Bir Kedide Koksofemoral Luksasyon ve Tip-1 Salter Harris Femur Kırığının Toggle Pin ve Cross Pin Yöntemleriyle Sağaltımı

Vakayı 5 aylık, 1 kg ağırlığında, melez erkek bir kedi oluşturdu. Radyografide sağ koksofemoral çıkık ve sağ Salter Harris Tip-1 femur kırığı belirlendi. Kalça çıkığında Toggle pin ve Tip-1 Salter Harris femur kırığında çapraz pin yöntemleri ile fiksasyon uygulandı. Öncelikle oluşturulan asetabular tünelden pelvis boşluğuna Toggle pin yerleştirildi. Takiben femoral tünel oluşturularak Toggle pine bağlı 0.5 mm çaplı monoflament naylon ipin uçları bu tünelden geçirildi ve caput femoris asetabuluma yerleştirilerek eklem hareketi kontrol edildi. Son olarak ipin uçları trohanter mayörün kaudolateral açısında düğümlenerek sabitlendi. Tip-1 Salter Harris femur kırığında kraniyolateral yaklaşım ile diz eklemine ulaşıldı. Femurun distal bölümü açığa çıkarılarak 2-3.2 mm çaplı pinler ile mediyal ve lateral kondüllerden femura çapraz çivileme ile fiksasyon yapıldı. Ameliyat sonrasında arka bacak aluminyum atelli bandaj ile desteklendi ve kalça bölgesi yumuşak bandaj ile korundu. Rutin postoperatij ilaç uygulamaları bir hafta süreyle yapıldı ve destekli bandaj 3 hafta sonra çıkarıldı. Hasta ameliyattan sonraki ikinci günde yürüyebildiği ve 3 hafta sonra bandaj uzaklaştırıldığında tam ağırlık vererek basabildiği gözlendi. Aynı zamanda 3 hafta sonraki radyografilerde kırık kallus oluşumunun yeterli düzeyde ve kalça eklemi stabilizasyonunun çok iyi olduğu değerlendirildi. Postoperatif herhangi bir komplikasyona rastlanmadı.

Treatment of Coxofemoral Luxation and Type-1 Salter Harris Femur Fracture in a Cat by Toggle Pin and Cross Pin Methods

This case was 5 month of age, 1 kg in weight and a hybrid male cat. In radiographic examination, coxofemoral luxation and right Type-I Salter Harris femur fracture were diagnosed. It was performed by methods of Toggle pin in hip luxation and cross pin in Type-I Salter Harris femur fracture. Toggle pin was placed via acetabular tunnel and femoral tunnel. After caput femoris was placed in the acetabulum, the joint mobility was checked. In Type-I Salter Harris femur fracture, the cross-pinning after reduction was performed using 2-3.2 mm diameter pins. Any postoperative complication was not found until.

