KAMU DİPLOMASİSİ VE HALKLA İLİŞKİLERDE KULLANILAN ARAÇLAR KAMU DİPLOMASİSİ ALANINDA ÇALIŞAN AKADEMİSYENLERİN DEĞERLENDİRMELERİ

Ülkelerin diğer ülke insanlarıyla gerçekleştirmeye çalıştığı iletişim çalışmalarına kamu diplomasisi denilmektedir. Bu faaliyetler yüz yüze iletişimin yanı sıra günümüzde artık geniş ve profesyonel iletişim çabalarıyla da desteklenmektedir. İletişim çabalarının olduğu ortamlarda halkla ilişkiler çalışmaları da hedef kitleyle doğru, etkili ve devamlı bir iletişim kurulması açısından ihtiyaç duyulan bir alan olmaktadır. Çalışma çerçevesinde kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler arasındaki benzer noktalara literatür ışığında değinilmiş, kamu diplomasisi ve halkla ilişkiler çalışmalarında kullanılan araçlar açıklanmıştır. Yöntem kısmında ise açık uçlu 6 adet soru formuyla görüşme yönteminden faydalanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmaya kamu diplomasisi konusunda çalışmaları olan akademisyenler dâhil edilmiştir. Katılımcılar rastlantısal örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışma için etik kurul izni alınmıştır. Kamu diplomasisi konusunda çalışmaları olan katılımcıların genel olarak kamu diplomasisi çalışmalarında halkla ilişkiler çalışmalarından faydalanılması gerektiği, kamu diplomasisinin de hedef kitlelerle kurulan bir iletişim çabası olması nedeniyle halkla ilişkilerden ayrı tutulmaması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda kamu diplomasisi amacıyla kurulan kurumların daha etkin rol almaları gerektiği, yüz yüze iletişim olgusunun kültürel özelliklere göre önemini koruduğu ve iletişim araçlarıyla iletilecek iletilerden daha profesyonel faydalanılması gerektiğine vurgu yapılmıştır.

TOOLS USED IN PUBLIC DIPLOMACY AND PUBLIC RELATIONS EVALUATIONS OF ACADEMICS WORKING IN THE FIELD OF PUBLIC DIPLOMACY

Communication studies that countries try to realize with people of other countries are called public diplomacy. In addition to face-to-face communication, these activities are now supported by extensive and professional communication efforts. In environments where there are communication efforts, public relations studies are also an area needed in terms of establishing correct, effective, and continuous communication with the target audience. Within the framework of the study, similar points between public diplomacy and public relations are mentioned through literature research, and the tools used in public diplomacy and public relations studies are explained. In the method part, data were collected by using the interview method with 6 open-ended question forms. Academicians who have studied on public diplomacy were included in the research. Participants were selected by random sampling method. Ethics committee approval was obtained for the study. It has been concluded that the participants who have studies on public diplomacy should benefit from public relations studies in general in public diplomacy studies, and public diplomacy should not be separated from public relations because it is a communication effort established with target audiences. In this context, it was emphasized that the institutions established for the purpose of public diplomacy should take a more active role, the fact of face-to-face communication maintains its importance compared to cultural characteristics, and the messages to be conveyed through communication tools should be used more professionally.

___

  • Asna, A. (2006). Kuramda Ve Uygulamada Halkla İlişkiler. İstanbul: Pozitif Yayınları.
  • Aziz, A. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Ve Teknikleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Altunay, E., Gülşın, O., & Yalçınkaya, M. (2014). Eğitim Kurumlarında Mobbing Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma. Sakarya University Journal of Education, cilt4, sa.1, 62-80.
  • Aydemir, E. (2016). Dış Politikada Yumuşak Güç Ve Medya. Kalkedon Yayıncılık.
  • Başok, N. & Çoşkun, G. (2013). Teoriden Pratiğe Halkla İlişkiler Projeleri Ödüllü Örnek Uygulamalar. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Çiçek A. (2018). Kamu Diplomasisi Araçlarını Ve Aktörlerini Harekete Geçirmek: Sözde Ermeni Soykırımı İddialarına Karşı Kamu Diplomasisi Faaliyeti Önerisi. Uluslararası Türk Kültürü ve Medeniyet Kongresi, Balıkesir, 798-812.
  • Erdoğan, İ. (2008). Teori Ve Pratikte Halkla İlişkiler. Ankara: Erk Yayınları.
  • Erzen, M. Ü. (2014). Kamu Diplomasisi. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Gültekin, M. (2020). Algı yönetimi ve manipülasyon, kanmanın ve kandırmanın psikolojisi. İstanbul: Pınar Yayınları.
  • Güzel, S. Ç. (2016). Dış Yardımlarda Destekleyici Bir Unsur Olarak Kültürel Diplomasi Ve Yunus Emre Enstitüsü Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt30, sa.2, 343-359.
  • Grunig, E. J. (2005). Halkla İlişkiler Ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik, (Çev. E. Özsayar). İstabbul: Rota Yayınları.
  • Grunig,J. E., Grunig, L. A., Sriramesh, K., Huang, Y. H. & Lyra A. (1995). Models of Public Relations in an International Setting. Journal of Public Relations Research, cilt7, sa.3, 163-186.
  • Köksoy, E. (2021). Türkiye’de Kamu Diplomasisi Akademik Literatürü Üzerine Bir İnceleme: Medya, İletişim Ve Halkla İlişkiler Çalışmaları Alanı Olarak Kamu Diplomasisi. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, cilt19, sa.38 , 631-684.
  • Nye, J. S. (2020). Yumuşak Güç Dünya Siyasetinde Başarının Araçları. (3. Basım). Ankara: BB101 Yayınları.
  • Okay, A. & Okay, A. (2014). Halkla İlişkiler Kavram Strateji ve Uygulamaları. (7. Basım). İstanbul: Der Yayınları.
  • Sancar, G. A. (2012). Kamu Diplomasisi ve Uluslararası Halkla İlişkiler. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Say, S. (2015). Propaganda İçin Kullanılan Bir Örtmece Olarak Kamu Diplomasisi Kavramı. İnsan ve İnsan Bilim-Kültür-Sanat ve Düşünce Dergisi, cilt4, 22-44.
  • Saydam, A. (2012). İletişimin Akıl ve Gönül Penceresi Algılama Yönetimi. İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • Tekin,H. H. (2006). Nitel Araştirma Yönteminin Bir Veri Toplama Tekniği Olarak Derinlemesine Görüşme. İstanbul University Journal of Sociology, cilt3, sa.13, 101-116.
  • Varol, A. (2019). Tüm Boyutlarıyla Kurumsal Sosyal Sorumluluk. İstanbul: Cinius Yayınları.
  • Yağmurlu, A. (2007). Halkla İlişkiler Yöntemi Olarak Kamu Diplomasisi. İletişim Araştırmaları Dergisi, cilt5, sa.1, 9-39.
  • Yaşar, İ. H. (2020). Sosyal Medya ve Siyaset. Ankara: Orion Akademi.