Hindinin Koroner Arterleri Üzerine Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma

Bu çalışma, hindide koroner arterlerin makroanatomik özelliklerini belirlemek için yapıldı. Literatürde, hindinin koroner arterleri üzerinde yapılan çalışmaların azlığı nedeniyle böyle bir çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Yapılan çalışmada 40 adet hibrit konvanter (Beyaz Hindi) hindi kullanıldı. Materyallere latex enjeksiyonu ve korozyon kast teknikleri uygulandı. Hindide arteria coronaria sinistra’nın a. coronaria dextra’dan daha kalın olduğu saptandı. A. coronaria sinistra’nın ramus superficialis ve r. profundus diye ayrıldığı görüldü. Ayrıca a. coronaria sinistra’nın r. interatrialis, r. interventricularis paraconalis, r. circumflexus, rami conales, rr. ventriculares, r. atriales’i ; r. profundus’un da rr. septales, rr. ventriculares’i verdiği tespit edildi. A. coronaria dextra’nın ise r. superficialis ve r. profundus olarak iki dala ayrıldığı ve daha sonra da bu dalların da dallanmalar gösterdiği saptandı. R. superficialis, r. interventricularis subsinuosus, r. circumflexus’u; r. circumflexus’un da rr. ventriculares ve rr. atriales’i ve yine r. profundus’un da rr. septales ve rr. ventriculares’i verdiği görüldü. Sonuç olarak hindi kalbinin koroner arterleri üzerine yapılan bu çalışmada, hindi kalbinin arterlerinin dallanmalarının diğer kanatlıların kalp arterlerinin dallanmalarıyla çok benzeştiği saptanırken evcil memelilerin kalp arterlerinden ayrılan dalların seyirleriyle benzerlik göstermediği görüldü

Hindinin Koroner Arterleri Üzerine Makroanatomik ve Subgros Bir Çalışma

Keywords:

-,

___

  • Baroldi G, Mantero O, Scomazzoni C (1956). The collateralis of the coronary arteries in normal and pathologic hearts. Circ Res 4, 223- 229.
  • Baumel JJ (1968). Aves heart and blood vessels. “Sisson and Grossman’s the anatomy of the domestic animals, 5th. Ed. vol. 2, chapter 67, Philadelphia.
  • Bezuidenhout AJ (1984). The coronary circulation of the heart of the ostrich (Struthio camelus). J Anat, 138 (3), 385-397.
  • Clark EB, Rooney PR, Martini DR, Rosen Quist GC (1979). Plastic cast of embriyonic respiratory and cardiovascular system a technique, Teratology, 19 (3), 357 - 60.
  • Dursun N (1994). Veteriner Anatomi II, 2. Baskı. Medisan Yayınevi, Ankara.
  • Dursun N (2002). Evcil Kuşların Anatomisi, 1.Baskı. Medisan Yayınevi, Ankara.
  • Erencin Z, Hassa O, Sağlam M, Evren A (1967). Enjeksiyon yoluyla damar ve kanal sistemleri için plastik demonstrasyon metotlarının geliştirilmesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 14 (3), 444 - 459.
  • Hodges RD (1974). The Histology of the Fowl. Academic Press, London, New York, San Francisco.
  • Karadağ H, Soygüder Z (1989). Doğu anadolu kırmızısı sığırında kalp ve kalp arteria’ları üzerinde anatomik bir araştırma. Ankara Üniv Vet Fak Derg, 36 (2), 482 - 495.
  • Lindsay FEF, Smith HJ (1965). Coronary arteries of gallus domesticus. Am J Anat, 116, 301-314.
  • Nickel R, Schummer A, Seiferle I (1977). The anatomy of the domestic birds. 1st Ed., Verlag Paul Parey, Berlin, Hamburg.
  • Nickel R, Schummer A, Seiferle I (1981). The anatomy of the domestic animals, “The Circulatory System”, vol. 3, Verlag Paul Parey, Berlin, Hamburg.
  • Rigdon RH, Frölich J (1970). The heart of duck. Zentralbl Veterinarmed A, 17, 85-94.