TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu

Parlamentolardaki toplumsal cinsiyet eşitliği mekanizmalarından biri, eşitlikve kadın hakları alanında ihtisaslaşmış yasama ve denetim işlevlerine sahipdaimi komisyonlardır. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu da buçerçevede 2009 yılında 5840 sayılı Kanun’un kabulü ile kurulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Komisyonun görevleri, yetkileri ve çalışmaları bağlamındaKomisyonun güçlü yönlerini, fırsatları ve sınırlılıklarını tartışmaktır. Her ne kadar Komisyon geniş yetkilerle donatılmış da olsa, bunları kullanırken zorluklar ve sınırlılıklarla karşılaşmaktadır. Bu çalışmanın amacı zorluk ve sınırlılıkları ortaya çıkarırken çözüm önerileri sunmaktadır

GNAT Committee on Equality of Opportunity for Women and Men

One of the gender equality mechanism in parliaments is a permanent comitteespecialized in areas of equality and women’s rights which has legislative andoversight functions. GNAT Committee on Equality of Opportunity for Womenand Men was established in 2009 with adoption of Law no. 5840 within thisframework. Purpose of this study is to discuss the strength, opportunities andlimits of the Committee in the context of the powers, functions and activitiesof the Committee. Although Committee possesses large powers, it faceschalenges and limitations in fulfilling its potential. This study aims to revealthem and offer solutions

___

  • Bakırcı F. (2000) TBMM’nin Çalışma Yöntemi. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Civelek, S. (2011) Parlamentolarda Cinsiyet Eşitliği Kurumları: TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Örneği, Ankara: TBMM Yayımlanma- mış Uzmanlık Tezi.
  • Devaux, K. (2014), “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mevzuatının Uygulanmasının İzlenmesi”, United Nations Joint Programme Fostering an Enabling Environment for Gender Equality in Turkey.
  • Dilekçe Komisyonu 24. Yasama Dönemi Faaliyet Raporu, erişim https://www.tbmm.gov.tr/komisyon/dilekce/docs/faaliyet_raporla- ri/24_yd_faaliyet_rapor.pdf.
  • Elverdi, E. (2012) Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Kanun Hükmünde Kararname- lerin Komisyonlara Havalesi, Ankara: TBMM Yayımlanmamış Uzman- lık Tezi.
  • Erikli, H. ve Yapıcı Kaya, H. (2010)”Avrupa Birliği Üyesi Ülke Uygulamaları Çerçevesinde TBMM’de Kanun Tasarı ve Tekliflerinin Komisyonlara Havalesi,” Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi cilt: 14 sayı: 2, s. 305-359.
  • Gonzalez, K, ve Sample, K. (2010) One Size Does Not Fit All: Lessons Learned from Legislative Gender Commissions and Caucuses. Peru: Internati- onal IDEA ve NDI.
  • TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu 24. Dönem 4. Yasama Yılı Faali- yet Raporu (Ocak 2015), Yayın no. 15.
  • Oder, B.E. (2013), “Kadın-Erkek Eşitliğine İlişkin Uluslararası Standartların Oluşturduğu Çıtalara Uygunluğu Hakkında Aile-Kadınlar-Çocuklar Başlıklı Yasama Taraması-Küme 2”, United Nations Joint Programme Fostering an Enabling Environment for Gender Equality in Turkey.
  • Palmieri, S. (2011) Gender-Sensitive Parliaments: A Global Review of Good Practice. Inter-Parliamentary Union.
  • TBMM Tutanak Dergisi.