Manisa Gördes’de 2008-2014 Yılları Arasında Tarımsal Üretim-Fiyat İlişkisi(Crop Yield-Price Relation Between The Years 2008-2014 in Gordes, Manisa)

Öz İnsanlık tarihi incelendiğinde üç önemli devrim karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan birincisiyerleşik hayata geçilmesiyle başlayan tarım devrimi, ikincisi buhar gücünün makinelerdekullanılmasıyla başlayan sanayi devrimi ve sonuncusu da bilgi toplumuna geçiş devrimidir. Budevrimlerin güçlendirdiği tarım ve sanayi sektörleri arasındaki karşılıklı bağımlılık gün geçtikçe dahada artmaktadır. Teknolojinin gelişmesi tarım sektörünü, sanayi ve hizmetler sektörü ile birlikte milligelir içerisinde önemli bir konuma getirmiştir.Çalışmada Manisa ilinin Gördes ilçesi veri alınarak, bu ilçede yetişen on iki ürünün toplammaliyet yapıları, birim fiyat satış değerleri ve karlılıkları dekar başına ayrı ayrı hesaplanmıştır.Yapılan hesaplamalar sonucunda üretim maliyetlerinin en yüksek olduğu ve de en yüksek karlılığasahip ürünler belirlenmiştir.Human history has seen three important revolutions. The first one is the agriculturalrevolution which started when the human race started settled life. The second one is the industrialrevolution which started with the industrial use of steam power. The interdependence of agricultureand industry sectors, which are powered by these two revolutions, increases day by day. Everdeveloping technology has placed agriculture in an important position in terms of national income,together with industry and service sectors.This study takes data from Gordes town of Manisa province and calculates total coststructures, unit price sale values and profitability of 12 crops separately per one thousand squaremeter. It uses these data to see which crop has higher production costs and which crops yield thehighest profitability.

___

Abasov, F. (2007). Kırsal Kalkınma Finansmanı: Tarımsal İşletmelerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Alkin, K. (2004). Sermaye Piyasası Faaliyetleri Temel Düzey Lisans Eğitimi-Genel Ekonomi, İstanbul: TSPAKB.

Aydemir, C., Pıçak, M. (2008). Ekonomik Gelişme Sürecinde Tarım-Sanayi İlişkilerinin Sektörler Arası Bütünleşmeye Etkileri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, (10), 129-147.

Çetin, B. (2010). Tarım Ekonomisi. Bursa: Dora.

Dülgeroğlu, E. (1988). Kalkınma Ekonomisi. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Ekmekçi, Ö.F., Güner, G. (2011). TMO’nun Hububat Piyasasındaki Rolü ve Tarımsal Ekonomide Üretim-Fiyat İlişkileri. Türktarım Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Dergisi, Ocak-Şubat, 50-51.

Eren, A. (2015). Türkiye Ekonomisi. Bursa: Ekin.

Güne, T. (1994). Türkiye’de Tarım ve Sanayi İlişkilerinin Gelişimi, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Tarım Ekonomisi Dergisi, (2), 46-61.

İnan, İ.K. (1992). Tarım Ekonomisi. Tekirdağ: Hasad.

Özgüven, A. (1977). Tarım Ekonomisi ve Politikası. Bursa: Uludağ Üniversitesi.

Tonus, Ö. (2015). Temel Yapı ve İstihdam/Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi. Bursa: Ekin.

Topuz, H. (2007). Cumhuriyet Dönemi Ekonomisinde Tarımsal Yapının İncelenmesi (1923-1950). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12(3), 377-390.

Torun, İ. (2003). Endüstri Toplumunun Oluşmasında Etkili Olan İktisadi ve Sınayi Faktörler. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), 181-196.

TOBB. (2013). Türkiye Tarım Sektörü Raporu. Ankara: TOBB.

Resmi Gazete, (1961). Gelir Vergisi Kanunu, İkinci Bölüm, Zirai Kazanç, Madde 52, Ankara.

Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0064
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Manisa Gördes’de 2008-2014 Yılları Arasında Tarımsal Üretim-Fiyat İlişkisi(Crop Yield-Price Relation Between The Years 2008-2014 in Gordes, Manisa)

Uğur BİLGEN, Coşkun ÇILBANT

Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Yurtiçi Yatırımlara Etkisi: Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Ekonometrik Bir Analiz

Evren İPEK, Özlem AYVAZ KIZILGÖL

Orta Öğretim Düzeyindeki Öğrencilerin Vergi Algılama Düzeylerine İlişkin Ampirik Bir Değerlendirme(The Empirical Assesment Of Tax Perception Level Of Students At Secondary School)

Ahmet ÖZEN, Bilge ALTUNOĞLU, Engin ÖZTORNACI

Financial Stress and Economic Activity Relationship In Turkey: Post-2002 Period

Mehmet ÇINAR, Nejla ADANUR ALKAN, Hülya KANALICI AKAY

Bölgesel Gelişmişlik Farklılıklarının Bir Sosyo-Ekonomik Politika Göstergesi Olan Sağlık Verileri Kapsamında Değerlendirilmesi: TRB1 Bölgesi Örneği(As A Socio-Economic Policy, Researching Regional Development Differences With Health Datas: TRB1 Region)

Ali GÖKBUNAR, Selim DURAMAZ

Belediyelerin Raylı Ulaşım Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması: Bursa Büyükşehir Belediyesi Örneği

Harun KILIÇASLAN

Türkiye Sanayi Üretim Endeksi’nde Mevsimsel Birim Kökün Araştırılması

Fatih DEMİR, Mehmet MERT

Effects Of Organizational Identification On Job Satisfaction: Moderating Role Of Organizational Politics

UFUK BAŞAR, Nejat BASIM

Yerel Yönetimlerde Katılımcı Bütçeleme(Participatory Budgeting in Local Governments)

Arman YALÇIN

Enflasyon ve Nominal Faiz Oranı İlişkisi: Türkiye Örneği (2004-2013)(Relationship Between

Musa ATGÜR, Oğuzhan ALTAY