Spor Tarihine Bir Katkı: Akis Dergisinde Vildan Aşir Savaşır Ve Spor Hakkındaki Tenkitleri

Metin Toker tarafından çıkarılan ve haftalık siyasi dergi olma özelliğini taşıyan Akis Dergisi, ilk sayısını 15 Mayıs 1954’te çıkarmıştır. 13 yıl yayın hayatına devam eden dergi 31 Aralık 1967 yılında son sayısı ile birlikte kapanmıştır. Siyasi içerikli bir dergi olmasına rağmen kültür, sanat, sinema, moda ve spor hakkındaki yazılara da yer vermiştir. Literatürde Metin Toker ve Akis Dergisi ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılmış fakat genellikle konusunu siyasi hayat oluşturmuştur. Bu çalışmada ise diğerlerinden farklı olarak Akis Dergisindeki spor sayfalarına aynı zamanda spor eğitiminde öncü isimlerden olan Galatasaray Lisesi ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği yapmış Vildan Aşir Savaşır’ın spor hakkında yazdığı yazılar değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, Türkiye’de spor politikalarını bir Beden Eğitimi Öğretmeninin bakış açısıyla gözler önüne sermektir. Çalışmada belgesel ve arşiv tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın kaynağını Akis Dergisi’nin sayıları, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivi, kitap, makale ve tezler oluşturmuştur. Vildan Aşir Savaşır’ın dergiye 1962 ile 1964 yılları arasında spor yazıları yazması sebebiyle de çalışma, bu yıllar arasında sınırlandırılmıştır.

___

  • Akis Dergisi 1962-1964
  • Resmi Gazete (1942). Beden Terbiyesi Kanununa Ek Kanun, 3 Haziran.
  • TC. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, BCA, 30-55-11.
  • TC. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, BCA, 179-35-6.
  • Arun, A. C. (1998). Cumhuriyet Döneminde Türkiye'de Beden Eğitimi Öğretmeni Yetiştirmede Öncü S. S. Tarcan'dan Sonra Kuşaktan Vildan Aşır Savaşır, Spor ve Bilim, 8(20), 9-12.
  • Çelebi, O. (2015). Gazeteciliğe adanmış bir ömür: Metin Toker. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Fişek, K. (1998). Devlet Politikası ve Toplumsal Yapıyla İlişkileri Açısından Türkiye’de ve Dünyada Spor Yönetimi. Ankara: Bağırgan Yayınevi
  • Geri, S.& Canan, S.S. (2021). Spor Tarihinde Öncü Bir İsim: Selim Sırrı Tarcan’ın Kadın Gazetesindeki Yazıları. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 15(1), 141-153.
  • Gül, Ç. (2008). Türk Spor Teşkilatının Sorunları ve Yeniden Yapılanması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Güven, Ö. (1996). Türkiyede Cumhuriyet Döneminde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Yetiştiren Okulların Eğitimini Hazırlayıcı Çalışmalar. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 70-82.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma ve Yöntemi. 15. Baskı Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kotan, E. (1996). Türkiye’de Spor Kulüplerinin İdari Yapısı. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor, İstanbul.
  • Özcan, M. (1996). Başlangıcından Günümüze Türkiye’de Haftalık Haber Dergiciliğinin Gelişim Evreleri (Akis Dergisi Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik, İstanbul.
  • Yıldız M., Mahmut G., Özer Y. (2018). Türk Toplumunun Sporda Şike Algısına Yönelik Görüşlerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi (Kırıkkale İli Örneği). Türk Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 27-40.
  • Sarıgüzel, N. (2021). Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Atatürk Ansiklopedisi. Erişim Adresi : 18.10.2022 https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/beden-terbiyesi-genel-mudurlugu
  • Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdürler, Vildan Aşir Savaşır. Erişim Adresi: 18.10.2022 https://shgm.gsb.gov.tr/Sayfalar/219/110/vildan-asir-savasir.aspx.
  • Resmi Gazete (1938). Beden Terbiyesi Kanunu, 16 Temmuz.
  • Milliyet (1986). 14.10
Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2822-664X
  • Başlangıç: 2022
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite Öğrencilerinin Deprem Sonrası Eğlence Amaçlı Spor Kaynaklı İyilik Hallerinin Belirli değişkenler Doğrultusunda Belirlenmesi

Gamze ÜNALDI

Examination of the Relationship Between Disabled Athletes with the Motivation for Sports Participation and the Athletic Coping Skills

Bilal KARAKOÇ

Okullardaki Lisanslı Sporcu Sayılarının Değerlendirilmesi

Yüksel DİLEKÇİ

Elit Erkek Voleybolcuların Demo Müsabakada Gerçekleştirdikleri Toplam Sıçrama Adedi ile Olumsuz Atak Tekniği İlişkisi

Fatma TOKAT, Mehmet Görkem İŞGÜZAR, Kadir KESKİN, Serdar ADIGÜZEL

VOLEYBOLCULARIN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİNİN TAKIM DİRENCİNE ETKİSİ: ANTALYA İLİ ÖRNEĞİ

Mehmet Bilgin KARADEMİR

Spor Bilimleri Öğrencilerinin Yapay Zekaya Yönelik Tutumları ile İş Bulma Kaygıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Pınar KARACAN DOĞAN, İsa DOĞAN, Gürkan ÇETİNKAYALI

Sportif Rekreasyonel Aktivitelere Katılımda Hissedilen Yalnızlığın Egzersiz Bağımlılığına Etkisi

Ramazan ÖZAVCİ, Okan ÜNVER

Anadolu yıldızlar ligi (Analig) voleybol sporcularının yarışma kaygısı ile akıldışı performans inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi

Ali Burak TOY, Ali ŞİMŞEK, Yakup ÖNAL

Examining The Effects Of Performing Individual Fitness Exercise In The Form Of Group Fitness Exercises On Some Parameters

Ömür GÜLFIRAT

Spor Lisesi Öğrencilerinin Kariyer Kaygılarına Yönelik İnceleme: İstanbul İli Örneği

Ufuk DİLEKÇİ