Orta Öğretim Düzeyindeki Öğrencilerin Vergi Algılama Düzeylerine İlişkin Ampirik Bir Değerlendirme

Vergi, toplumsal bütünlüğün simgesi olan devlet kurumunun devamlılığı için temel kaynak niteliği taşımaktadır. Bu amaçla toplumdaki her bireyin üzerine düşen vergisel mükellefiyeti yerine getirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Elbette bunun için her bireyin vergiyi ne şekilde algıladığı, hangi bilinç düzeyine sahip olduğu ve nasıl bir tutum sergilediği önemlidir. Nitekim böyle bir çalışmanın vergi sisteminde yapılması öngörülen düzenlemelere de katkı sağlaması muhtemeldir. Çalışma kapsamında yasal izinler alınmış ve İzmirde ortaokul düzeyindeki bazı öğrenciler üzerine anket çalışması yapılarak elde edilen veriler bir dizi analize tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular öğrencilerin vergi konusunda belirli bir algı düzeyine ulaştıklarını göstermiştir. Buna karşın, ailelerinin eğitim ve gelir durumlarının öğrencilerin algı düzeylerinde farklılıklar ortaya çıkarabildiği de tespit edilmiştir.

The Empirical Assesment Of Tax Perception Level Of Students At Secondary School

Tax is the basic resource for the continuity of government which is the symbol of social cohesion. For this purpose, each individual in a society has an obligation of tax liability. Of course, it's important that how individuals perceive tax, what level of tax consciousness they have and how they have attitude to taxes. Indeed, such a study will contribute also to the arrangements envisaged in such a study for tax system. Regulatory approvals have been obtained for this study and the data obtained from several students at secondary level survey carried out in Izmir has been subjected to a series of analyzes. The findings showed that students reach a certain level of perception about taxes. In contrast, education and family can reveal differences in students' perceptions of the level of income have been identified.

___

Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0064
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Manisa Gördes'de 2008-2014 Yılları Arasında Tarımsal Üretim-Fiyat İlişkisi

Uğur BİLGEN, Coşkun ÇILBANT

The Contribution Of FDI Flows To Domestic Investment: An Econometric Analysis Of Developing Countries

Evren İPEK, Özlem KIZILGÖL AYVAZ

Bölgesel Gelişmişlik Farklılıklarının Bir Sosyo-Ekonomik Politika Göstergesi Olan Sağlık Verileri Kapsamında Değerlendirilmesi: TRB1 Bölgesi Örneği(As A Socio-Economic Policy, Researching Regional Development Differences With Health Datas: TRB1 Region)

Ali GÖKBUNAR, Selim DURAMAZ

Manisa Gördes’de 2008-2014 Yılları Arasında Tarımsal Üretim-Fiyat İlişkisi(Crop Yield-Price Relation Between The Years 2008-2014 in Gordes, Manisa)

Uğur BİLGEN, Coşkun ÇILBANT

Türkiye'de Belediye Gelirleri İçinde Borçlanma ve Borçların Azaltılması İçin Öneriler

Neslihan KOÇ, Mustafa ÖKMEN

Obezite İle Mücadelede Bir Kamu Politikası Aracı Olarak Vergilerin Değerlendirilmesi

Alper DOĞAN, Ahmet UTKUSEVEN, Ramazan GÖKBUNAR

Enflasyon ve Nominal Faiz Oranı İlişkisi: Türkiye Örneği (2004-2013)(Relationship Between

Musa ATGÜR, Oğuzhan ALTAY

Türkiye Sanayi Üretim Endeksi’nde Mevsimsel Birim Kökün Araştırılması

Fatih DEMİR, Mehmet MERT

Kurumsal Yönetimin Finansal Raporlama Kalitesindeki Rolü: Borsa İstanbul Üzerine Karşılaştırmalı Bir Uygulama&(The Role Of Corporate Governance On The Quality Of Financial Reporting: A Comparative Study On Borsa Istanbul)

Mahmut KARGIN, Rabia AKTAŞ, Nuray ARICI

Otomobil Sahipliğini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Tokat İli Kentsel Alanda Bir Uygulama

Rüştü YAYAR, Necati ÇOBAN, Bilge TEKİN