Ülkemizde tasarruf oranlarını etkileyen faktörler ve bölgeler arası tasarruf alışkanlıklarının tespiti üzerine bir araştırma

Tasarruf kavramı ülkemizde olduğu kadar birçok ülkede de geniş çevreler tarafından ele alınan, üzerine birçok akademik çalışmanın yapıldığı popüler bir konudur. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için yatırımların finansmanı anlamında dış tasarrufların getirdiği riskleri bertaraf edebilmek için ülke içi tasarrufların önemi daha da artmaktadır. Bu sebeple tasarrufların arttırılması için öncelikle bu tasarrufların hangi değişkenlerden etkilendiklerinin ortaya konulması gerekmektedir. Bu çalışmada da tasarruf kavramının ekonomi biliminde ne anlama geldiğinden bahsedildikten sonra ülkemizde yer alan 81 ilden elde edilen veriler ile amprik bir analiz yapılmak istenmiştir. Belirlenen değişkenler için 81 ilden alınan veriler kullanılmış ve böylece korelasyon analizleri yapılmıştır. Bunun ardından da ülkemizdeki tasarruf farklılıklarının belirlenmesi amacıyla çift yönlü varyans analizi gerçekleştirilmiştir.

The term of savings has been a very popular subject upon which several academic studies have been made not only in Turkey but also in several countries. In order to overcome the risks generated by foreign savings, it is very important to encourage the domestic savings in financing the investments especially in emerging countries. Thus, to increase savings, it shall be demonstrated that which variables have influence on the relevant subject. Therefore, in this study, after clarifying saving term within economic literature, 81 city data have been worked out for an emprical analysis. These data have been used for pre determined variables and a correlation analysis have been made. Moreover, a two way analysis of variance have been made in order to show the differences within our country.

___

  • 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu.
  • DEKLE Robert, 2005, Understanding Japanese Savings, ABD, Routledge. DORNBUSCH, Rudiger, Stanley Fisher, 1994, Macro Economics, İstanbul, Literatür. GÜRAN, Sevgi, 1989, Makroekonomik Analize Giriş, İstanbul, DER.
  • HYMAN, David N. Public Finance: A Contemporary Application of Theory to Policy, ABD, Cengage Learning, 2007.
  • KALAYCI, Şeref, 2006, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, İstanbul, Asil.
  • KAR, Muhsin, "Türkiye'nin Tasarruf Açığı Sorunu", http://www.sde.org.tr/tr/kose-vazilari/1130/-turkiyenin-tasarmf-acigi-sorunu.aspx, Erişim: 22.06.2012.
  • OKTA YER, Nagihan, 2002, "Gelir ve Tüketim Vergilerinin Tasarruflar Üzerine Etkileri", İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, seri:41.
  • TAYLOR, John B., Akila Weerapana, 2007, Economics, ABD, Cengage Learning.
  • TDK, "Tasarruf', http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.4fe45044 df6005.77457127, Erişim: 20.06.2012.
  • TSPAKB, 2007, Genel Ekonomi, İstanbul, TSPAKB.
  • UZUNOĞLU Sadi, 2006, Temel Ekonomi, İstanbul, Literatür.