Tarih Biliminin Diğer Disiplinlerle İlişkisinin Yaratıcı Drama Yöntemi ile İşlenmesi

Tarih öğretiminde genellikle öğretmenin aktif olduğu, bilginin öğrenciye aktarıldığı yöntemlerin kullanılması ve disiplinler arası bağ kurulmaması söz konusudur. Bu yaklaşımla planlanan dersler, öğrencilerin tarih dersini sıkıcı bulmalarına yol açmaktadır. Bu sorunların göz önünde tutulduğu bu çalışmada, yaratıcı drama yöntemiyle ve diğer disiplinlerle tarihin ilişkisini kurarak yapılandırılmış altı atölye bulunmaktadır. Sekiz ayrı disiplinle tarihin ilişkilendirildiği atölyeler, çoğunluğunu öğretmenlerin oluşturduğu, yaratıcı drama geçmişi olan ve olmayanlardan oluşan karma bir gruba uygulanmıştır. Bu çalışma disiplinler arası bağ kurarak çok boyutlu düşündürmeyi, tarihsel empati kurmayı, her şeyin bir tarihi olduğuna dair farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır. Veri toplamak amacıyla günlük mantığından yola çıkılarak oluşturulan iki ana materyal kullanılmıştır. Bu materyallerden ilki değerlendirme sürecinde her katılımcıya özel, süreci hatırlamasını sağlayan ip uçlarını içeren objeleri saklayabilecekleri değerlendirme kutularıdır. İkincisi ise atölyelerden sonra yazılı değerlendirme yapabilmeleri için yöneltilen soruların bulunduğu bir materyaldir. Bu materyallerin yanı sıra ön ve son değerlendirme soruları yöneltilmiştir. Ayrıca bir internet sayfası biçiminde tasarlanmış bir kağıt materyal de katılımcıların tarih eğitimiyle ilgili görüşlerini yazabilmeleri için katılımcılara etkinlik sırasında verilmiştir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninde yürütülmüştür. Veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiş, ana ve alt temalar oluşturulmuştur. Frekanslar belirlenmiş, incelemeyi kolaylaştırmak için tablolar oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular gerekçedeki kuramsal alt yapı, eğitmenin atölye süreçleri boyunca yaptığı gözlemler ışığında yorumlanmış, katılımcı görüşleriyle örneklendirilmiştir. Yaratıcı drama yöntemiyle ve disiplinler arası bağ kurularak öğretilen tarihi bilgilerin, yaparak yaşayarak öğrenildiği için ilgi çekici hale geldiği katılımcı görüşleri ile desteklenmiştir. Katılımcı öğretmenler süreç içerisinde atölyelerde öğrendiklerini öğrencileriyle buluşturmuştur. Bu yönüyle bu çalışma, öğretmen katılımcılarına örnek atölye deneyimi sunmuştur.

___

  • San İ. (1990). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(2), 574.
  • Adıgüzel, H. Ö. (Ed). (2006). Yaratıcı drama kavramı, bileşenleri ve aşamaları. Yaratıcı Drama Dergisi. 1(1), 27.
  • Adıgüzel, H. Ö. (2015). Eğitimde yaratıcı drama. Ankara: Pegem Akademi.
  • San, İ. (Mayıs 2018). Yaratıcı drama ve müze, sanatlar eğitimi. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
  • Ulusoy, K. (2009). Lise öğrencilerinin tarih dersinin işlenişi ile ilgili düşünceleri (Ankara örneği). Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (1), 417–434.
  • Üstündağ, T. (1998) Yaratıcı drama eğitim programının ögeleri. Eğitim ve Bilim/ Education and Science, 22(107), 28 -35.
  • Çoruh, H. (Mayıs-Ağustos 2010). Disiplinler arası bilim tarihi dersi ve gerekçesi. Tarih Okulu, VII, 7-23.
  • Kaf Hasırcı, Ö. Bulut, S. Saban, A. İ. (2008). Öğretmen adaylarının yaratıcı drama dersinin bireysel ve akademik kazanımlarına ilişkin görüşleri. Yaratıcı Drama Dergisi, 3(6), 17.
  • Aybek, B. (2001). Disiplinler arası (bütünleştirilmiş) öğretim yaklaşımı. Eğitim Araştırmaları Dergisi, (3), 1-7.
  • 13. Uluslararası eğitimde yaratıcı drama-tiyatro kongresi Dorothy Heathcote ile söyleşi. Yaratıcı Drama Dergisi. 2010. 5 (9-10), 104.