Tiyatro Oyunları Yaratıcılığı Teşvik Eder ve Yaratıcı Oyun Davranışına Gereksinim Duyar. Bu Husus Bertolt Brecht’in KÖTÜ ve ASOSYAL BAAL Örneğinde Gösterilmiştir

Pedagoji, eğitim bilimleri metodu ve uygulaması olarak tiyatroya, tiyatro metinlerine, tiyatro oyunlarına ve sahnelemelere dayanır. Bu, sadece okullardaki veya çalışma topluluklarındaki edebiyat dersinde ve bir tiyatro metnini temsil edilecek şekle sokmak isteyen araştırma projelerinde gerçekleşmez. Tiyatronun iletişimsel-yaratıcı modeli daha ziyade okul dışındaki eğitim süreçlerini ve araştırma ve inceleme projelerini yapılandırır ve geleneksel tiyatroyu tamamlar. Pedagojinin teori ve uygulamadaki bu yaklaşımı Almancada tiyatro pedagojisi olarak adlandırılmaktadır. Bu hususun üniversite öğrencilerinin yüksek öğreniminde yaratıcı şekilde ve farklı şekillerde nasıl uygulanabileceği, Bertolt Brecht’in BAAL adlı tiyatro oyunu fragmanı örneği üzerinde aşağıda gösterilecektir. Brecht’in öğretici oyun teorisi ve uygulamasındaki fikirleri ortaya konacak ve yüksek okullarda öğretim ve öğrenmeye ilişkin çalışma önerilerinde bulunulacaktır.

___

  • Brecht, B.(1968) Baal. Der böse Baal der asoziale. Texte, Varianten, Materialien, Kritik. Hrsg und komm. von Dıeter Schmidt. Frankfurt am Main. Brecht, B. Der DreigroschenprozeB, GBA Bd. 21. Brecht, B. Joumale II. In: GBA (= GroBe kommentierte Berliner und Frankfurter Ausgabe), Bd. 27. Brecht, B. Joumale I. In: GBA, Bd. 26. Brecht, B. Zur Theorie des Lehrstücks. In: Werkausgabe, Bd. 17.
  • Koch, G. (2003). Ich İst ein Anderer. Eine pâdagogisehe Denkfîgur für soziale Kulturarbeit? In: H. Kleve, G. Koch, M. Müller (Hrsg.): Differenz und Soziale Arbeit. Sensibilitât im Umgang mit dem Unterschiedlichen. Berlin, Milow, Strasburg.
  • Koch, G.(1995): Theatrahsierung von Lehr-Lemprozessen. Milow, Berlin.
  • Koch, G.(2001): „Ich bin. Aber ich habe mich nicht. Darum werden wir erst“. In: Angeîa Haubner u. a. (Hrsg.): W arum spielt der Mensch ... Theater? Hannover.
  • Krabiel, K.D.(1993) Brechts Lehrstücke. Stuttgart, Weimar. Langbacka, R., zit. bei R. Seppâla.(1996).Ralf Langbacka’s thirst for dialogue. In: Finnish Theatre Finlandais., H. 50.
  • Lewin, K.(1985) Experimente über den sozialen Raum. In: T. Brocher, T. Kutter (Hrsg.): Entwicklung der Gruppendynamik. Darmstadt.
  • Mattenklott, G.(1994) Ganzheit öder Fragment? In: Spiel & Theater, H. 152.
  • Portmann, M.(1997) zitiert bei hs.: Fabrik Uefert Ideenschmelztiegel. In: Neues Gera, 4.10.
  • Rumpf, H.(1979) Worauf zu achten ware. Aufmerksamkeitsrichtungen für die Friedenserziehung. In: R. Steinweg (Hrsg.): Friedensanalysen, Bd. 10. Frankfurt am Main.
  • Steinweg, R.(1995) Lehrstück und episches Theater. Brechts Theorie und die theaterpâdagogische Praxis. Frankfurt am Main.
  • Steinweg, R.(2004) Lehrstückspiel als Methode der kollektiven Selbstreflexion/Learning Play as a Method of Collective Self Reflection. In: G. Koch u. .a (Hrsg.): Theaterarbeit in sozialen Feldem/Theatre Work in Social Fields. Frankfurt am Main.
  • Wekwerth, M. (1967) Notate, Frankfurt am Main