Klasik Türk Müziğinde Narefte Makamının İncelenmesi

Klasik Türk müziğinde birçok makam bulunmasına rağmen bazı makamlarda eser örnekleri sayıca fazla iken bazılarında ise azdır. Özellikle bazı makamların zaman içerisinde, bestekârlar ve icracılar tarafından nadir kullanılmasından dolayı nazari özelliklerinin incelenmediği ve buna bağlı olarak nazari kaynaklarda pek yer verilmediği tespit edilmiştir. Bu sebepten bu çalışmada, Klasik Türk müziğinde iki eser örneği bulunan Nârefte makamı incelenmiştir. Makamda bulunan eserlerin nazari açıdan analiz edilmesi, makamın yapısal özelliklerinin tespit edilmesi ve bundan hareketle makamın açıklanarak tanımının yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Eserler makamsal açıdan analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuca göre bir saz semâisi bestelenmiştir.

___

  • CAN, M., Cihat, Türk Müziğinde Makam Kavramı Üzerine Bir İnceleme, (1993), Basılmamış Yüksek Lisans Tezi Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri. KAÇAR, G.Y., Ud Metodu (2002), Yurt Renkleri Yayınları Ankara. KAÇAR, G.Y., Türk Mûsikîsi Rehberi (2012), (2.Baskı), Maya Akademi, Ankara. KARADENİZ, M. E., Türk Mûsikîsinin Nazariye ve Esasları (1983), (Birinci Baskı) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara. KARASAR, N., Bilimsel Araştırma Yöntemi (1984), Hacettepe Taş Kitapçılık, Ankara.
  • KUTLUĞ, Y., F., Türk Musikisinde Makamlar (2000), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. ÖZTUNA, Y., Türk Mûsikîsi; Akademik Klasik Türk San’atMûsikîsi’nin Ansiklopedik Sözlüğü (2006), (Birinci Baskı Cilt I). Orient Yayınları, Ankara. TRT Nota Arşivi.