Türk Kamu Yönetiminde E-Devlet Uygulamalarına Bir Model Önerisi: Merkezi Personel Bilgi Sistemi

Sosyal ve örgütsel çevredeki değişmeler ile bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, insan kaynakları işlevlerini çok daha geniş kapsamlı ve stratejik önemi olan bir noktaya taşımıştır. Önceleri sadece yasal zorunlulukların gerektirdiği şekilde, özlük işlerinin kayıt ve raporlaması gibi sınırlı iş tanımlarına sahip olan insan kaynakları bölümü, günümüzde teknolojinin de büyük yardımıyla yöneticilere üst düzey kararların alınmasında insan kaynağına yönelik her türlü bilgiyi sunan ve insan kaynağının kurum amaçlarında en uygun şekilde kullanılmasını sağlayan bir bölüm halini almıştır. Bütün kamu kaynakları ile ilgili kararlarda olduğu gibi, insan kaynakları ile ilgili kararlarda da en büyük etkiye sahip olan faktör bilgidir. Kararlara zemin oluşturan bilgilerin doğru, güvenilir, güncel ve zamanında olması gibi özellikleri kararların doğruluğunda önemli rol oynar. Doğru kararlara temel oluşturacak iyi bilgi, ancak düzgün işleyen bir personel bilgi sistemi ile mümkün olmaktadır. Personel Bilgi Sistemleri PERBİS , örgütlerde insan kaynaklarına yönelik bilgileri sağlamak, depolamak, kullanmak, irdelemek ve dağıtmak amacıyla kullanılan sistemlerdir. Sistemin başlıca amacı, ihtiyaç duyulan enformasyonu zamanında ve doğru olarak elde etmek ile insan kaynağı ile ilgili kararlar alacak olanlara enformasyonu faydalı bir biçimde sağlamaktır.

A Model Proposal to E-State Applications in Turkish Public Administration: Central Personnel Information System

Changes in social and organizational environment and rapid developments in information technologies have brought the human resources functions to a more comprehensive and strategically important point. The human resources department which had a limited job definition such as recording and reporting personal affairs as per legal requirements before has turned to a department which provides the executive with all kind of details on the human resource for him/her to make decisions by great support of the technology and ensures that the human resource is used in a way most compatible with the organizational goals. As in decisions on all public resources, the most influential factor regarding human resources decisions is information. It is very significant for the information forming basis for the decisions to be accurate, reliable, upto-date and timely in order for these decisions to be right ones. The good information to form basis for right decisions can only be ensured by a properly functioning personnel information system. Personnel Information Systems PERBIS are systems which are used to provide, store, use, scrutinize and distribute the information on human resources within the organizations. The primary purpose of these systems is to obtain the information timely and accurately and provide it for those who will make decisions on the human resources in an effective manner.

___

  • Denisi, A. S., Grifin, R. W. (2001). Human Resource Management. Bos- ton:Houghton Mifflin Company.
  • Bingöl, D. (2006). İnsan Kaynakları Yönetimi. Beta.
  • https://www. nic. tr/index. php?USRACTN=YEARSTAT&PHPSESSID ad- resinden 10 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır.
  • http://www. edevlet. gov. tr/wp-content/uploads/2016/07/2016-2019-Ulu- sal-e-Devlet-Stratejisi-ve-Eylem-Plani. pdf adresinden 2 Mart 2018 tarihinde alınmıştır.
  • Kalkınma Bakanlığı, (2017). Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yatırımla- rı. Ankara: Bilgi Toplumu Dairesi. http://www. bilgitoplumu. gov. tr/ wp-content/uploads/2017/06/Kamu_BIT_Yatirimlari
  • _2017. pdf / adresinden 10 Ocak 2018’da alınmıştır. s. 2.
  • Korkmaz, İ. (2016). Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Bir De- ğerlendirme. TBB Dergisi 2016-124.
  • Microsoft. (2000), Creating Repording Solitions Using Microsoft SOL Ser- ver 2000 Reporting. Ireland: Microsoft Pres, 223.
  • Microsoft. (2004). Analyzing Reguirements and Defining Microsoft Net So- lution, Architectres. Ireland: Microsoft Pres, 123.
  • Onuncu Kalkınma Planı, 2013, m:378, 386.
  • Özmen, L. A (2010). Türk Nüfus Hizmetleri ve MERNİS Projesi, Yayım- lanmamış Yüksek Lisans Tezi, , Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Öztürk, Ü (2008). İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri (İKBS) İle Performans Değerlemesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi –Bir Uygulama-, Ya- yımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilim- ler Enstitüsü, Erzurum.
  • Sabuncuoğlu, Z. (2000). İnsan Kaynakları Yönetimi. (Birinci Baskı). Bursa: Ezgi Kitabevi Yayınları.
  • Stone, R. J. (2005). Human Resource Management. (5th Edition), Australia: Wiley Pub. s. 237.
  • Şeyhanlıoğlu, H. (2007). Postmodern Kamu Yönetiminde E-Devlet. Türk İdare Dergisi. Sayı 456, 81-106.
  • Tokaylı, M. A., Akay, D., Berk, E., (2001). Bilgi Sistemleri Araştırma Proje- si; “İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri. Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Türkiye Bilişim Derneği, (2006). Bilişim Mevzuatı El Kitabı. Türkiye Bili- şim Derneği Yayınları.