İç ve Dış Göç Bağlamında Türkiye’de İskân Politikaları

Kent ve göç olguları, son yıllarda sosyal bilimleri, siyasi ve günlük politikayı etkisi altına alan kapasitesiyle birçok yazın türüne ve tartışmaya kapı açıyor. Bu tartışmaların odağında ise çoğunlukla insanın yerleş(tiril)mesi ve yerinden edilmesi konu ediliyor. Ulusal ve uluslararası birçok sürecin ve politikanın belirleyici olduğu bu tartışmalar, iskânı konu alan araştırmaların çeşitlenmesine de imkân sağlamakta. Sema Erder’in 2018 yılının Haziran ayında yayımlanan inceleme kitabı da Türkiye’deki iskân politikalarını tartışmaya açıyor. İç ve dış göç etkisinde şekillenen iskân politikalarının hukuki ve pratik uygulamalarına yer veren çalışma, beş ana bölümden, tablolardan ve eklerden oluşuyor. Araştırmanın temel amacı ise, Türkiye tarihini iskân politikaları ve “zorunlu göç” üzerinden tartışmak ve okumaya çalışmak.

The Settlement Policies in Turkey in terms of Internal and External Migrations

Urban and migration facts by the means of their capacities affecting social sciences, politics and daily policies have invited many articles and debates recently. At the center of these debates usually have been mentioned settlement and displacement of people. These debates in which many national and international processes and policies are determiners have given opportunities to diversity of settlement researches. The book published in last July by Sema Erder brings settlement policies up for discussions. The research including practical and legal dimensons of settlement policies shaped with effects of internal and external migration consists of five main parts, tableaus and appendixes. The main aim of this research is to understand and argue history of Turkey over settlement policy and “forced migration”.

___

  • Erder, S. (2018). Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye: Türkiye’de Değişen İskân Politikaları. Ankara: İletişim Yayınları.