Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Akademik Erteleme: Spor Bilimleri Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

Bu çalışma, spor bilimleri öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı ve akademik erteleme davranışlarını, çeşitli değişkenlerle ilişkili olarak incelemeyi amaçlar. Araştırma, Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nden 61 kadın ve 213 erkek öğrenci olmak üzere toplam 274 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kişisel bilgi formu (cinsiyet, bölüm ve not ortalaması) ve verilerin toplanması amacıyla “Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği” ve “Akademik Erteleme Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), iki veya daha fazla kategorik değişken ile iki veya daha fazla bağımlı değişken arasındaki ilişkiyi test etmek için MANOVA analizi ve son olarak korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, akıllı telefon bağımlılığı ile erteleme davranışı arasında pozitif bir ilişki olduğunu (r=0,613) ortaya koymuştur. Akıllı telefon bağımlılığının düzenli ders çalışmayla arasındaki korelasyonun -(r) 0,343 olduğu bulunmuştur, bu da negatif bir ilişkiye işaret etmektedir. Akıllı Telefon Bağımlılığının bağımlı değişken üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, Akademik Erteleme Davranışındaki değişimin yaklaşık %37,5'i Akıllı Telefon Bağımlılığı ile ilişkilendirilebilir (R=0,255, R2=0,065, p<0,05). Bu çalışma sonuçları, akıllı telefon bağımlılığının akademik erteleme davranışları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu ve akıllı telefon bağımlılığının artmasıyla erteleme davranışının arttığını göstermektedir. Ayrıca, akıllı telefon bağımlılığının düzenli ders çalışma ile negatif bir ilişki içinde olduğu ve bağımsız değişken olarak akıllı telefon bağımlılığının akademik erteleme davranışını anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür.

___

  • Aaker, D. A., Kumar, V., ve Day, G. S. (2008). Marketing Research (9th ed.) John Wiley & Sons, Danvers.
  • Aksu, B. Ö. (2022). Üniversite öğrencilerinde olumsuz üst biliş düzeyleri ile akademik erteleme arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Akyürek, M. İ. (2020). Lise öğrencilerinde akıllı telefon kullanımı ve bağımlılığı. Turkish Journal of Educational Studies, 7(2), 42-63.
  • Aligül, B. (2021). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılıkları ve fiziksel aktiviteye katılım motivasyonları arasındaki ilişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Alyanak, B. (2016). İnternet bağımlılığı. Klinik Tıp Pediatri Dergisi, 8(5), 20-24.
  • Arslan, H., Kuyulu, İ., Yaldız, Ö., ve Beltekin, E. (2023). Lise öğrencilerinde spor yapmanın teknoloji bağımlılığı, okula bağlılık ve akademik erteleme üzerindeki rolü. The Online Journal of Recreation and Sports, 12(3), 408-416.
  • Birtürk, A., ve Biçer, T. (2021). Beden eğitimi öğretmenlerinde iletişim becerileri ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişki. Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1(2), 15-32.
  • Certel, Z., ve Kozak, M. (2017). The examination of relationships between academic self-efficacy, academic procrastination, and locus of academic control of athletes in different sports. The Sport Journal, 19, 1-10.
  • Çakıcı, D.Ç. (2003). Lise ve üniversite öğrencilerinde genel erteleme ve akademik erteleme davranışının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çeri, B. K., Çavuşoğlu, C., ve Gürol, M. (2015). Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme düzeylerinin incelenmesi. International Journal of Social Sciences, 34(2), 385-394.
  • Demir, Y., ve Kutlu, M. (2017). İnternet bağımlılığı, akademik erteleme ve akademik başarı arasındaki ilişkiler. The Journal of Academic Social Science Studies, 61, 91-105.
  • Dikeç, G., Pirinç, B., Kaya, B., Keleş, E., Akın, E., Hızmalı, A., ve Toprak, A. (2020). Gençlik merkezini kullanan bir grup ergende akıllı telefon bağımlılığı ile sosyal medyadaki sosyal kaygıları arasındaki ilişki ve etkileyen faktörler. Bağımlılık Dergisi, 21(2), 99-107.
  • Eravcı Özcan, T. (2020). Ortaokul öğrencilerinde algılanan anne-baba ve öğretmen akademik katılımı ile akademik erteleme davranışı arasındaki ilişkide akıllı telefon bağımlılığının rol. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Fraenkel, J. R., Wallen, N., ve Hyun, H. (2011). How to design and evaluate research in education. (8th ed.). Newyork: Mc. Graw Hill Higher Education.
  • Güngör, A. B., ve Koçak, O. (2020). Üniversite öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı ve akademik erteleme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi, 7(2), 397-419.
  • Im, I. C., ve Jang, K. A. (2017). The Convergence Influence of excessive smartphone use on attention deficit, learning environment, and academic procrastination in health college students, Journal of the Korea Convergence Society, 8(12), 129-137.
  • Işık, G. B. (2019). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin psikolojik dayanıklılığının ve akademik erteleme düzeylerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  • Kara, Ö., ve Yıldıran, İ. (2020). Lise öğrencilerinin serbest zaman egzersize katılım düzeyleri ile akademik erteleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türk Spor Bilimleri Dergisi, 3(2), 70-80.
  • Kerkez, F. İ. (2023). Öğretmen adaylarında genel erteleme davranışının çevrim içi eğitim ve akademik başarıyla ilişkisi. Disiplinlerarası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 7(15), 281-290.
  • Kwon, M., Lee, J. Y., Won, W. Y., Park, J. W., Min, J. A., Hahn, C., et al. (2013). Development and validation of a smartphone addiction scale (SAS). PLoS ONE 8(2): e56936.
  • Noyan, C. O., Enez Darçın, A., Nurmedov, S., Yılmaz, O., ve Dilbaz, N. (2015). Akıllı telefon bağımlılığı ölçeğinin kısa formunun üniversite öğrencilerinde türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Anatolian Journal of Psychiatry/Anadolu Psikiyatri Dergisi, 16(1), 73-81.
  • Orhan, N., ve Abacı, S. H. (2023). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının zaman yönetimi ve akademik başarılarına etkisi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 14(2), 145-164.
  • Pychyl, T. A., Lee, J. M., Thibodeau, R., ve Blunt, A. (2000). Five days of emotion: An experience sampling study of undergraduate student procrastination. Journal of Social Behavior and Personality, 15(5), 239.
  • Qaisar, S., Akhter, N., Masood, A., ve Rashid, S. (2017). Problematic mobile phone use, academic procrastination and academic performance of college students. Journal of Educational Research, 20(2), 201-214.
  • Saylam, D. K., Çamlıyer, H., Çamlıyer, H., ve Ekim, N. (2021). Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin akademik erteleme düzeylerinin incelenmesi. Ulusal Spor Bilimleri Dergisi, 5(2), 146-153.
  • Soni, R., Upadhyay, R., ve Jain, M. (2017) Prevalence of smart phone addiction, sleep quality and associated behaviour problems in adolescents. International Journal of Research in Medical Sciences, 5, 515-519.
  • Steel, P. (2007). The nature of procrastination: a meta-analytic and theoretical review of quintessential self-regulatory failure. Psychological bulletin, 133(1), 65-94.
  • Tabachnick, B. G., ve Fidell, L. S. (2013). Using multivariate statistics (6th. ed.). Pearson. https://www.pearsonhighered.com/assets/preface/0/1/3/4/0134790545.pdf
  • Türütgen, N. (2023). Üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı ile fiziksel aktivite, yorgunluk, bilişsel durum, uyku kalitesi, depresyon ve anksiyete arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Karabük.
  • Uçar, H., Bozkurt, A., ve Zawacki-Richter, O. (2021). Academic procrastination and performance in distance education: A causal-comparative study in an online learning environment. Turkish Online Journal of Distance Education, 22(4), 13-23.
  • Yang, Z., Asbury, K., ve Griffiths, M. D. (2019). An exploration of problematic smartphone use among Chinese university students: Associations with academic anxiety, academic procrastination, self-regulation and subjective wellbeing. International Journal of Mental Health and Addiction, 17, 596-614.
  • Yılmaz, G., Şar, A. H., ve Civan, S. (2015). Ergenlerde mobil telefon bağımlılığı ile kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi, Online Journal of Techhology Addiction and Cyberbullying, 2(2), 20-37.
Yalova Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2822-664X
  • Başlangıç: 2022
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okullardaki Lisanslı Sporcu Sayılarının Değerlendirilmesi

