Tüketicilerin Koçluk Hizmetlerine Yönelik Tercih ve Tutumları:Türkiye'de Yaşam Koçluğu Üzerine Bir Çalışma

Günümüzde bireylerin kişisel gelişime olan ilgisinin artması ile koçluk hizmetlerinin de önem kazandığı gözlenmektedir. Koçluk hizmeti birçok farklı alt uzmanlık alanı ile çeşitlendirilmekte olup, yaşam koçluğu ise koçluk hizmetleri arasında en çok tercih edilen koçluk dalıdır. Bu çalışma, tüketicilerin yaşam koçluğu hizmeti tercihlerini incelemekte ve koçluk hizmeti satın alımında dikkate alınan faktörleri araştırmaktadır. Çalışma kapsamında geliştirilen anket ile Türkiye’de tüketicilerin yaşam koçluğu hizmeti satın alma kararında rol oynayan ana unsurların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 214 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışmanın bulgularına göre, tüketiciler yaşam koçluğu hizmeti alırken kalite, ücret, süre, koçun eğitim düzeyi, motivasyonu ve tecrübesini göz önünde tutmaktadır. Cinsiyet ve gelir düzeyi katılımcıların yaşam koçluğuyla ilgili tercihleri üzerinde anlamlı bir farklılığa neden olmazken, daha önce koçluk hizmeti alanlarla almayanların görüşlerinin ise anlamlı derecede farklılaştığı tespit edilmiştir. 

Consumer’s Preferences and Attitudes Towards Coaching Services: A Study on Life Coaching in Turkey

Nowadays, it is observed that coaching services gain importance with increasing interest of individuals to personal development. Coaching is diversified with many different subspecialties and life coaching is the most preferred coaching branch among the coaching services. This study examines consumers' life coaching service preferences and investigates the  factors that are taken into account in coaching service purchase decision. Through the survey developed, it was aimed to identify the main factors influencing the purchase decision of life coaching services by consumers in Turkey. According to the findings of the study conducted with 214 participants, consumers consider quality, wage, duration, education level, motivation and experience of the coach as important factors when receiving life coaching services. While gender and income level did not cause a significant difference on the preferences of the participants about life coaching, it was found that the opinions of the participants who did not receive coaching services previously differed significantly from the ones who received such services.

___

Akçil, Mustafa. “İlköğretim Okul Yöneticilerinin Koçluk Rollerinin Değerlendirilmesi.” Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012.

Akın, Adnan ve Esra Ulukök. “Koçluk Yaklaşımı ile İşgören Geliştirme.” Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), (2017): 279-300.

Aydar, Neslihan. “Bir Eğitim Tekniği Olarak Koçluk.” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999.

Burke, Sarah ve Karen.M. Collins. “Gender Differences in Leadership Styles and Management Skills.” Women in Management Review, 16(5), 1999: 244-257.

Büngül, B. “Öğretmenlikte Uygulanan Mentorluğun Öğretmen Koçluğu ile Desteklenmesi.” Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2015.

Çatalbaş, Erkan. “8. Sınıf Öğrencilerinin Ders Başarısında Eğitim Koçluğunun Etkileri.” Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016.

Çavuşoğlu, G. Ö. “Kurumlarda Yüksek Performans için Rehberlik Temelli Öğrenme ve Gelişim Süreçleri ve Bir Model Önerisi.” Yüksek Lisans Tezi. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Çetin, E. “Öğrenci Görüşlerine Göre Lise Son Sınıf Rehber Öğretmenlerinin Koçluk Beceri Düzeyleri Kocaeli İli Örneği.” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2015.

Dağ, F. “Leadership in Education In Terms of Coaching.” Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 2010.

Dursun, İnci, Ümit Alnıaçık ve Ebru Tümer Kabadayı. “Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği: Yapısı ve Boyutları.” Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), 2013: 293-304.

Elgün, Rıza Feridun. “Yöneticilerin Koçluk Uygulamalarının Satış Personelinin İş Tatmini Üzerindeki Etkileri ve Satış Personeline Yönelik Uygulama.” Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007.

Eryılmaz, Eda. “Postmodern Dönemin Bireye Yansımaları Açısından Koçluk.” Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.

Gezer, H. “Yönetici Koçluk Davranışının Çalışan Tatminine Etkisi Üzerine Bir Araştırma.” Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. 2016.

Gökçek, İlke. “Jung’un Sınıflaması Temel Alınarak Oluşturulan Kişilik Boyutlarının Eğitici Yöneticiliğe Etkisi.” İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006.

International Coaching Federation. Erişim tarihi: 4.3.2019 Koçluk.http://www.icfturkey.org,

Kalçık, Fatih. “Öğrenci Koçluğu Destekli Kuantum Öğrenme Yaklaşımının Fen Bilimleri Dersinde Öğrencilerin Akademik Başarısına Ve Derse Karşı Tutumuna Etkisi.” Bartın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018.

Kalkavan, Selma. “Farklı Örgütsel Kültürlerde Yönetici Koçluk Davranışının Çalışanların İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık Ve Örgütsel Performans Algılarına Etkisi.” Doktora Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.

Mcmanus, Patty. Koçluk. İstanbul: Optimist, 2007.

Mumford, Jeni. Life Coaching For Dummies. West Sussex: Wiley, 2007.

Peterson, David B. ve Marry D. Hicks. Leader as Coach. Minneapolis: Personnel Decisions Inc., 1996.

Poussard, Jale Minibas. Yönetimde Yeni Bir Stil Coaching. İstanbul: Yaylacık, 2004.

Türk Dil Kurumu. Erişim tarihi: 1.3.2019 “Koçluk”. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.54e9e725a9a2d0.56375888

Underhill, Brian. O., Kimcee McAnally ve John. J. Koriath. Executive Coaching For Results: The Definitive Guide to Developing Organizational Leaders. New York: Berrett Koehler, 2007.

Yurdakul, K. Koçluk Kültürü. İstanbul: Kariyer, 2010.