Türkiye’de Belediye Gelirleri İçinde Borçlanma ve Borçların Azaltılması İçin Öneriler(Borrowing as a Municipal Revenues in Turkey and Suggestions About Debt Reduction)

Öz Ülkemizde belediye gelirleri merkezden aktarılan paylar ile kendi öz gelirlerinden oluşmaktadır. Tüm bu gelirler, belediyelerin herhangi bir takdir hakkı olmadan belirlenmektedir. Gelirlerinin yetmediği durumlarda belediyeler, borçlanmaya başvurmaktadır. Belediyelerin borçlanabilmesi ile ilgili olarak da merkezi yönetimin önemli bir etkisi olduğu görülmektedir. Gelirleri ve borçlanmaları ile ilgili çok fazla söz hakkı olmayan belediyelerin kaynaklarını arttıramıyorlarsa da etkin kullanarak daha az borçlanmaya başvurmaları mümkündür. Bu çalışmanın amacı, daha az borçlanmayı sağlayabilecek önerilerin neler olduğunu ortaya çıkarmaktır.In our country, municipal revenues consist of shares transferred from the centeral government and their own revenues. All of these revenues are determined without any discretionary power of the municipalities. In cases of insufficient revenues, municipalities resort to borrowing. Central government is observed to have an important influence regarding the municipalities to be able to borrow. Although municipalities, which do not have too much voice about their revenues and debts, cannot increase their resources; it is possible for them to borrow less by using their resources efficiently. The purpose of this study is to put forward what the suggestions that can assure less borrowing are.

___

Bird, R. M. (2001). Subnational Revenues: Realities and Prospects, http://info.worldbank.org/etools/docs/library/128825/Bird%201999%20Subnational%20Revenues%20Realities%20and%20Prospects.PDF

Doğan, M, Baş, A.İ. (2013). Bir Finansman Kaynağı Olarak Belediyelerde Borçlanma. Marmara Üniversitesi İ.İ.B. Dergisi, C: XXXIV, S. I, 293-315.

Gül, M. (2009). Türkiye’de Belediyelerin Dış Borçlanması. Sayıştay Dergisi, S. 74-75, Temmuz-Aralık.

Gündüz, İ.O., Yakar, S. (2013). Yerel Yönetim İflası ve Türkiye Değerlendirmesi. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 22, Sayı 2.

Gündüzöz, İ. (2012). Belediye Ekonomisi. Ankara: Türkiye Belediyeler Birliği.

Hazine Müsteşarlığı (2014). Kamu Borç Yönetimi Raporu. Ankara.

Karabacak, B. N. (2013).Yerel Yönetimlerde Esnek Bütçe Kısıtı: Kavram, Ülke Deneyimleri ve Türkiye. Sayıştay Dergisi, Sayı: 90/ Temmuz-Eylül.

MİGM (2013). 2013 Mahalli İdareler Genel Faaliyet Raporu. http://www.migm.gov.tr/Dokumanlar/2013_MAHALLI_IDARELER_GENEL_FAALIYET_RAPORU.pdf

Marmara Belediyeler Birliği (2011). Yerel Yönetimlerde Borçlanma ve Güney-Doğu Avrupa Ülkelerinde Son Gelişmeler. İstanbul: Marki.

Muhasebat Genel Müdürlüğü. 2013 Yılı Tüm Belediyelerin Bütçe Gelirlerinin Ekonomik Sınıflandırılması. http://www.muhasebat.gov.tr

Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018). http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130706M1-1-1.doc

Sayıştay (2013). 2012 Yılı Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu. http://www.sayistay.gov.tr/rapor/genel/2012_Faaliyet%20Genel%20De%C4%9Ferlendirme%20Raporu.pdf

Topal, A.K. (2004). Belediyelerin Özgelirlerinin Artırılmasında Vergilendirme Yetkisi: Ülkeler Arası Bir Karşılaştırma. İktisadi ve idari Bilimler Dergisi, Sayı: 3-4.

Uluslararası Politika Akademisi, Maastricht Yakınlaşma Kriterleri: Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi. http://politikaakademisi.org/maastricht-yakinlasma-kriterleri-turkiye-ekonomisi-degerlendirmesi/

UN-Habitat (2009). Guide to Municipal Finance. Nairobi.

Yakar, S, Kandır, S.Y. (2012). Türkiye’de Belediyelerin Tahvil İhracı ve Amerika Birleşik Devletleri Uygulaması. Maliye Dergisi, Sayı 162, Ocak -Haziran.

Yılmaz, H, Bağlı, M.S. (2011). Karşılaştırmalı Bir Çerçevede Türkiye’de Mali Yerelleşme Düzeyi ve Belediyelerde Özgelir Yaratma Kapasitesi Üzerinde Etkisi. 4.Yerel Yönetimlerin Mali Forumu (Sunum), 27 Kasım Ankara.

Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0064
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İnternet Üzerinden Alışveriş Niyetini Etkileyen Faktörlerin Genişletilmiş Teknoloji Kabul Modeli Kullanarak İncelenmesi Ve Bir Model Önerisi (An Investigation And A Model Suggestion For Factors Affecting Online Shopping Intention Using Extended Technology

Cengiz YILMAZ

Defterdarlık Çalışanlarının Vergi Algıları: Afyonkarahisar Örneği

Harun CANSIZ

Kurumsal Yönetimin Finansal Raporlama Kalitesindeki Rolü: Borsa İstanbul Üzerine Karşılaştırmalı Bir Uygulama

Mahmut KARĞIN, Nuray DEMİREL ARICI, Rabia AKTAŞ

Tarımsal Mamullerde Lisanslı Depoculuk Sisteminin Rolü

Salih MEMİŞ, H. Dilara KESKİN

Üniversite Öğrencilerinin İnternet Üzerinden Alışverişlerine İlişkin Tutum ve Davranışların Önerilen Bir Yapısal Eşitlik Modeliyle Araştırılması

Erkan ARI, Murat DOĞAN, Veysel YILMAZ

Belediyelerin Raylı Ulaşım Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması: Bursa Büyükşehir Belediyesi Örneği

Harun KILIÇASLAN

Mali Kural Uygulamalarının Makroekonomik Değişkenler Üzerine Etkileri

Mustafa MIYNAT, Kemal BOSTAN

The Contribution Of FDI Flows To Domestic Investment: An Econometric Analysis Of Developing Countries

Evren İPEK, Özlem KIZILGÖL AYVAZ

Türkiye’de Belediye Gelirleri İçinde Borçlanma ve Borçların Azaltılması İçin Öneriler(Borrowing as a Municipal Revenues in Turkey and Suggestions About Debt Reduction)

Mustafa ÖKMEN, Neslihan KOÇ

Obezite İle Mücadelede Bir Kamu Politikası Aracı Olarak Vergilerin Değerlendirilmesi(Evaluation Of Taxes As A Political Tool Concern In Sruggle With Obesity)

Ramazan GÖKBUNAR, Alper DOĞAN, Ahmet UTKUSEVEN