Yüksel DİLEKÇİ

Spor Merkezlerinde Egzersiz Yapan Bireylerin Beden İmaji ve Özgüven Dü-zeylerinin İncelenmesi

Mihraç KÖROĞLU, Sezai ÇELİK, Ersin TÜT

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLERİN FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIMLARINA YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Berk Hakan YILMAZ, Hasibe ERER, Ekrem Levent İLHAN

Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Giyilebilir Teknolojik Ürün Kullanımlarının Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonları Üzerine Etkisi

Serkan Necati METİN, Gizem BAŞKAYA, Tuncay ÖCAL, Ali ERDOĞAN, Gülsen TOSUN TUNÇ

Bundesliga Liglerinde Maç Teknik ve Koşu Performansına Dayalı Takım Başarısının Analizi ve Karşılaştırılması: 2022-2023 Sezonu

Gizem BAŞKAYA, Kerem Can KARACA

Spor Federasyonlarının Mali Yapısının Olimpik Federasyonlar Özelinde İncelenmesi ve Gelir Gider Tabloları Üzerinden Değerlendirilmesi

Muhammet ÇOLAK, Pınar KARACAN DOĞAN

Spor Tarihine Bir Katkı: Akis Dergisinde Vildan Aşir Savaşır Ve Spor Hakkındaki Tenkitleri

Canan SARIYAR SEZAN

Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Akademik Erteleme: Spor Bilimleri Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

İsa ÇİFTÇİ

Examining The Effects Of Performing Individual Fitness Exercise In The Form Of Group Fitness Exercises On Some Parameters

Ömür GÜLFIRAT

Elit Erkek Voleybolcuların Demo Müsabakada Gerçekleştirdikleri Toplam Sıçrama Adedi ile Olumsuz Atak Tekniği İlişkisi

Fatma TOKAT, Mehmet Görkem İŞGÜZAR, Kadir KESKİN, Serdar ADIGÜZEL