Öğretmen Adaylarının Kontrol Odağı İnançları ve Eğitim Felsefeleri

Bu araştırmanın amacı; öğretmen adaylarının kontrol odağı inançları ve eğitim felsefelerini incelemektir. Araştırma, öğretmen adaylarının kontrol odağı inançları ve eğitim felsefelerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, öğrenim gördükleri bölüme göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeyi amaçlayan tarama modelinde ve aynı zamanda öğretmen adaylarının kontrol odağı inançları ve eğitim felsefeleri arasındaki ilişkiyi inceleyen ilişkisel modelde bir çalışmadır. Araştırma bulgularına göre; cinsiyet değişkenine göre öğretmen adaylarının çağdaş ve geleneksel eğitim felsefesi, çabalamanın anlamsızlığı, kadercilik ve adil olmayan dünya inancı puanları arasında anlamlı fark varken, şansa inanma ve kişisel kontrol puanları arasında anlamlı bir fark yoktur. Sınıf düzeyi değişkenine göre öğretmen adaylarının geleneksel ve çağdaş eğitim felsefesi puanları anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Bölüm değişkenine göre öğretmen adaylarının geleneksel ve çağdaş eğitim felsefesi ve adil olmayan dünya inancı puanları anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Öğretmen adaylarının felsefi tercih değerlendirme ve kontrol odağı ölçeklerinden aldıkları puanlar arasında .05 düzeyinde anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.

Locus of control schedule and educational philosophies of teacher candidates

Purpose of this study is to examine locus of control schedule and educational philosophies of teacher candidates. The study design was determined as correlational cause relationship between locus of control schedule and educational philosophies of teacher candidates was examined. Besides research design was a survey model cause difference between locus of control schedule and educational philosophies of teacher candidates were examined according to some independent variables. Results show that contemporary and traditional educational philosophy, futility of trying, fatalism and unfair world points of teacher candidates belief differ according to gender. Whereas believe in luck and personal control points of teacher candidates don't differ according to gender variable. Contemporary and traditional educational philosophy points of teacher candidates differ according to classroom variable. Contemporary and traditional educational philosophy and unfair world points of teacher candidates differ according to the field of study. Finally, a significant relationship between locus of control schedule and educational philosophies points of teacher candidates was not found at 0.05 level of significance.

___

  • Akbağ, M., Sayıner, B. ve Sözen, D. (2005). Üniversite öğrencilerinde stres düzeyi, denetim odağı ve depresyon düzeyi arasındaki ilişki üzerine bir inceleme. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 21, 59–74.
  • Anderson, C. R. (1977). Locus of control, coping behaviors and perform- ance in a stres setting: A longitudinal study. Journal of Applied Psychology, (4), 446–451.
  • Balcı, A. (2011). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • Büyüköztürk, Ş, Kılıç, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2011).