Yüksek Denetimde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Rolü ve Yeni Bir Model Önerisi: Kamu Hesaplarını İnceleme ve Kesinhesap Komisyonu

Ülkemizde 5018 ve 6085 sayılı kanunlar ile kamu mali yönetiminde köklü de- ğişiklikler yapılmıştır. Bütçenin hazırlanması, uygulanması ve denetiminde yeni ilkeler benimsenmiştir. Bütçe Kanununun uygulama sonuçlarını gösteren iki önemli araç Kesin Hesap Kanunu ve Sayıştay raporlarıdır. Bunlardan Kesin Hesap Kanununun TBMM’de yeterince tartışılmadan kabul edildiği sıklıkla dile getirilmektedir. Sayıştay raporlarının ise Meclis’te ne şekilde görüşüleceğine dair mevzuatta açık bir hüküm bulunmadığından bugüne kadar görüşülmesi mümkün olmamıştır. Bu nedenlerle parlamentonun bütçe hakkını tam olarak kullanamadığı görülmektedir. Çalışmamızda TBMM’de Kesin Hesap Kanunu ve Sayıştay raporlarını görüşecek yeni bir ihtisas komisyonu kurulması önerilmektedir.

The Role Of Turkish Grand National Assembly On Supreme Audit And The New Model Proposal: The Committee On Review Of Public Accounts And Final Account

Radical changes have made on public financial management with Law No. 5018 and 6085 in our country. The new principles adopted budget’s preparation, implementation and supervision. Final Account Law and The Court of Accounts reports are two important tool that shows the Budget Law’s implementation results. It’s frequently carried out that Final Account Law accepting without adequately debating in Parliament. The Court of Accounts reports has not been able to discuss in Parliament up to now, because there is no procedure in legislatiıon how t hey discuss. For these reasons, the parliament can’t use the budget right clearly. In this study, a new specialized committee’s set up has been offered for discussing Final Account Law and The Court of Accounts reports.

___

Altınok, Tevfik; Kamu İktisadi Teşebbüsü Sorunları ve Çözüm Yolları, Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulu Yayınları, Ankara, 1982.

Aydın, Mehmet Ali; Türkiye’de Parlamenter Denetim Yolu Olarak Bütçe, TBMM Uzmanlık Tezi, Ankara, 2007.

Bağlı, Mehmet Selim; TBMM’nin Bütçe Sonuçlarını Denetleme Süreci, Yasama Dergisi, Sayı: 16.

Baylan, Burak; Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Denetiminde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Rolü, TBMM Uzmanlık Tezi, Ankara, 2007.

Güredin, Ersin;Denetim, Beta Basımevi, İstanbul, 1998.

Göncü, Çiğdem Fikriye; Türkiye’de Kit’ler: Mali Statüsü, Özelleştirme Ve Merkezi Yönetim Bütçesi İle İlişkileri, Maliye Bakanlığı Maliye Uzmanlığı Araştırma Raporu, Ankara, Nisan 2012.

Gözler, Kemal ve Kaplan, Gürsel; Bakan Yardımcıları Bakanlık Hiyerarşisine Dâhil Midir?,http://www.idare.gen.tr/gozler-kaplan-bakan-yardimcilari.pdf

Karaca, Kutlu; Türkiye’de Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Etkinlik Ölçümü Üzerine Bir Uygulama, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003.

Kenger, Erdal; Kamu Denetiminde Standardizasyon, (www.tesev.org). Meşe, Osman; Yeni Sayıştay Kanunu, Yüksek Denetim Modelleri ve Yüksek Denetimde Olgunlaşma Modeli, Dış Denetim Dergisi, Sayı: 3.

Meydanlı, Mehmet Ali; Parlamento-Sayıştay İlişkileri: TBMM Örneği, TBMM Uzmanlık Tezi, Ankara, 2012.

Sayer, Ahmet ve Yurt, A.A. Ertuğrul; Parlamento ve Yüksek Denetim Kurumları, Dış Denetim Dergisi, Sayı: 3

Serdar, Ali; Sayıştay Yüksek Mali Yargı-Yüksek Mali Denetim, Dış Denetim Dergisi, Sayı: 3.

Söyler, İlhami; Yeni Kamu Mali Yönetim ve Denetim Sistemi Çerçevesinde Sayıştay’ın Rolü, Sayıştay Dergisi, Sayı: 87.

Yılmaz, Nebi; Sayıştay’ın Raporlama Görevi ve Sayıştay Raporları, Dış Denetim Dergisi,Sayı: 3.

TBMM KİT Komisyonu Arşivi

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı Arşivi

http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx

http://www.mevzuat.gov.tr/

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tbmm_internet.anasayfa

https://yenianayasa.tbmm.gov.tr/

http://www.oib.gov.tr/

http://www.icisleri.gov.tr/

http://www.bumko.gov.tr/

http://www.dpt.gov.tr/Kalkinma.portal

http://www.sayistay.gov.tr/

http://www.sayder.org.tr/

http://www.parliament.uk/