İŞ TATMİNİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: BİR OTOMOTİV FİRMASINDA ALAN ARAŞTIRMASI

Bu çalışma; otomotiv sektöründeki bir firma kapsamında yapılan araştırmayla iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Bu araştırma, bahsi geçen ilişkiyi otomotiv sektörü kapsamında inceleyerek literatüre katkı sağlamaktadır. Araştırmada Türkiye’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada istihdam edilen 85 kişinin e-posta yoluyla davet edilerek katıldığı anketler değerlendirilmiştir. Anketin oluşturulmasında iş tatmininin ölçülmesi için “Minnesota İş Tatmini Ölçeği”, örgütsel bağlılığın ölçülmesi için ise Allen ve Mayer’in geliştirdiği ‘’Çoklu Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin SPSS paket programı aracılığıyla analizi yapılmış ve ulaşılan sonuçlar literatürdeki çalışmalarla karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca örgütsel bağlılığın alt boyutlarını oluşturan devam bağlılığı, duygusal bağlılık ve normatif bağlılığın da iş tatmini ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, iş tatmininin alt boyutları olan içsel iş tatmini ve dışsal tatmin ile örgütsel bağlılık arasında da pozitif yönlü bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.

ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN JOB SATISFACTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A FIELD RESEARCH IN AN AUTOMOTIVE COMPANY

The aim of this study is to examine the relationship between job satisfaction and organizational commitment. This research contributes to the literature by examining the aforementioned relationship within the scope of the automotive sector. In the research, surveys of 85 people employed in a company operating in the automotive sector in Turkey, via e-mail, were evaluated. "Minnesota Job Satisfaction Questionnaire" was used to measure job satisfaction, and "Multiple Organizational Commitment Questionnaire" developed by Allen and Mayer was used to measure organizational commitment. The data obtained from the research were analyzed through the SPSS package program and the results were interpreted by comparing them with the literature. As a result of the research, it was concluded that there is a significant relationship between job satisfaction and organizational commitment. In addition, it has been determined that continuance commitment, affective commitment and normative commitment, which are the sub-dimensions of organizational commitment, have a significant relationship with job satisfaction. In addition, it has been observed that there is a positive relationship between internal satisfaction and external satisfaction, which are the sub-dimensions of job satisfaction, and organizational commitment.

