilimler (2004-2020): Lisansüstü Çalışmaların Sistematik Bir Derlemesi

Çiğdem ŞENYİĞİT

Öğretmenlerin Etkileşimli Tahtaya Yönelik Tutumlarının Değerlendirilmesi: Peace With ICT Avrupa Birliği Proje Örneği

Faruk AYATA, Taner UÇKAN, Hayati ÇAVUŞ, Ebubekir SEYYARER

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması

Kerem ÇOLAK, Muzaffer BAŞKAYA, Şenay AYDIN, Esra KELEŞ, Bahar BARAN

Ortaokul Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi: Bir Dereceli Puanlama Anahtarı Geliştirme Çalışması

Sinan BÜLBÜL, Buket ÖZÜM BÜLBÜL

Matematik ve Fen Bilgisi Öğretmeni Adaylarının İntegral Konusundaki Yeterliklerinin Tanısal Değerlendirilmesi

Okan KUZU

Ortaöğretim Öğrencilerinin Bilgi Güvenliği Farkındalıklarının İncelenmesi

Şahin GÖKÇEARSLAN, Mustafa Serkan GÜNBATAR, Mustafa SARITEPECİ