Sivas Bölgesi Yöresel Üzüm Çeşitlerinin Değerlendirilme Şekilleri

Bugün, dünya üzerinde 30°-40° kuzey ve güney enlem dereceleri arasında en ideal yetişme alanını bulan asma; diğer meyve türleri karşılaştırıldığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olup dünyada10 000, ülkemizde ise 1400’den fazla üzüm çeşidi/tipi bulunmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yeri olan üzüm; çok yönlü olarak değerlendirilebilmektedir. Geleneksel bağcılığın yapıldığı ilde üzüm yetiştiriciliği; daha ziyade Divriği, Gemerek, Gürün, Suşehri ve Koyulhisar’da yapılmakta ve elde edilen ürünün çok büyük bir kısmı sofralık olarak değerlendirilmektedir. Ancak Divriği ve Gemerek taze tüketim yanında pekmez, üzüm şerbeti, tarhana gibi yöresel ürünlerde yapılmakta, çok az miktarlarda da yöresel pazarlarda satışa arz edilerek aile bütçesine katıda bulunulmaktadır.

___

  • Ağaoğlu, Y.S. (1999). Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi). Cilt 1. Kavaklıdere Eğitim Yayınları, No 1. Ankara.
  • Anonim, (2013). Kuru Üzüm Sektör Raporu. T.C. Ekonomi Bakanlığı. İhracat Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Anonim, (2018a). Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://tuikapp. tuik.gov.tr/ bitkiselapp/ bitkisel. zul. [Erişim:10.6.2018].
  • Anonim, (2018b). http://www.urfakulturu.com/urfa-halil-ibrahim-sofrasi/kirmakesme.html [Erişim: 09.10.2018].
  • Anonim, (2021a). https://tr.wikipedia.org/wiki/Sivas_(il) 31.3.2021
  • Anonim, (2021b). https://sivas.tarimorman.gov.tr/ 31.3.2021
  • Cabaroğlu, T. (2015). Üzümün işlenmesi ve gıda sanayinde değerlendirilmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. Özel Sayısı s:707-718. Konya.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y. S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. (1998). Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara.
  • Didin, M., Kaya C., Kola, O. (2001). Üzümün gıda sanayinde değerlendirilme olanakları. GAP II. Tarım Kongresi Bildiri Kitabı 1.Cilt, Şanlıurfa, 427-436.
  • Oraman, M.N. (1972). Bağcılık Tekniği II. Ankara Üni. Zir. Fak. Yayınları: No: 470, Ankara.
  • Şimşek, A., Artık, N. (2002). Değişik meyvelerden üretilen pekmezlerin bileşim unsurları üzerine bir araştırma. Gıda, 27(6), 459-467.
  • TÜİK, (2020). Türkiye İstatistik Kurumu Resmi Websitesi. Bitkisel Ürün Denge Tabloları. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=104&locale=tr (Erişim tarihi: 10.01.2020).
  • Uysal, T., Boz, Y., Yaşasın, A.S. (2016). Türkiye Asma Genetik Kaynakları. TÜRKTOB Dergisi, 18. Nisan-Haziran 2016, Sayfa: 37-39, Ankara.
  • Ünal, M.S. (2019). Sivas ili bağcılığı, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri. I. Uluslar arası GAP Gıda, Tarım ve Veteriner BilimleriKongresi, 29 Kasım-1 Aralık, Şanlıurfa.
  • Ünal, M.S., Sağlam, H., Kırkaya, H. (2019). Şırnak İli İdil İlçesinde yetiştirilen mahalli üzüm çeşitlerinin değerlendirilme şekilleri. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1): 158-162.
  • Ünal, M.S., Uçaş, C., Sezgin, H., 2020. Midyat/Mardin İlçesinde yöresel üzüm çeşitlerini değerlendirilme şekilleri.Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 9(2). 268-279.
Wheat Studies-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2021
  • Yayıncı: BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kışlık Kırmızı Mercimek (Lens culinaris Medic. ) Genotiplerinin Fenolojik ve Morfolojik Özellikleri Üzerine Ekim Zamanlarının Etkisi*

Oğuzhan HAKKOYMAZ, Mustafa ÖNDER

Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarının Bazı Tane Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinde Morfolojik ve Teknolojik Özellikler ile Tane Verimine Etkisi

Mehmet Ali SARUHAN, Ayşe Gülgün ÖKTEM

Gözlü Tarım İşletmesindeki Badem (Prunus amygdalus) Çöğür Popülasyonunda Anaç Seleksiyonu

Murat KILIÇ, Ahmet EŞİTKEN

Sivas Bölgesi Yöresel Üzüm Çeşitlerinin Değerlendirilme Şekilleri

Mehmet Settar ÜNAL

Erken ve Geç Kuraklık İle Doğal Koşullar Uygulamalarının, Kuraklık Yönünden Öne Çıkan Bazı Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Bitki Boyu, Başakta Tane Ağırlığı ve Protein Oranına Etkisinin Belirlenmesi

Telat YILDIRIM, Enes YAKIŞIR, Cevat ESER, Sait ÇERİ, Mehmet ŞAHİN, Musa TÜRKÖZ, Meltem YAŞAR, Emel OZER, İbrahim KARA, Şah İsmail CERİT

Çeltik Yanıklık Hastalığı (Pyricularia oryzae Cav.)’nın Türkiye’deki Durumu

Melis SEİDİ, Aziz KARAKAYA

Bazı Elma Çeşitlerinin Elma Küllemesi (Podosphaera leucotricha (Ell. et Ev.) Salm) Hastalığına Duyarlılıklarının Belirlenmesi

Cemile ALDEMİR, Nuh BOYRAZ

Kuru Fasulye Genotiplerinde Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Ahmet KONUK, Tuba UZUN

Farklı Sulama Stratejileri Uygulanan Kışlık Buğday için Sulama Üretkenliğinin Değerlendirilmesi

Mehmet Ali DÜNDAR, Ramazan TOPAK

Aydın İli Söke İlçesi Pamuk Ekim Alanlarında Fide Kök Çürüklüğüne Sebep Olan Fungusların Tespiti ve Bazı Fungisitlerin Fide Kök Çürüklüğü Hastalığına Karşı Etkinliğinin Belirlenmesi

Shukhratjon MAMIROV, Nuh BOYRAZ