MARKA SAHİBİNİN TEKLİĞİ İLKESİ VE BU İLKENİN MARKANIN DEVRİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ (ANAYASA MAHKEMESİ'NİN 556 SAYILI KHK'NIN M. 16/5 HÜKMÜNÜ İPTAL EDEN KARARI BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME)

Türk marka hukukuna hakim olan çeşitli ilkeler mevcuttur. Bunlardan biri de tescilli olan bir markanın aynısının ya da iltibas derecesinde benzerinin aynı ya da aynı türdeki mal ve hizmetler için tescil edilemeyeceğini öngören marka sahibinin tekliği ilkesidir. Ancak bu ilkenin yerindeliği, sınırları ve yansıma alanları tartışmalıdır. Anayasa Mahkemesinin 2015 yılında aldığı bir kararla söz konusu ilkenin markanın devrindeki yansıması ile ilgili hükmü iptal etmesi, bu ilkeye ilişkin tartışmaları tekrar gündeme taşımıştır. Bu çalışmada marka sahibinin tekliği ilkesine ilişkin bazı tartışmalı hususlar ile Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ile ilgili bazı değerlendirmeler konu edinilmektedir

THE PRINCIPLE OF UNIQUENESS OF TRADEMARK OWNER AND THE EXAMINATION OF THIS PRINCIPLE IN THE CONTEXT OF ITS TRANSFER (AN ASSESSMENT IN CONTEXT OF THE DECISION OF THE CONSTITUTIONAL COURT THAT CANCELLED THE ARTICLE 16/5 OF THE DECREE NO. 556)

There are some principles applicable to Turkish trademark law. The principle of uniqueness of trademark owner is one of them and means that a trademark, the same as or ambiguously similar to a registered trademark, cannot be registered for the same goods and services or those form the same sort. Yet the appropriateness, limits and reflection area of this principle are disputable. The Constitutional Court has cancelled the provision, which may be considered as the reflection of this principle in the transfer of trademark by a decision taken in 2015, which caused debates about this principle to revive. In this study, some issues regarding the principle of uniqueness of trademark owner and the assessments about the cancellation decision of the Constitutional Court will be examined

___

  • Arkan, Sabih (2007), Marka Hukuku, Cilt I. Ankara, AÜHF Yayınları. Arslan, Kaya (2006), Marka Hukuku. İstanbul, Arıkan.
  • Battal, Ahmet (2000), "Türk Patent Enstitüsünün Markalarda İltibasın Önlenmesine İlişkin Yetkisi Yönünden Mutlak ve Nispi Red Nedenleri" Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. IV, S. 1-2, s. 12-22.
  • Çolak, Uğur (2014), Türk Marka Hukuku. İstanbul, Oniki Levha.
  • Karaahmet, Erdoğan ve Uğur Yalçıner (1999), Marka Tescilinin Temel İlkeleri Uygulamaları, Ankara, Türk Patent Enstitüsü Yayınları.
  • Karahan, Sami, Cahit Suluk, Tahir Saraç, ve Temel Nal (2011), Fikri Mülkiyet Hukukunun Esasları. Ankara, Seçkin.
  • Karan, Hakan, ve Mehmet Kılıç (2004), Markaların Korunması 556 Sayılı KHK Şerhi ve İlgili Mevzuat, Ankara, Turhan.
  • Meran, Necati (2015), Marka Hakları ve Korunması. Ankara, Seçkin.
  • Noyan, Erdal, ve İlhami Güneş (2015), Marka Hukuku. Ankara, Adalet. Tekinalp, Ünal (2012), Fikri Mülkiyet Hukuku, İstanbul, Vedat.
  • Yasaman, Hamdi (2004), Marka Hukuku 556 Sayılı KHK Şerhi Cilt I (Şerh I) ve Cilt II (Şerh II). İstanbul, Vedat.