ÇOCUK OYUN ALANLARINDAKİ KULLANICILARIN PANDEMİ ÖNCESİ VE PANDEMİ DÖNEMİNDEKİ TUTUM VE DAVRANIŞLARINDAKİ DEĞİŞİM

Pandemi süreci (COVID-19) tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok alanda etkili olmuştur. Süreçle birlikte mevcut yaşantıda meydana gelen değişimler, yetişkinleri olduğu kadar çocukları da etkilemiştir. Bu çalışmada; çocuk oyun alanlarında vakit geçiren çocukların ebeveynlerinin pandemi sürecine bakış açılarının, tutum ve davranışlarında meydana gelen değişimlerin belirlenmesi ve incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca sürecin çocuklar üzerinde olan etkisi de ebeveynler tarafından değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Bilecik ili Bozüyük ilçesindeki çocuk sahibi bireyler oluşturmaktadır. Çalışmada, çocukları için çocuk oyun alanını kullanan ebeveynlere uygulanmak üzere anket formu hazırlanmıştır. 17 sorudan oluşan anket 100 bireye uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre; ebeveynlerin çoğunluğu (%82), pandemi döneminde çocukların oyun alanına olan ihtiyaçlarının arttığını ifade etmişlerdir. Ayrıca ebeveynlerin %81’inin, çocuk oyun alanlarındaki ortak kullanım alanlarını ve donatıları, korktukları için ve kirli olduğunu düşündükleri için hiçbir şekilde kullanmadıkları ortaya çıkmıştır. Pandemi döneminde yetişkinlerin ve çocukların yaşam tarzlarının değiştiğini düşünen ebeveynlerin sayısı da oldukça fazladır (%88). Çalışma sonucunda, kamusal alanlardaki yaşam koşullarının salgın dönemlerinde hem yetişkinler hem de çocuklar açısından iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.

___

  • [1] LAST, J. M. (2001). A Dictionary of Epidemiology. 4th Edition. Oxford University Press, New York.
  • [2] ÖZTAŞ KARLI, R.G., Çelikyay, S., 2020. Akıllı Kentlerin Gelişiminde Covid-19 Etkisi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı: Salgın Hastalıklar Özel Sayısı, Sayfa: 321-338.
  • [3] DSÖ. (2020). https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/events-as-theyhappen. Erişim Tarihi: 25.05.2020.
  • [4] KURT DEMİRBAŞ, N., SEVGİLİ KOÇAK, S. (2020). 2-6 Yaş Arasında Çocuğu Olan Ebeveynlerin Bakış Açısıyla Covıd-19 Salgın Sürecinin Değerlendirilmesi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt 7, Sayı 6, Sayfa: 328 – 349.
  • [5] https://www.bbc.com. (2020). https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51614548 (Erişim Tarihi: 15.04.2020).
  • [6] IŞIK, A. (2020). Koronavirüs (Covid-19) Salgını Döneminde Ailede Krize Müdahale. Akademia Doğa ve İnsan Bilimleri Dergisi, 6(1), 2020: 1-9.
  • [7] KARATAŞ, Z. (2020). COVID-19 Pandemisinin Toplumsal Etkileri, Değişim ve Güçlenme. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi, 4(1), 3-15.
  • [8] KARA, Y. (2020). Pandemi Sürecindeki Öğrenci Deneyimleri: Bakırköy İlçesi Örneği. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt 7, Sayı 7, Sayfa: 165-176.
  • [9] SCHOU, C., HEEGAARD, N. H. H., ELECTROPHORESIS, B., S. K., WEBSTER, R. K., SMITH, L. E., WOODLAND, L., WESSELY, S., GREENBERG, N., RUBİN, G. J. (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it rapid review of the evidence. The Lancet, 395 (10227), 912-920.
Yalvaç Akademi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TARİHİ SÜREÇ İÇİNDE ANKARA KENTİNİN DEĞİŞEN ROLLERİ: ULUS MEYDANI VE KIZILAY MEYDANI

Demet YILMAZ YILDIRIM, Sema TOPALOĞLU

DİKDÖRTGEN MİKROŞERİT YAMA ANTENDE KISMİ TOPRAK DÜZLEM YAPININ BAND GENİŞLİĞİ VE ANTEN KAZANCINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Orhan ARMAĞAN

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÖĞRETMENLERİN UZAKTAN EĞİTİMDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ali Osman GÜLLÜ, Ayşe ÜNAL DOĞAN, İbrahim KAYMAK, Uğur ERPOLAT

ÇOCUK OYUN ALANLARINDAKİ KULLANICILARIN PANDEMİ ÖNCESİ VE PANDEMİ DÖNEMİNDEKİ TUTUM VE DAVRANIŞLARINDAKİ DEĞİŞİM

Candan ŞAHİN, Eda MURATOĞLU

Yeryüzünde entropi üretim oranı

Emre Aşkın ELİBOL, Halil ŞENOL

ÜÇGEN VE HİLAL BAŞLIKLI ÇELİK DÜZLEMSEL KAFES KİRİŞLERDE YÜKSEKLİĞİN AĞIRLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Zeynep İPEKÇİ, Mustafa KAVRAZ

Ulusal Tez Merkezi Verilerine Göre Yapı Malzemesi Başlığı Altında Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Bibliyometrik Analizi

Aslı ÇÜÇEN, Yusuf Tahir ALTUNCI

Sücüllü ve Kozluçay Baraj Göllerinin (Isparta/Yalvaç) Planktonu

Ömer ERDOĞAN

EĞİRDİR GÖLÜ’NDE YAŞAYAN BAŞAKLI SUCİVANPERÇEMİ (MYRIOPHYLLUM SPICATUM L.) BİTKİSİNDE BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

Selda TEKİN ÖZAN, Şule KAYRAK, Celal OZAN

COVID-19 DÖNEMİ UZAKTAN EĞİTİMİNDE KULLANILAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN ÖĞRENME VERİMLİLİĞİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Gökhan AKDEN, Mustafa KOÇ