Paternalist Liderliğin Stratejik Planlama ile İmtihanı

Araştırma, stratejik yönetim yazınında sık ele alınmayan stratejik planlama ve paternalist liderlik ilişkine nitel araştırma metodu ile farklı bir bakış açısı ve katkı sağlamayı hedeflemektedir. Araştırmanın amacı paternalist liderliğin stratejik yönetimin ilk adımı olan stratejik planlamayı nasıl oluşturduğunu anlamaya çalışmaktır. Araştırma, 2019 yılında Türkiye’de gıda sektöründe ISO İkinci 500 listesinde yer alan kurum içinde yapılmıştır. Veriler kurum içinde çalışan 47 kişi ile derinlemesine mülakat yöntemi ve döküman incelemesi kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda paternalist liderlerin mikro yönetimden sıyrılarak makro göstergeler ışığında kurumun stratejik planlamasını yapma ve uygulama konularında kısmen zorlandığı, kurum misyon ve vizyonunu kurum içine yayma konusunda yetersiz kaldığı, stratejileri planlama aşamasında dış analizde gelişim ve yatırım konularında mevcudu koruduğu, aynı zamanda kuruma ve kendisine karşı sadık olduğu sürece beceri ve yetkinliklerinde temel stratejilere uymayan ya da stratejilerin uygulanmasında kurumu yavaşlatan çalışanlardan vazgeçmediği belirlenmiştir.

___

  • Aycan, Z. (1999). Anadolu Kaplanlari: Insan Kaynaklari Uygulamalari ve Yönetim Sistemleri, VII. National Congress of Management and Organization, Mayıs, Istanbul
  • Aycan, Z., Kanungo, N.R., Mendonca, M., Yu, K., Deller, J., Stahl, G. and Kurshid, A. (2000). Impact of culture on human resource management pactices: A 10-country comparison. Applied Psychology: An International Review, 49, 192-221.
  • Aycan, Z. (2006). Paternalism: Towards conceptual refinement and operationalization . In K. S. Yang , K. K. Hwang , & U. Kim (Eds.), Scientific advances in indigenous psychologies: Empirical, philosophical, and cultural contributions: 445-466. London: Sage Ltd
  • Barca M., (2020). Pearce J.A., Robinson R.B. Stratejik Yönetim: Geliştirme, Uygulama ve Kontrol. Çeviri Ed. Prof Dr Mehmet Barca, Nobel Yayın.
  • Barbosa, M., Castañeda Ayarza, J. A., & Lombardo Ferreira, D. H. (2020). Sustainable Strategic Management (GES): Sustainability in small business. Journal of Cleaner Production, 258, 11.
  • Başkale, H. (2016). Nitel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 9(1), 23-28.
  • Berg,B. L. (2001). Qualitative research methods for the social sciences (4. Baskı). Nediham Heights: Allyn & Bacon.