___

  • Çağatay S, Sağlam M (2013) Clinical and radiographical assessments of treatment of Salter-Harris type fractures in cat and dog. Ankara Üniv Vet Fak Derg 60:109-116.
  • Çetinkaya MA, Olcay B (2011) Köpek ve kedilerde koksofemoral eklem luksasyonlarının sağaltımında monofilament naylon dikiş materyali ile toggle pin uygulamaları ve klinik değerlendirmeleri üzerine çalışmalar. Ankara Üniv Vet Fak Derg 58:167-174.
  • Demko JL, Sidaway BK, Thieman KM, Fox DB (2006) Toggle rod stabilization for treatment of hip joint luxation in dogs: 62 cases (2000–2005). J Am Vet Med Assoc 229:984–989.
  • Ergin I, Senel OO, Ozdemir O, Ulusan S, Bilgili H (2016) Treatment of Coxofemoral Luxations by Double-sided Modified Toggle Pin Technique and Assessment of Early Results in Cats: 17 Cases. Ankara Univ Vet Fak Derg 63(2):121-126.
  • Kaya Ü, Candaş A (2000) Operative management of medial condylar fracture of femur (Salter-Harris Type III) in two dogs. Ankara Univ Vet Fac Derg 47:237-241.
  • Lubbe AM, Verstraete FJM (1990) Fascia lata loop sta¬bilization of the coxofemoral joint in the dog and cat. Journal of Small Animal Practice 31:234–238.
  • Martini FM, Simonazzi B, Del Bue M (2001) Extra-ar¬ticular absorbable suture stabilization of coxofemoral luxation in dogs. Veterinary Surgery 30:468–475.
  • Piermattei DL, Flo GL, DeCamp CE (2006) The Hip Joint. In: (Editors: Piermattei DL, Flo GL, DeCamp CE) Handbook of Small Animal Orthopedics and Fracture Repair. 4th ed. Philadelphia: W.B. Saunders Co. pp 461–511.
  • Sukhiani HR, Holmberg DL (1997) Ex vivo biomechanical comparison of pin fixation techniques for canine distal femoral physeal fractures. Veterinary Surgery 26:398-407.
  • Tamburro R, Carli F, Cinti F, Puggioni A, Venturini A (2013) Caudal approach and Mini TightRope system (mTR) application for the treatment of craniodorsal hip luxation in a cat: a case report. Veterinarni Medicina 58(9):500-4.
  • Trostel CT, Peck JN, De Haan JJ (2000) Spontaneous bilateral coxofemoral luxation in four dogs. Journal of American Animal Hospital Association 36:268-276.
Van Veterinary Journal-Cover
  • ISSN: 2149-3359
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Buzağılarda Kongenital İntestinal Atresia Olgularının Klinik ve Sağaltım Yönünden Değerlendirilmesi

İbrahim YURDAKUL

Bir Kedide Koksofemoral Luksasyon ve Tip-1 Salter Harris Femur Kırığının Toggle Pin ve Cross Pin Yöntemleriyle Sağaltımı

Muhammed Enes ALTUG, Ziya YURTAL, Mehmet Zeki Yılmaz DEVECİ, Cafer Tayer İŞLER, Halil ALAKUŞ

Avrupa Tavşanlarının Maxillalarında Geometrik Morfometri Teknikleri Kullanılarak Eşeysel Dimorfizmin Araştırılması

Arzu ÖNEL, Akin TEMİZER

Yonca Kuru Otu, Kurutulmuş Domates Posası ve Kombinasyonlarının in vitro Sindirim Değerlerinin Belirlenmesi

Zehra SELÇUK, Mustafa SALMAN, Habip MURUZ

Farklı Meyve İlaveleri ile Hazırlanan Kefirlerin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Özellikleri

Sezen HARMANKAYA, Güven GÜLBAZ, Ufuk KAMBER

Tritikale Silajına Kuru Şeker Pancarı Posası Katılmasının Silaj Kalitesi Üzerine Etkisi

Reşit ALDEMİR, Duran BOLAT

Hamdani ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Büyüme Performansı ve Yaşama Gücü

Sema ALAŞAHAN, Yahya ÖZTÜRK

Femur Kırığı Oluşturulmuş Ratlarda Oksidatif Stres Üzerine Akupunkturun Etkisi

Seval YILMAZ, Emre KAYA, Ahmet KAVAKLI, Süleyman GÜRBÜZ, Erhan YILMAZ

Antakya Hayvan Barınağındaki Kedi ve Köpeklerde Bit ve Pire Enfestasyonları

Şerife AKKÜÇÜK, Özlem Makbule KAYA, Mustafa KARAGÖZ, Aykut ZEREK, Mehmet YAMAN

Sağlıklı ve Pre-Eklampsili İnsan Plasentasında Atrial Natriüretik Peptid ve C-Tip Natriüretik Peptidin İmmunolokalizasyonu

Özlem EREKLİ, Kenan ÇINAR, Mustafa ÖZTOP