Paralel kariyer arayışının nedenleri: Isparta'da faaliyet gösteren STK'larda bir araştırma

Geçmişte insanlar işletmelerde ve kamu örgütlerinde ücret temelli, sivil toplum kuruluşlarında ise daha çok gönüllülük esasına dayalı olarak yer almışlardır. Ancak günümüzde sivil toplum kuruluşları da ekonomik anlamda başlı başına büyük bir sektör konumuna gelmiştir. Birçok insan geçimlerini garanti altına aldıkları işlerini yaparken ekonomik nedenlerin de içinde bulunduğu birçok farklı gerekçeyle sivil toplum kuruluşlarında da faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Yapmış olduğumuz araştırmaya göre; kamu kuruluşlarında ya da özel sektörde mevcut bir kariyere sahip olan sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin paralel kariyer yapmasında sırasıyla “çevre edinme ve nüfuz alanını genişletme”, “farklı tecrübeler elde etme ve öğrenme”, “toplumsal sorunlara karşı duyarlılık”, “iş yaşamındaki monotonluğu azaltmak” ve “toplumsal saygınlık ve statü kazanma” gibi sosyolojik, psikolojik ve mevcut işle ilgili nedenlerin ön planda olduğu görülmüştür.

Causes of parallel career searching: An amprical study at NGO's in Isparta

In the past, people were working in businesses and public organizations with wage as for in civil society organizations to be voluntary. However nowadays at economical meaning civil society organizations too to became in itself a wide sector. A lot of people while studying at their works which their earn one’s keep with a lot of different reosons which in exist economical reosans are working in civil society organizations. According to our study; in order of social, psycological, and related with exist work reasons like “to gain acquaintances and broaden influence area”,” to gain and learn different experiences”, “sensivity to social issues”, “to decrease the monotony of work life”, and “to gain social status and respect” in making paralel career at civil society organizations of the civil society organizations’s managers who have actual career in public organizations and businesses.

___

  • Bayraktaroğlu, Serkan, İnsan Kaynakları Yönetimi, İkinci Baskı, (Sakarya: Sakarya Yayıncılık, 2006).
  • Drucker, F.Peter, The Essential Drucker: The Best of Sixty Years of Peter Drucker's Essential Writings on Management, (New York: Harpercollins, 2001).
  • Drucker, F.Peter, Geleceğin Toplumunda Yönetim, Çev: Mehmet Zaman, (İstanbul: Hayat Yayınları, 2003).
  • Kirton, Gill, ‘Alternative and Parallel Career Paths for Women: the Case of Trade Union Participation’, Work Employment Society, 20, 47, 2006, ss. 47-65.
  • Layder, Derek, New Strategies in Social Research: An Introduction and Guide, (London: Blackwell Publishers, 1993).
  • Özdaşlı, Kürşat, Sivil Toplum Kuruluşlarında Toplam Kalite Yönetiminin Uygulanabilirliği: Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Isparta, 2007).
  • Şahin, Zuhal, Sivil Toplum Oluşumunda Sivil Platformların Rolü: Biga Sivil Toplum Platformu Örneği, 1. Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, 2004.
  • Türkoğlu, Faruk, Hayat Yolunda Tek Başınasınız, Yatırımı Kendinize Yapın. Referans, (2006, Ekim 16).
  • Türkmen, Tansel, Paralel Kariyer Geliştirin. Yeni Asır İnsan, (2005 Kasım 6).