Sınır Ticareti Ve Bölgesel Girişimciliğin Ekonomik Gelişmeye Etkisi

İnsanlığın yaradılışı ile hayatın devamı için lazım olan gıda malzeme ve teknolojinin insanlar arasında bir ihtiyaçtan kaynaklanan nedenlerden dolayı alış verişi yapılmıştır. Günümüzde ülke sınırları içerisinde ticaret yapıldığı gibi ülkeler arasında da çeşitli ihtiyaç maddelerinin ticareti yapılmaktadır. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde dünyanın en uzak yerindeki ülkelerde biri birlerine mal alıp vererek ticaret yapabilmektedirler. Ancak konumuzun ana başlığı olarak ele aldığımız sınır ticareti ise, daha ziyade biri birleri ile sınırları olan ülkelerin özellikle fiziksel olarak yakın olan bölge insanı ve işletmelerinin gerek, gerçek kişiler bazında ve gerekse tüzel kişilikler aracılığı ile yapmış oldukları ticaret hacmini ifade etmektedir. İlk önce ilgili esnaf odaları, ticaret sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları ve dernekler ziyaret edilerek sınır ticaretinin bölgeye etkisi konusunda çok faydalı görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler neticesinde sınır bölgesine düşünüldüğü kadar olumlu etki yapmadığı tespit edilmiştir. İkinci olarak ticari faaliyette bulunan kişi ve kuruluşlar üzerine etkisini araştırmak için anket yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı Cuma pazarı esnafına yönelik 14 adet soru sorulmuştur. sınır ticareti ve bölgesel girişimcilik faaliyetinde bulunan 100 esnafın ticari faaliyetleri özellikle sınır ötesi Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen müşterilere yönelik sunulan hizmetler hakkında anket yoluyla veriler toplanmıştır. Yüzde metodu ile değerlendirmeler yapılmıştır.

The Impact Of Border Trade And Regional Entrepreneurship On Economic Development

The nature of mankind and the food material and technology needed for the continuation of life have been exchanged for reasons that arise from a need among people. Today, as well as trading within the borders of the country, there is also the trade of various necessities among the countries. Today, thanks to developing technologies, one of the countries in the farthest part of the world is able to trade with one another. However, border trade, which we consider as the main title of the location, refers to the trade volume in which the people and businesses of the regions, especially the ones physically close to one another, have made themselves through some kind of real persons and even legal entities. Firstly, relevant chambers of commerce, chambers of commerce and industry, non-governmental organizations and associations were visited and very useful negotiations on the effect of border trade on the region were made. As a result of these negotiations, it has been determined that the border region has not had a positive effect. Secondly, a survey was conducted to investigate the effect on persons and organizations engaged in commercial activities. 14 questions were asked about the Friday bazaar shop trader. Border trade and regional entrepreneurship activities were collected through questionnaires on the services provided to the business activities of 100 shopkeepers, especially those from cross-border Bulgaria and Greece. Evaluations were made by the percentage method.

___

  • İstanbul Ticaret Odası Yayınları. (2012). Teşvik/Destek Rehberi Serisi 3 KOSGEB Destekleri. Rehber Yayınlar.
  • Kara M. (2005). Ekonomik etkileri açısından Türkiye’de Sınır ticaretinin Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(3). 60-79.
  • Küçük, O. (2011). Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Marangoz, M. (2012). Girişimcilik. İstabul: Beta Yayınları. MARKA Doğu Marmara Kalkınma Ajansı. Yatırımlarda Devlet Destekleri ve Teşvik Rehberi.
  • Müftüoğlu, T. (1993). Türkiye'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler: Sorunlar; Öneriler Ankara: Desen Ofset AŞ.
  • Orhan, O. (2000). Sınır Ticaretinin Türkiye Ekonomisine Etkileri, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 2000-27, İstanbul.
  • Öztürk N. (2006) Türkiyede Sınır Ticaretinin Gelişimi, Etkileri, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 2(3). 107-127.
  • Sugözü İ.H., ve Atay, M., Sınır Ticaretinin Bölge Ekonomisi Üzerindeki Etkileri Kapsamında Habur Sınır Kapısı, www.iibf.sirnak.edu.tr/indir.php?id=WjSpfCPI.pdf29.10.2010
  • Tan M. ve Altındal, F. (2008). Türkiye’de Sınır Ticaretinin Gelişimi ve Mevcut Durumu, İTO Yayını, 2008-26, İstanbul.
  • Tekin, M. (2009). Hayallerin Gerçeğe Dönüşümü: Girişimcilik. Konya: Günay Ofset Matbaacılık.
  • Tikici, M. ve Aksoy, A. (2009). Girişimcilik ve Küçük İşletmeler. Ed. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Yelkikalan, N. (2013). Girişimcilik. Ed. İstanbul: Beta Yayınları.
  • http://arsiv.dha.com.tr/edirnede-uluslararasi-halk-pazari_744737.html
  • http://lcetincali.blogspot.com.tr/2011/01/yolcu-beraberinde-veya-bavul-ticareti.html
  • http://www.gundemedirne.com/mobil/haber/1555/3-gun-sarti-kaldirildi.html
  • www.çorluhaberleri.net erişim tarihi 26.01.2017
  • www.edirnehaberci.com.tr erişim tarihi 24.07.2017
  • www.havayolu101.com erişim tarihi 09.06.2017
  • www.omerkalin.com.tr erişim tarihi 28.03.2017