Okullar İçin Afet Ve Acil Durum Yönetimi Planları

Türkiye başta deprem olmak üzere sel, heyelan, kaya ve çığ düşmesi, çamur akması, hortum ve fırtına gibi doğa kaynaklı olayların yanı sıra, yangın, kaza, gıda zehirlenmesi, salgın hastalık, şiddet ve terör gibi insan kaynaklı olaylarla da çok sık karşılaşmaktadır. Günün önemli bir kısmını okullarda geçiren 25 milyon öğrencinin de bir afet veya acil durumla karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Olası bir afet ve acil durumdan öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer çalışanların etkilenmemesi veya en az şekilde etkilenmesi için her okulun mutlaka afet ve acil durum planının olması ve bu planın etkili bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Türkiye’de maalesef bu konuya yeterince önem verilmemiş okulların afet ve acil durum planlarını hazırlamalarıyla ilgili yeterince araştırma ve çalışma yapılmamıştır. Çalışmamızın amacı okul afet ve acil durum yönetimi planlarının önemine dikkat çekerek, plan esaslarını vermek, planların hazırlanması hususunda yol gösterici olmak ve okullarda etkin bir şekilde uygulanmasına katkı sağlamaktır

Okullar İçin Afet Ve Acil Durum Yönetimi Planları

Turkey natural-induced such as mainly earthquakes, floods, landslides, rocks and avalanches, mud flows, tornadoes and storms, and human-induced events such as fires, accidents, food poisoning, disease, violence and terrorism are often experience. 25 million students, who are a long part of the day at school, could face disaster and emergency. Therefore, every school should have a disaster and emergency plan and it should be applied effectively to least harm, and protect of students, teachers and other employees. It is not given enough attention are not implemented and there has not been enough research in Turkey. The aim of this study points out significance of school disaster and emergency plan gives the principles of plan, provides guidance for plan and contributes to the implementation

___

  • AFAD, (2013)., Okul Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Kılavuzu, pp.38.
  • AFAD, (2013)., On Adımda Okul Afet ve Acil Durum Yönetimi Planı Hazırlama Kılavuzu, pp.14.
  • “BOKOMI” Guide Book. (2010). Sharing Lessons Learned by the City of Kobe from the Great Hanshin-Awaji earthquake, Community Emergency Drill Programs and School Disaster Prevention Education Programs. JICA Hyogo, Disaster Reduction Learning Center (DRLC), KOBE City Fire Bureau (KCFB).
  • Çelik, K. (2004). Eğitimde Acil Durum Yönetimi Model Önerisi ve Uygulanabilirliği Araştırması (Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, Ankara). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden edinilmiştir.
  • Çelik, K. (2005). Emergency Management Model Proposal in Education. Eurasian Journal of Educational Research, 20, 87-98.
  • Çelik, K. (2007). Okullarda Acil Durum Yönetimi. Anı Yayıncılık, Ankara
  • Dirim, İ. (2011). Birinci Deprem Bölgesi Yatılı İlköğretim Okul Müdürlerinin Acil Durum Yönetimi Yeterliliklerinin Saptanması (Yüksek lisans tezi, Muğla Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, Muğla). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden 25 Aralık 2014 tarihinde alınmıştır.
  • Ergünay, O., Gülkan, P. ve Güler, H. (2008). Deprem Terimleri Açıklamalı Sözlük (Yayımlanmamış).
  • Ergünay, O., Özmen, B., 2013, Okul Afet ve Acil Durum Yönetimi Planlama Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı, pp. 127, http://okultabanliafetegitimi.meb.gov.tr/ adresinden 5 Ocak 2015 tarihinde alınmıştır.
  • International Finance Corporation (IFC). (2010a). Disaster and Emergency Preparedness: Guidance for Schools.
  • International Finance Corporation (IFC). (2010b). Disaster and Emergency Preparedness: Activity Guide for K to 6th Grade Teachers.
  • Kadıoğlu, M. (2009). Eğitim Kurumları İçin Afet ve Acil Yardım Planlama Rehberi. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (ISMEP)
  • Kadıoğlu, M. (2011). Afet Yönetimi Beklenilmeyeni Beklemek, En Kötüsünü Yönetmek. İstanbul: Marmara Belediyeler Birliği Yayını.
  • Kökçü, A. (2010). İstanbul’daki Ortaöğretim Kurumlarında Afet ve Acil Durum Hazırlıklarının Değerlendirilmesi (Doktora tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimler Enstitüsü, İstanbul). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden 25 Aralık 2014 tarihinde alınmıştır.
  • Ocak, Y. (2006). Ortaöğretim Okullarında Kriz Yönetimi (Edirne İli Örneği) (Yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden 30 Kasım 2014 tarihinde alınmıştır..
  • Petal, M. ve Sanduvaç, Z.M. (2010). Okullarda Afet ve Acil Durum Yönetimi El Kitabı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Sayın, N. (2008). Ortaöğretim Kurumlarında Kriz Yönetimi Stratejisinin İncelenmesi (İstanbul İli Örneği) (Doktora tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, İstanbul). http://tez2.yok.gov.tr/ adresinden 30 Kasım 2014 tarihinde alınmıştır.
  • Türkiye Afet Müdahale Planı, (2014), 3 Ocak 2014 tarih ve 28871 sayılı Resmi Gazete.
  • UNISDR Asia and the Pacific. (2010). Guidance Notes School Emergency and Disaster Preparedness
  • U.S. Department of Education, Office of Safe and Drug-Free Schools (2007). Practical Information on Crisis Planning.