ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE PROJEYE DAYALI SAYISAL KONTROL EĞİTİMİ: BİR METAL AYIRICI VE SINIFLANDIRICI SİSTEM TASARIMI ÖRNEĞİ

Günümüzde hemen hemen her fabrikada üretim sayısal kontrol birimleri ile gerçekleştirilmektedir. Sayısal kontrol birimlerinden en çok tercih edilen PLC (Programmable Logic Controller) sistemleri de genişleyen kapasiteleri ile her geçen gün otomasyon sektöründe daha çok tercih edilmektedirler. PLC sistemleri, süreçlerin kontrolü ve izlenmesi için üretimde çok önemli yere sahiptirler. Firmalar kendi maliyetlerini azaltan otomasyona çok önem vermekte ve bu dalda bilgisini uygulayabilen mühendislere gereksinim duymaktadırlar. Sayısal kontrol eğitiminin bu nedenlerden dolayı, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencileri için önemli bir yeri bulunmaktadır. Sayısal kontrol ve otomasyon alanında çalışacak her mühendisin, kuramsal kontrol bilgisinin yanında, PLC çalışma ve programlama bilgisinin de laboratuar uygulamalarıyla pekiştirilme gereksinimi vardır. Bu yazı, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde Projeye Dayalı Öğrenim uygulanan Sayısal Kontrol Modülünün uygulanışı ve modül kapsamında Bölümün Kontrol Laboratuarında gerçekleştirilen PLC kontrollü metal ayırıcı ve sınıflandırıcı sistem tasarımı projesinin eğitimde kullanılışı hakkında yazarların deneyimlerini ve gözlemlerini sunmaktadır

ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNDE PROJEYE DAYALI SAYISAL KONTROL EĞİTİMİ: BİR METAL AYIRICI VE SINIFLANDIRICI SİSTEM TASARIMI ÖRNEĞİ

Keywords:

-,

___

  • Güzeliş C., “An Experience on Problem Based Learning in an Engineering Faculty”, Turkish Journal of Electrical Engineering & Computer Sciences (TÜBİTAK), vol.14, ss 67-76, 2006.
  • Özkurt A., Kuntalp D.G., Yüksel Y., Öztura H., Şahin Ö., Kuntalp M., Gündüzalp M., Güzeliş C., “Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinde Modüler Tabanda Aktif Eğitim Programlarının Yapılandırılması, Ölçme ve Değerlendirme”, Elektrik, Elektronik, Bilgisayar Mühendislikleri Eğitimi 1. Ulusal Sempozyumu, Ankara, 2003.
  • Öztura H., Yüksel Y., Kuntalp M., Kuntalp D.G., Müezzinoğlu K., Güzeliş C., “Building up design modules in problem based education”, New Information Technologies in Education Symposium, Izmir, 2002.
  • Kılınç S., Ölmez M., Gürbüz F., Koyuncuoğlu A., Özdemir H, Güzeliş C., “Kontrol Sistemleri Dersinin Gerçek Mühendislik Problemlerini Konu Alan Senaryolara Dayalı Modüller Üzerinden Verilmesi”, Elektrik, Elektronik, Bilgisayar Mühendislikleri Eğitimi 2. Ulusal Sempozyumu, ss 108-113, Samsun, 2005.
  • Cerit A. G., Deveci D. A., Erdoğan B., Gündüzalp M., Güzeliş M., Pınar R., Şalk M., “Deniz İşletmeciliği ve Mühendislik Öğrencilerinin Projeye Dayalı Öğrenime İlişkin Değerlendirmeleri”, III. Aktif Eğitim Kurultayı, ss 89-103, İzmir, 2006.
  • Warnock I. G.,“Programmable Controllers Operation and Application”, Prentice Hall.,1988.
  • Özerdem Ö. C., Samurtaş T., 2005. “KKTC Üniversitelerinde Programlanabilir Kontrollörlerin (PLC) Eğitimi ve PLC Kontrollü Taşıma Amaçlı Bir Laboratuar Düzeneği Tasarımı”, Elektrik, Elektronik, Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi 2. Ulusal Sempozyumu, ss 104-107, Samsun, 2005.