ROMANTİK GİTAR RESTORASYON ÇALIŞMASI

Bu makalede; Fransa’da üretilen ve yaklaşık 130 yıllık olan bir romantik gitarın restorasyon çalışmasının aşamaları anlatılmaktadır. Söz konusu çalgı elimize geçtiğinde; sapı ve ses kutusu birbirinden ayrılmış, klavyesi ikiye kırılmış, üst ve alt ses tahtalarında çatlaklar oluşmuş, harmonik kirişlerin bir kısmı yapışma yüzeylerinden atmış ve rozetlerindeki süslemelerin ise bazıları düşmüş vaziyetteydi. İcra edilemeyecek halde olan bu çalgı hem tarihi geçmişi, hem de malzemeleri ve işçiliği bakımından detaylı olarak ele alındığında, kıymetli ve dönemini yansıtan iyi bir müzik aleti olduğu anlaşılmış ve restorasyonunun yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan değerlendirmenin ardından öncelikle çalışmanın planı hazırlanmış ve bu planlama doğrultusunda çalgının tüm onarımları adım adım gerçekleştirilmiştir. Yürütülen onarım çalışmasında mümkün olduğunca çalgının orijinal yapısı korunmaya özen gösterilmiştir. Bununla beraber onun günümüzde icra edilebilmesi ve uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilmesi amacıyla gerekli olan yapısal değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Titizlikle yürütülen çalışmanın bütün aşamaları fotoğraflanarak belgelenmiştir. Bu restorasyon sayesinde romantik gitar tekrar işlevsel hale getirilmiş ve icracıların kullanımına kazandırılmıştır.

ROMANTIC GUITAR RESTORATION WORK

In this article; The stages of the restoration work of a 130-year-old romantic guitar produced in France are described. When we received the instrument in question; The neck and sound box were separated from each other, the keyboard was broken in two, cracks were formed in the upper and lower soundboards, some of the harmonic beams had come off from the adhesion surfaces, and some of the ornaments on the rosettes had fallen off. When this unplayable musical instrument is considered in detail in terms of both its historical background, materials and workmanship, it has been understood that it is a valuable and good musical instrument reflecting its period, and it has been decided to be restored. After the evaluation, first of all, the plan of the study was prepared and all repairs of the instrument were carried out step by step in line with this planning. In the repair work carried out, care was taken to preserve the original structure of the instrument as much as possible. However, necessary structural changes have been made in order for it to be performed today and used easily for many years. All stages of the meticulous work were photographed and documented. Thanks to this restoration, the romantic guitar was made functional again and brought to the use of the performers.

___

  • Alves, Júlio Ribeiro (2015). “The History of the Guitar:Its Origins and Evolution” A Handbook for the Guitar Literature Course at Marshall University, Marshall Digital Scholar.
  • Söylemez, Mehmet (2009). “Mızraplı Çalgılardan Udun Restorasyon Teknikleri” (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Uluocak, Soner (2015). Rönesans Gitarından Klasik Gitara Sağ El Tekniğinin Gelişimi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt/Volume: 12, Sayı/Issue: 29.
  • İnternet: https://en.wikipedia.org/wiki/Romantic_guitar#:~:text=The%20early%20romantic%20guitar%2C%20the,highest%20string%20might%20be%20single (Erişim Tarihi: 10.08.2021).
  • https://www.earlyromanticguitar.com/erg/contact.htm (Erişim Tarihi: 10.08.2021).
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jérôme_Thibouville-Lamy, (Erişim tarihi: 08.06.2021).
  • https://www.guitar-list.com/brands/thibouville-lamy, (Erişim tarihi: 08.06.2021).
  • https://www.jtlamy.com/our-history (Erişim tarihi: 08.06.2021).
  • http://oldromanticguitars.blogspot.com/2008/05/thibouville-l-amy-guitar.html (Erişim Tarihi: 08.06.2021).