DENETİM KALİTESİ: BİR LİTERATÜR TARAMASI (2019-2022)

Denetim kalitesi hakkında geçmişten günümüze pek çok farklı unsur ve tanımlamalar yapılmıştır. Denetim kalitesi üzerine uzun yıllar araştırmadan sonra, denetçinin faaliyetinin belirlenen yönergelere göre gerçekleşip gerçekleşmediğini açık bir şekilde belirleyen tek bir gösterge çerçevesi oluşturmaktan hala uzak olan evrensel olarak kabul edilmiş bir tanım yoktur. Farklı yaklaşımlara dayanan çeşitli tanımlar geliştirilmiştir. Daha da önemlisi, bu sürekli evrimde bir konudur ve literatürdeki tartışma artık çok açıktır. Finansal tablolarda yer alan verilerin doğruluğunun ve doğruluğunun sağlanması için artan bir ihtiyaç hissedildiğinden, denetim kalitesi kavramının yıllar içinde giderek daha önemli hale geldiği açıkça görülmektedir. Bu çalışma denetim kalitesi üzerine 2019-2022 yıları arsında ulusal ve uluslararası yapılmış olan çalışmaların incelenmesi amacındadır. Çalışma sonucunda genel olarak denetçinin mesleki yeterliliği, kişiliği, tecrübesi, bağımsızlığı, mesleki özeni, itibarı, tarafsızlığı, mesleki şüpheciliği ve etik kurallar, firma büyüklüğü, firma değeri, zaman bütçe baskısı, denetim rotasyonu, yönetim kurulu özellikleri, denetim ücretlerinin ve covid-19’un gibi etkenlerin denetim kalitesini etkilediğinin sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Denetim, Kalite, Denetim kalitesi

___

  • Aca, A. I., Musa, F. & Garba, M. (2020). Audit quality and firm value of listed insurance companies in Nigeria. GSJ, 8(7), 2083-2099
  • Agustini, T., & Siregar, D. L. (2020). Pengaruh fee audit, audit tenure dan rotasi audit terhadap kualitas audit di Bursa Efek Indonesia. Jurnal EMBA: Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis dan Akuntansi, 8(1), 637-646.
  • Akçakanat, Ö. & Aksoy, F. (2021). Kurumsal yönetim ve denetim kalitesinin işletme performansına etkisi, İda Akademi Muhasebe ve Maliye Dergisi, 4 (2),71- 86
  • Daoud, K.A.A. (2020). An Investigation into the effect of audit firm size, auditor tenure, institutional ownership, board characteristics on auditor Independence, International Journal of Management Practices, 13 (4), 462- 477.
  • Demirkol, O & Kızıl, C (2021), Covid-19 sürecinin denetim kalitesi üzerindeki etkisi. O. Özdemir ve S. Boğa (Editörler). Yeni Milat: COVID-19, İktisadi, Finansal ve Kurumsal Yönleriyle. Ankara: Gazi Kitabevi, s.137-161’deki makale.
  • Doğan, B. & Hilal, E. (2019). Türkiye’de Muhasebe Denetimi, İktisat yayınevi
  • El Deeb, MS. & Ramadan, MS. (2020). The impact of financial distress, firm size and audit quality on earnings management evidence from companies listed in the egyptian stock exchange, Alexandria Journal of Accounting Research, 4 (3), 1-48.
  • El-Habashy, E. (2019). The effect of corporate governance attıbutes on accounting conservatısm in Egypt, Academy of Accounting and Financial Studies Journal, 23(3), 1-18.