Ahmet Midhat Efendi’nin Romanlarında Medyalararasılık Örnekleri

Roman, ilk örneklerinden beri farklı zümrelere ve geniş kitlelere hitap edebilen, insanları türlü yönlerden etkileyen, popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeyen etkili bir edebî türdür. İnsanı ve insanın hayat karşısındaki durumunu kurmaca dünyanın kendisine sunduğu imkânlar nispetinde ele alan roman, yazarının benimsediği ve etkisi altında olduğu edebî akımlardan; tarih, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı bilimsel disiplinlerden; resim, müzik, tiyatro, sinema gibi sanat dallarından; modernizm ve postmodernizm gibi süreçlerden doğrudan etkilenir. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ve genel bir tanımla iki ya da daha fazla medyanın bir arada kullanılmasını karşılayan “medyalararasılık”, farklı medyaları bünyesinde barındırmaya en müsait edebî tür olan romanın değerlendirilmesinde önem arz eden bir yöntemdir. Resim, müzik, tiyatro, gazete, dergi, mektup, telefon, telgraf gibi farklı medyalar romancıların kalemi aracılığıyla romanın kurgu dünyasının içerisinde rahatça ifade alanı bulur. Her biri birer medya olan bu türler ve sanat dalları Ahmet Midhat Efendi’nin romanlarında da önemli yer tutar.

Examples Of Intermedia In Ahmet Mithat Efendi’s Novels

The novel is an effective literary genre that has been appealing to different groups and large masses since its first days, affecting people from various aspects and never losing its popularity. The novel, which deals with man and his situation in the face of life, in proportion to the possibilities offered by the fictional world, is one of the literary movements that the author has adopted and is under the influence of; from different scientific disciplines such as history, sociology and psychology; from branches of art such as painting, music, theatre, cinema; It is directly affected by processes such as modernism and postmodernism. "Intermedia", which has been mentioned frequently in recent years and which meets the use of two or more media together with a general definition, is an important method in the evaluation of the novel, which is the most suitable literary genre to include different media. Different media such as painting, music, theatre, newspapers, magazines, letters, telephones and telegraphs find expression easily in the fictional world of the novel through the pen of the novelist. These genres and branches of art, each of which is a medium, have an important place in Ahmet Midhat Efendi's novels.

___

  • Canatak, A. ve Bulduk, N. (2019a). Dijital Çağ Türk Edebiyatı ve Medyalararasılık Tartışmaları. İstanbul: Hiperyayın. Kayaoğlu, E. (2009). Edebiyat Biliminde Yeni Bir Yaklaşım: Medyalararasılık. İstanbul: Selenge Yayınları.