___

  • Akıncı, Z. (2002) “Turizm Sektöründe İşgören İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Beş yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama’’, Akdeniz İ.İ.B.F Dergisi, 4(4): 1-25.
  • Altaş, S.S. ve Gündüz-Çekmecelioğlu, H. (2007) “İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışının İş Performansı Üzerindeki Etkileri: Bir Araştırma”, Öneri Dergisi, 7(28): 47-57.
  • Ariani, D.W. (2014) “Relationship Personality, Job Satisfaction, Organizational Commitment and Organizational Citizenship Behavior of Service Industries in Indonesia”, Research Journal of Business Management, 8(3): 262-283.
  • Aybek, B. ve Aslan, S. (2017) “Öğretmen Adaylarının Öz Düzenleme Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Eğitimde Kuram ve Uygulama, 13(3): 455-470.
  • Bakan, İ. (2018) “Örgütsel Stratejilerin Temeli Örgütsel Bağlılık Kavram, Kuram, Sebep ve Sonuçlar”, Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Baycan, A. (1985) “Analysis of the Several Aspects of Job Satisfaction Between Different Occupational Groups”, Yüksek Lisans Tezi, , Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Budak, A. (2006) “Kamu Sektöründe Çalışanların İş Tatmin Düzeyi: Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve Nato Pol Tesisleri’nde Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Ergün-Bülbül, S. (2001) “Kruskal-Wallis Testi ve Friedman Testinin Alternatif Parametrik Tekniklerle Karşılaştırılması ve Bazı Parametrik ve Parametrik Olmayan Çoklu Karşılaştırma Yöntemleri ile İncelenmesi”, Öneri Dergisi, 4(15): 89-96.
  • Gajić, T., Petrović, M.D., Radovanović, M.M., Vuković D., Dimitrovski, D. ve Yakovenko, N.V. (2021) “Women’s Role in Organizational Commitment and Job Satisfaction in The Travel Industry - An Evidence from The Urban Setting”, Sustainability (Switzerland), 13(15), 8395. DOI: 10.3390/su13158395
  • Garson, D. (2012) “Testing Statistical Assumptions”, North Carolina State University: Statistical Associates Publishing, Blue Book Series.
  • Ghaderi, Z., Tabatabaei, F., Khoshkam, M. ve Shahabi Sorman Abadi, R. (2021) “International Journal of Hospitality and Tourism Administration”, International Journal of Hospitality and Tourism Administration, in press, DOI: 10.1080/15256480.2021.1988882)
  • Han, B., Dağlı, A. ve Elçiçek Z. (2018) “Örgütsel Bağlılık Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi,17(68): 1788-1800.
  • Hoş, C. ve Oksay A. (2015) ‘’Hemşirelerde Örgütsel Bağlılık ile İş Tatmini İlişkisi’’, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(4): 1-24.
  • Hsu, L.-C. ve Liao, P.-W. (2016) “From Job Characteristics to Job Satisfaction of Foreign Workers in Taiwan's Construction Industry: The Mediating Role of Organizational Commitment”, Human Factors and Ergonomics In Manufacturing, 26(2): 243-255.
  • Kaplanoğlu, E. (2014) “Mesleki Stresin Temel Nedenleri ve Muhtemel Sonuçları: Manisa İlindeki SMMM’ler Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 64: 131-150.
  • Kayacan, E. (2020) “Motivasyon: Teoriler ve Uygulamalar”, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım A.Ş.
  • Kerdngern, N. ve Thanitbenjasith, P. (2017) “Influence of Contemporary Leadership on Job Satisfaction, Organizational Commitment, and Turnover Intention: A Case Study of The Construction Industry in Thailand”, International Journal of Engineering Business Management, 9: 1-8.
  • Keser, A. ve Güler, B. (2016) “Çalışma Psikolojisi”, Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Koundinya, V.A. ve SundaraRajan, C.R. (2019) “Examining The Relationship Between Job Satisfaction, Organisational Commitment and Turnover Intention Among Employees of Construction Industry”, International Journal of Mechanical Engineering and Technology, 10(2): 1739-1751.
  • Kuruüzüm, A., Çetin, E.I. ve Irmak, S. (2009) “Path Analysis of Organizational Commitment, Job Involvement and Job Satisfaction in Turkish Hospitality Industry”, Tourism Review, 64(1): 4-16.
  • Lam, T. ve Qui Zhang, H. (2003) “Job Satisfaction and Organizational Commitment in the Hong Kong Fast Food Industry”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15(4): 214-220.
  • López-Cabarcos, M.Á., Machado-Lopes-Sampaio-de Pinho ve A.I., Vázquez-Rodríguez, P. (2015) “The Influence of Organizational Justice and Job Satisfaction on Organizational Commitment in Portugal’s Hotel Industry”, Cornell Hospitality Quarterly, 56(3): 258-272.
  • Luthans, F. (1992) “Organizational Behavior”, 6th Edition, New York: McGraw Hill Company.
  • Na-Nan, K., Kanthong, S. ve Joungtrakul, J. (2021) “An Empirical Study on The Model of Self-Efficacy and Organizational Citizenship Behavior Transmitted through Employee Engagement, Organizational Commitment and Job Satisfaction in The Thai Automobile Parts Manufacturing Industry”, Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity, 7(3), 170. DOI: 10.3390/joitmc7030170
  • Spector, P. (2011) “Industrial and Organizational Psychology”, 6th Edition, New York: John Wiley & Sons Inc.
  • Stephen, R. ve Judge, T. (2013) “Organizational Behavior, 15th Edition. New Jersey: Prentice Hall.
  • Stroh, L., Northcraft, G. ve Neale, M. (2002) “Organizational Behavior”, 3th Edition, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.
  • Yang, J.-T. (2008) “Effect of Newcomer Socialisation on Organisational Commitment, Job Satisfaction, and Turnover İntention in The Hotel Industry”, Service Industries Journal, 28(4): 429-443.
  • Yıldırım, İ. ve Eraslan, H. (2020) ‘’İşletmelerde İş Tatmini: Seramik Sektöründe Bir Uygulama’’, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 19(74): 531-548.
  • Yollaç, G. (2008) “Satış Elemanlarının Müşteri Yönelimi ile İş Tatmini, Örgütsel Bağlılığı ve Demografik Özellikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Öneri Dergisi, 8(29): 119-125.
  • Zencirkıran, M. ve Keser, A. (2018) “Örgütsel Davranış”, Bursa: Dora Basım Yayın.
Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-029X
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.