TÜRKİYE’DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ

Otomotiv sektörü 20. yüzyılın başlarından beri sanayileşmenin ve ekonomik büyümenin lokomotifi olarak birçok ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Sektörün önemi sadece kendi üretiminin katma değerinden değil, çok güçlü ileri ve geri bağlantıları nedeniyle başka birçok sektörün de gelişmesine katkıda bulunmasından kaynaklanmaktadır. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda bu etkileşimin daha da arttığı söylenebilir. Otomotiv sanayi Türkiye ekonomisi açısından da önde gelen sektörlerdendir. Üretim değeri ve ihracat gelirleri açısından son yıllarda gelişim göstermektedir. Gerek dinamik ve büyüyen nüfus gerekse sektörün üretim ve ihracat hacmi otomotiv sektörünün önemini ve potansiyelini artırmaktadır. Bununla birlikte otomotiv sektörünün ekonomik etkilerinin ampirik açıdan yeterince incelenmediği görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de otomotiv sektörünün ekonomik büyüme ve gelir düzeyine etkisi ampirik olarak araştırılmaktadır. Elde edilen bulgular otomotiv sektöründeki üretim artışının gelir ve refah düzeyini olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır. Giderek gelişen ve güçlenen Türkiye otomotiv sektörünün önümüzdeki yıllarda da ülkenin kalkınmasında kilit rol oynayacağı söylenebilir.

___

  • Altuğ, M. (2010). 1960 ile 1980 Yılları Arası Türk Otomotiv Sektörünün Gelişmesi, Marmara Üniversitesi SBE, Doktora Tezi, İstanbul.
  • AT Kearney Analysis (2020). The contribution of the automobile industry to technology and value creation, Erişim: 9.4.2020, https://www.kearney.com/automotive/article?/a/the-contribution-of-the-automobile-industry-to-technology-and-value-creation
  • Avcu, N. (2016). Türkiye’de Otomotiv Sektöründe Yoğunlaşma ve Büyüme Üzerindeki Etkisi, Adnan Menderes Üniversitesi SBE, Y. Lisans Tezi, Aydın.
  • Bedir, A. (2002). Türkiye’de Otomotiv Sanayii Gelişme Perspektifi, Devlet Planlama Teşkilatı Yayın No: DPT 2660, Ankara.
  • Black, A., Roy, P., El-Haddad, A. ve Yılmaz, K. (2020). The political economy of automotive industry development policy in middle income countries: A comparative analysis of Egypt, India, South Africa and Turkey, ESID Working Paper No. 143.
  • Bulutay, T. (1995). Employment, Unemployment and Wages in Turkey, International Labour Office, Ankara.
  • Çetin, B., Barış, S. ve Sarıoğlu, S. (2011). Türkiye’de Karayollarının Gelişimine Tarihsel Bir Bakış, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt:1, SA 1, 123-150.
  • Dolanay, S. S. ve Oğuztürk, B. S. (2019). Otomotiv Sanayinde Teknoloji Geliştirme Yeteneğinin Kazanılması ve Patika Bağlılığı (Güney Kore – Türkiye), Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 24, SA 3, 495-511.
  • Erkök, B. (2018). Girdi Çıktı Analizi ile Otomotiv Sektörünün Konumu, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 644: 9-40.
  • Görener, A. ve Görener, Ö. (2008). Türk Otomotiv Sektörünün Ülke Ekonomisine Katkıları ve Geleceğe Yönelik Sektörel Beklentiler, Journal of Yaşar University, Cilt 3, SA 10, 1213-1232.
  • İçingür, Y. ve Çengelci, A. (2001). Türkiye’de Otomotiv Endüstrisinin Sektörel Analizi, Selçuk Teknik Online Dergisi, cilt 1, SA 3, 1-8.
  • İSO – İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, Erişim: 3.11.2021, https://www.iso500.org.tr/500-buyuk-sanayi-kurulusu/2020/?ara=&year=2020&langId=1&sayfa=1
  • İSO – İstanbul Sanayi Odası (2002). Otomotiv Sanayii Sektörü, Yayın No. 2002-4, İstanbul.
  • Kaynak, M. ve Ari, Y. O. (2011). Türk Otomotiv Sektöründe Yoğunlaşma: Binek ve Hafif Ticari Araçlar Üzerine Bir Uygulama, Ekonomik Yaklaşım, Cilt 22, SA 80, 35-58.
  • OICA – International Organization of Motor Vehicle Manufacturers, Erişim: 4.11.2021, https://www.oica.net/category/production-statistics/2020-statistics/
  • Özbay, F., Pehlivan, C. ve Oğuztürk, B. S. (2020). Otomotiv İhracatının İstihdam, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Büyüme Üzerindeki Etkisi: Türkiye Üzerine Ekonometrik Bir Uygulama, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 25, SA 4, 569-585.
  • Polat, M. A. (2020). Türk Otomotiv Sektörünün Ekonomik Büyümeye Etkisi: Karşılaştırmalı Bir Ekonometrik Analiz, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 19, SA 73, 504-521.
  • Uçak, S., Aytekin, A. G. ve Kuvat, Ö. (2018). ARDL Modeli ile Türkiye’de Otomotiv İhracatı-Büyüme İlişkisi, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt 6, (ICEESS’ 18) Özel Sayısı, 201-209.
  • Yücel, İ. (2018). Marshall Planı ve Türkiye’ye Etkisi, Ankara Üniversitesi SBE, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2651-3943
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARININ ORTAYA ÇIKIŞI VE ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARININ GELİŞİMİNE KATKI SUNAN KURUMLAR

Yakup ASLAN

ULUSAL ALANYAZINDA ŞARAP TURİZMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TÜRKİYE ŞARAP TURİZMİNDE YENİ BİR ÜRÜN OLARAK BAĞ ROTALARI: URLA BAĞ YOLU ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ

Kaan KASAROĞLU, Ayşe AKDENİZ, Yusuf TOKTAŞ, Tuğçe ERİS, Simge KÖMÜRCÜ

MUHAFAZAKÂRLIK TUTUMUNUN FİNANSAL DAVRANIŞLARA ETKİSİ ADIYAMAN İLİNDEKİ KAMU PERSONELİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

H. Yusuf GÜNGÖR, Resul GÜLEÇ

TURİZM GELİRLERİNİ ETKİLEYEN EKONOMİK FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Tutku ÜNKARACALAR, Yalçın ARSLANTÜRK

TÜRKİYE’DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ

Kadir KARAGÖZ

KAR DAĞITIM POLİTİKALARI FİRMA DEĞERİ ÜZERİNDE ETKİLİ MİDİR? BIST- TEMETTÜ 25 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Ahmet ŞİT

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN PİLOT ÜNİVERSİTEYE İLİŞKİN FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ: BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

Ferhat ARI

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SEÇİM DÖNEMLERİNDE CDS PRİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ANALİZİ: 2002-2018 DÖNEMİ

Munise ILIKKAN ÖZGÜR, Seda ÇELİK

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU (YTTK)’NUN MUHASEBE ALANINA GETİRDİĞİ YENİLİKLER HAKKINDA GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: SİVAS İLİ ÖRNEĞİ

Seval ELDEN ÜRGÜP, Leyla ESGİNOVA

ENDÜSTRİYEL DEVRİMLER VE TOPLUMSAL GELİŞMELERİN IŞIĞINDA TURİZM

Buğcan GÜVENOL, Zafer GÜNDÜZ, Mehmet Emre GÜLER