Suriyeli Mültecilerin İşgücü Piyasasına Etkisi

Bu çalışmanın amacı Suriyeli mülteci sorununun işgücü piyasasına etkisini ele alarak gündemin de en yoğun içeriğiyle tüm okuyuculara ışık tutmaktır. Göçlerin en acıklı olanı, şüphesiz mülteci göçleridir. Dünyada her yıl milyonlarca insan doğup büyüdüğü topraklarını terk ederek başka bir ülkeye sığınmak zorunda kalmaktadır. Mültecilerin bu göçlere kalkışma girişiminde yatan temel gerçeklerin içinde çeşitli ekonomik ve toplumsal olaylar yatmaktadır. Bu bağlamda Suriyeli mültecilerin yaşama tutunma imkânı sağladıkları şehirlerin işgücü piyasasına etkilerinin tespiti yerinde olacaktır. Çalışmada istihdam ve kentsel işgücüne aynı zamanda işçi sınıfına etkileri incelenecek olup konuya ilişkin Aydın’ daki işgücü piyasalarına yönelik etkisi anket uygulaması ile incelenerek çalışmanın amacına ulaşılması hedeflenmiştir.

___

  • Essed Philomeno, Introduction: Refuguees, Agency and Social Transformation‛ in Refugees and The Transformation of Societies, Berghahn Books: New York, 2004, s. 4’den alıntılayan Kolukırık Suat, ‚Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt, 8, Sayı 1, 2009, s. 2.
  • KAYGALAK Sevilay, Kentin Mültecileri (Neoliberalizm Koşullarında Zorunlu Göç ve Kentleşme), 1. Baskı, Dipnot Yayınları, Ankara, 2009, s. 20.
  • MUTLUER Mustafa, Uluslararası Göçler ve Türkiye, 2. Baskı, Çantay Kitapevi, İstanbul, 2003, s. 9’dan alıntılayan Deniz
  • ORHAN, ‚Mülteci Hareketleri Açısından Van Kentinin Durumu ve Kentteki Mültecilerin Demografik Profili‛, Doğu Coğrafya Dergisi, Cilt 22, s. 189.
  • URL1:http://www.unodc.org/unodc/en/human -trafficking/what-is-humantrafficking.html(Erişim Tarihi: 12. 03. 2013)’ den alıntılayan Yüksel Hasan, Güncel Gelişmeler Işığında Sosyal Politika, 1. Baskı, Ekin Yayınevi, Bursa, 2014, s. 177. İnsan Ticareti Raporu, 2006.