DİJİTAL BASKI TEKNOLOJİSİ VE GÜNÜMÜZ BASKIRESİM SANATINA ETKİLERİ/DIGITAL PRINTING TECHNOLOGY AND ITS EFFECTS ON CONTEMPORARY PRINTMAKING ART

Tarihsel süreç içinde teknolojik ve bilimsel gelişmelerin, yaşamda konfor ve kolaylıklar sunması, farklı disiplinlerde de yer bulmasına zemin oluşturmuştur. Öyle ki milenyum denilen bu çağ, teknolojinin iletişime yön verdiği, gelişmelerin hızına yetişilemediği, sanatın da teknoloji ile buluştuğu zamanları tanımlamaktadır. Dolayısı ile 1930’larda kaleme aldığı makalesinde W. Benjamin, “Sanat yapıtı, içinde doğduğu koşullardan bağımsız değildir” diye bahsederek, tam da bugünü işaret etmektedir. Bu bağlamda; günümüz teknolojisi sunduğu avantajlar ile sanat yapıtının yeniden üretilmesine destek olmakta, sanatçıya yeniden deneyimleyebileceği bir laboratuvar ortamı sunmaktadır. Günümüz sanatında, iletişimi ve bireysel ifadesini teknolojik üretimin sunduğu avantajlar ile güçlendiren sanatçı, yeni ifade araçlarını yaşamına dahil etmeye başlamıştır. Buna en iyi örnek olarak “Dijital Sanat Baskısı” (Fine-Art Print) uygulamalarını sunabiliriz. Artık özgün baskıresim ya da ex-libris sanatında teknolojik destekli sanatsal üretimlere yer verildiğini gözlemlemekteyiz. Çağdaş sanat müzeleri ve sergilerinde hatta özel koleksiyonlarda bile dijital sanat baskılarına yer verilmeye başlandığı, teknolojik destekli sanatsal üretimlerin olduğu çağdaş bir dönemden bahsedilmektedir. Bu bakış bile, dijital sanat baskısının sanatsal üretimde yeni bir dönemi başlatmaya aday olduğu gerçeğini görmemizi sağlamaktadır.

___

  • SCHIUMA G. (2011). The Value of Arts for Business. Cambridge University Press, Cambridge, UK, FORD D. (2014). “Andy Warhol's lost computer art found 30 years later” başlıklı CNN web haberi. http://edition.cnn.com/2014/04/24/us/andy-warhol-lost-art/index.html adresinden erişildi. (Erişim Tarihi: 10 Kasım 2017)NAKE F. (2012). Information aesthetics: a heroic experiment. Journal of Mathematics and the Arts 6, S: 65-75.BERGER M. (2005). The Digital Fine Art Print–Opportunities and Challenges. NIP & Digital Fabrication Conference book, International Conference on Digital Printing Technologies. Published by Society for Imaging Science and Technology. S:72.RAVIOLA E. ZACKARIASSON P. (2017). Arts and Business Building a Common Ground for Understanding Society. New York, ABD. Routledge Yayınevi.BLOOM R. S. (2006). Digital Collage and Painting- Using Photoshop and Painter to Create Fine Art. Burlington, ABD. Focal Press.BEVOLO M. (2010) The Golden Crossroads – Multidisciplinary findings for business success from the world of fine arts, design and culture. New York, ABD. Palgrave Macmillan Yayını.NİCKELSON J.(2017). Fine Art İnkjet Printing – The craft and art of the fine digital print. San Rafael CA, ABD. Rocky Nook Inc. Yayını. BABAUTA L.(2017). The Power of LESS–The fine art of limiting yourself to the essential in business and in life. Hyperion E-book. https://www.slideshare.net/motiha/free-pdf-the-power-of-less-the-fine-art-of-limiting-yourself-to-the-essentialin-business-and-in-life-pre-order adresinden erişildi. (Erişim tarihi: 10 Kasım 2017)BERİŞ Y. (2015). “Grafik tasarım ile dijital baskı üretim iletişiminin incelenmesi” başlıklı makale. 1. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu. Marmara Üniversitesi. İstanbul, Türkiye.GRANT D. (2004). The Fine Artist’s Career Guide –Making money in the arts and beyond. New York, ABD. ALLWORTH PRESS 2. Baskı.Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Keskin ile yapılan görüşme ve notları (Tarih: 30.11.2017)Fotoğraf Sanatçısı Ahmet Eltan ile yapılan mesleki görüşme ve notları (Tarih: 2.12.2017)TEKCAN S. (Kasım 2017). IMOGA müzesinde sanatçı ile yapılan sözlü görüşmede alınan notlar.