Hastane İşletmelerinde Kalp Kapak Değişim Maliyetinin Hesaplanması

Sağlık hizmeti üreten işletmeler arasında en önemli grubu hastaneler oluşturmaktadır. Hastaneler de diğer işletmeler gibi varlığını sürekli devam ettirmek zorundadırlar. Bu nedenle hastane yönetimleri kar ve zarar hesaplamalarını doğru yapmalıdır. Bunun için de hastanenin ürettiği sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin doğru hesaplanması önemlidir. Yapılan doğru maliyet analizleri sayesinde hastane yönetimleri geleceğe yönelik önemli stratejik kararlar alabilmektedir. Hastanelerde sunulan sağlık hizmetleri çeşitlilik arz etmektedir. Hastalara uygulanan tedavi hizmetleri birbirinden farklı olduğu için tanı ve hastalık bazlı maliyetlerin hesaplanması oldukça güçtür. Maliyet hesaplama yöntemlerinden biri olan sipariş maliyet yöntemi ile hastalara uygulanan her farklı tedavinin maliyeti hesaplanabilmekte ve o tedavi ile ilgili bir maliyet kartı oluşturulmaktadır. Bu çalışmada; bir hastane işletmesinde sunulan tedavi hizmetinin maliyetinin sipariş maliyet sistemi kullanılarak hesaplanması ile ilgili uygulama örneği sunulacaktır. Uygulamada kalp kapak değişim  işlemi yapılan bir hastanın tedavi maliyeti hesaplanmış ve hasta maliyet kartı oluşturulmuştur.

___

  • Ağırbaş, İ. (1993). Hastanelerde Maliyet–Performans Analizi Ve TCDD Ankara Hastanesinde Bir Uygulama.,Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bragg ,M. S. (2001). Cost Accounting Acomprehensive Guide, North America, Wiley Publish ,Hoboken.
  • Cao P., Toyabe S., Akazawa K.(2006). Development of a Practical Costing Method for Hospitals. Tohoku J. Exp. Med., Volume 208, Number 3, 213-224.
  • Finkler,S. ve Ward, D. M.(1999). Essentials of Cost Accounting For Health Care Organizations, An Aspen Publication. Second Edition.
  • Kısakürek, M.M.(2010). Hastane İşletmelerinde Bölüm Maliyet Analizi: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 24, Sayı 3, 229-256.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Maliyet Analizi Daire Başkanlığı (TKHK(a)) (Temmuz -2013) Sosyal Güvenlik Uygulamaları ve Maliyet Analizi Çalışmaları Durum Tespit Raporu, Ankara
  • Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun, Sayısı:224 R.G. Tarihi:12.01.1961 R.G. Sayısı:10705
  • Sayın,K.Ş.,Yeginboy,E.Y.(Kasım-1994). Hizmet Sağlık İşletmelerinde Değişken Maliyetlerin Kontrolu ve Verimliliğin Artırılması, Sağlık Sektöründe Toplam Kalite Yönetiminin Yeri, Sağlık Yönetimi Hizmetlerinde Değişen Anlayış ve Politikalar Sempozyumu,11-12 Kasım 1994, Haberal Eğitim Vakfı, Ankara.
  • Yeginboy, E. Y. ve Yüksel İ., (Temmuz- Eylül 2015). Hastane İşletmeleri Kardiyoloji Polikliniğinde Sipariş Maliyet Yöntemiyle Ayaktan Hasta Tanı Maliyetinin Hesaplanması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 17,Sayı 3, 409-443
  • Yükçü, S.(2014). Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi. İzmir: Altın Nokta Yayınları
  • Yüksel, İ.(2013). Hastanelerde Maliyet Muhasebesi ve Karlılık. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 333 Sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.