Yeni Medya ve Etkileşimli Yeni Sinema

Günümüzde teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi birçok alanda olduğu gibi medya alanında da çok büyük değişikliklere neden olmuştur. Bu değişikliklerin sonucunda medya “geleneksel” ve “yeni” olarak ikiye ayrılmıştır. Ortaya çıkan “Yeni Medya” kavramı ise toplumların ve insanların günlük alışkanlıklarının, yaşam alanlarının ve iletişim süreç ve şekillerinin değişmesine neden olmuştur. Yeni teknolojiler, Yeni Medya aracılığıyla sinema alanını da etkilemiştir. Sinemanın anlatı teknikleri, anlatı çeşitleri, malzemeleri, çekim teknikleri, zaman ve mekandan bağımsızlaşması ve hatta oyunculardan bağımsızlaşması Yeni Medya ile gerçekleşmiştir. Yeni Medya, 1970’li yıllarda ortaya çıkmış ve asıl ününü 1990’lı yıllarda kazanmıştır. Bu çalışmada da Yeni Medya açıklanmış ve Yeni Medya’nın gelişen teknoloji ile birlikte sinemayı nasıl etkilediği ele alınmıştır.

New Media and Interactive New Cinema

___

  • Betton, G. (1990). Sinema Tarihi Başlangıcından 1986’ya Kadar. (Çev. Şirin Tekeli). İstanbul: Yeni Yüzyıl – İletişim Yayınları, s.5-7.
  • Binark, M. (2007). Yeni Medya Çalışmaları “Yeni Medya Çalışmalarında Yeni Sorular ve Yöntem Sorunu”. Ankara: Dipnot Yayınları, s.21.