Kanada Yükseköğretiminde Kalite

Geliflmifl ülkelerin yüksekö¤retim sistemleri incelendi- ¤inde üniversitelerin akademik programlar›n›n haz›rlanmas›ndan, uygulanmas› ve de¤erlendirilmesine kadar tüm faaliyetlerin oda¤›nda kalitenin yer ald›¤› görülmektedir. Yeni kamu yönetimi uygulamalar›n›n gerektirdi¤i etkililik ve hesap verebilirlik gibi artan talepler, Land ve Rattray’in (2014, s. 14) belirtti¤i gibi birçok kurumu hem ulusal hem de uluslararas› düzeyde yüksekö¤retimde minimum kalite standartlar›n› sa¤lamak için harekete geçirmifltir. Yüksekö¤retim politikalar›nda 1980’lerden bu yana anahtar faktör olan harici kalite temin süreçlerinin ö¤renme ç›kt›lar› ile yak›n iliflkisinin olup olamad›¤› (Stensaker ve Sweetman, 2014, s. 237) ve ö¤renci ç›kt›lar›ndan hareketle ö¤retmenlerin gelifltirilmesi (Livingston, 2012, s. 36) üzerine birçok araflt›rma yap›lm›flt›r. Di¤er baflar›l› ülkeler gibi, sosyal refah seviyesinin yüksekli¤iyle tan›nan ülkelerden biri olan Kanada, yüksekö¤retimde kaliteden taviz vermeyifliyle tan›nmaktad›r.
Anahtar Kelimeler:

Kanada, Yükseköğretim, Sweetman

___

  • Land, R., and Rattray, J. (2014). Policy drivers and barriers to implementation: Contexts and practice. In H. Eggings (Ed.), Drivers and barriers to achieving quality in higher education (pp. 13–25). Rotterdam: Sense Publishers.
  • Livingston, K. (2012). Quality in teachers’ professional career-long devel- opment. In Harford, J., Hudson, B., and Niemi, H. (Eds.), Rethinking education. Quality assurance and teacher education: International challenges and expectations (Vol. 6, pp. 35–51). Oxford: Peter Lang International Publishers.
  • OECD (2013). Education at a glance 2013. 15 Kasım 2015 tarihinde ad- resinden erişildi.
  • Stensaker, B., and Sweetman, R. (2014). Impact of assessment initiatives on quality assurance. In H. Coates (Ed.), Higher education research and policy. Higher education learning outcomes assessment. International perspectives (Vol. 6, pp. 237–259). Pieterlen, Switzerland: Peter Lang International Publishers. Arş. Gör. Şeyma Nur Didin Ala Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, İstanbul seyma.didin@marmara.edu.tr