HASTANELERDEKİ TIBBİ DOKÜMANLARIN GELENEKSEL ORTAMDAN ELEKTRONİK ORTAMA DÖNÜŞÜMÜ

Sağlık hizmetlerinde yönetsel ve işlevsel bilgiye tam zamanında, uygun maliyette ulaşılabilmesi oldukça önemlidir. Günümüz koşullarındaki bilgi çağında özellikle sağlık alanında, bilginin üretilmesi ve kullanılmasının yanında bilginin yönetimi, saklanması ve değerlendirilmesinin önemi giderek artmaktadır. Bu bağlamda sağlık hizmetlerinde bilgiyi koruyup, bilginin paylaşılmasını sağlamak için elektronik kayıtlar üzerinde bilgiyi işleyen sistemler geliştirilmiştir. Sağlık sektöründe faaliyet gösteren kurumlar, sağlık hizmeti sunma ve sağlık hizmetleriyle ilgili karar aşamasında bilgi teknolojileri ve sağlık bilişim sistemlerinden yararlanmaktadır (Peker vd., 2018:81). Çalışmada geleneksel tıbbi doküman sisteminden, elektronik ortama geçiş anlatılmış, elektronik kayıt sisteminin getirdiği fayda ve sakıncalardan söz edilmiş, bu süreçte dijital hastane yolunda atılan adımlar HIMSS (EMRAM) çerçevesinde incelenerek, genel durum hakkında bilgi vermek hedeflenmiştir. Günümüz koşullarında etkili ve verimli hizmet sunumunu gerçekleştirebilmek, küresel rekabet ortamında ayakta kalabilmek için daha önceden belirlenmiş standartların benimsenmesiyle oluşan dijital hastaneler, daha etkili sağlık hizmeti sunumu için küresel dönüşüme yol göstermektedir. Dünya genelinde kabul gören HIMSS standartlarıyla kağıtsız/dijital hastane modeline geçilmesi Türk kamu hastanelerinde sağlık teknolojileri ve hizmetleri açısından yol alındığının göstergesidir (Avaner ve Avaner, 2018:5-16). Hata toleransı olmayan sağlık hizmetlerinde geleneksel tıbbi doküman sisteminden, elektronik/dijital ortama geçilmesiyle hizmet sunumunun kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için sağlık okur yazarlığı geliştirilmesi sağlık çalışanları ve hizmetten yararlanan bireylerin sağlık sistemleri ve teknolojileri konusunda bilgilendirilip, güçlendirilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Ak, B., (2010), “Türk Bilişiminde Mobilite Uygulamaları”, Muğla Üniversitesi Akademik Bilişim 10-XII Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, 1-9.
  • Artukoğlu, M.A., Kaplan, A., Yılmaz, A., (2002), Tıbbi Dokümantasyon Ankara, Türk Sağlık Eğitim Vakfı.
  • Avaner, T., Fedai, R., (2017), “Sağlık Hizmetlerinde Dijitalleşme: Sağlık Yönetiminde Bilgi Sistemlerinin Kullanılması”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(22), Kayfor Özel Sayısı, 1533-1542.
  • Ay, F.,(2009), “Elektronik Hasta Kayıtları ve Etik Sorunlar”, Turkish Journal of Business Ethics, 2(3), 67-74.
  • Callender, C., Marshall, B., Cardon, P.W., Patel, N., (2015), “Obstacles to The Adoption of Cloud Computing: Best Practicies in Technology and Communication”, Issues in Information Systems, 16(2), 133-139.
  • Claire, G., Menou, M., (1990), Bilgi ve Dokümantasyon Çalışma Tekniklerine Giriş. Çev. Sönmez Taner, Ankara, Kültür Bakanlığı.
  • Öğütçü, G., Köybaşi, N. A., Cula, S., (2011), “Elektronik Sağlık Kayıtlarının İçeriği, Hassasiyeti ve Erişim Kontrollerine Yönelik Farkındalık ve Beklentilerin Değerlendirilmesi”, Tıp Bilişim Derneği, 2011, 88-97.
  • Peker, S., Van Giersbergen, M., Biçersoy, G., (2018), “Sağlık Bilişimi ve Türkiye’de Hastanelerin Dijitalleşmesi”, Sağlık Akademisi Kastamonu, 3(3), 81-121.
  • Safran, C., Goldberg, H., (2000),” Electronic Patient Records and İmpact of The İnternet”, International Journal of Medical Informatics, 60, 77-83.
  • Sligo, J., Gauld, R., Roberts, V., Villa, L., (2017), “A Literatüre Review for Large Scale Health İnformation System Project Planning, Implementation and Evaluation”, International Journal of Medical Informatics, 97, 86-97.
  • Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V., (1999), Tıbbi Sekreterlik Eğitim İçin Tıbbi Dokümantasyon. Ankara, Somgür Yayıncılık.
  • Uçmaz, R., (2004), Tıbbi Dokümantasyon, Bursa, Uludağ Üniversitesi Basımevi.
  • https://sbsgm.saglik.gov.tr/TR,53214/saglik-bakanligindan-dijital-anlasma.html
  • http://dijitalhastane.saglik.gov.tr
  • http://dijitalhastane.saglik.gov.tr; http://www.himssanalytics.org