Belçikalı Türk Göçmenlerde Kültürleşme Stratejileri ve Ebeveynlik Tutumu

Bu çalışmanın amacı Belçika’da yaşayan Türk göçmenlerin kültürleşme stratejileri ile ebeveynlik tutumlarını araştırmaktır. Çalışmada katılımcıların cinsiyet, yaş, sosyoekonomik durum gibi sosyodemografik özellikleri de bu amaçla incelenmiştir. Çalışma kapsamında Belçika’da yaşayan 56 kadın ve 25 erkekten oluşan toplam 81 Türk ebeveyne demografik bilgi formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve Kültürleşme Ölçeğinden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketten elden edilen veriler geçerlik ve güvenirlik analizleri ile ilişkisel analizlere tabi tutulmuştur. Bulgulara göre her iki ölçeğin de Belçikalı Türk göçmenler için geçerli ve güvenilir birer ölçüm aracı olduğu görülmüştür. Entegrasyon kültürleşme stratejisinin demokratik ebeveynlik tutumu ile pozitif, otoriter tutum ile negatif ilişkiye sahip olduğu asimilasyon kültürleşme stratejisinin ise otoriter ve koruyucu ebeveynlik tutumları ile negatif bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca ebeveynlik tutumlarının kuşaklar arasında fark gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular Avrupa’da yaşayan Türklerin kültürleşme stratejilerinin farklılık gösterdiğini ve ebeveynlik tutumları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ebeveynlik tutumlarında kuşaklararası farkların görülmesi de göçmenlerin eğitim, ekonomik ve sosyal-kültürel özelliklerinin çocuk yetiştirme davranışlarıyla ilgili olduğunu teyit etmektedir.

ACCULTURATION STRATEGIES AND PARENTING ATTITUDES AMONG BELGIAN TURKISH IMMIGRANTS

The aim of this study is to investigate the acculturation strategies and parenting attitudes of Turkish immigrants living in Belgium. Sociodemographic characteristics of the participants such as gender, age, and socio-economic status were also examined for this purpose. For the purpose of the study, a questionnaire consisting of demographic information form, Parental Attitude Scale and Acculturation Scale was administered to a total of 81 Turkish parents consisting of 56 women and 25 men living in Belgium. The data obtained from the questionnaire were used in validity and reliability analyses and correlational analyses. According to the findings, both scales were found to be valid and reliable measurement tools for Belgian Turkish immigrants. It was found that the integration acculturation strategy had a positive relationship with democratic parenting attitude and a negative relationship with authoritarian attitude, and assimilation acculturation strategy had a negative relationship with authoritarian and protective parenting attitudes. Additionally, it was seen that parenting attitudes showed differences across generations. The findings obtained in the study show that the acculturation strategies of Turks living in Europe differ and are related to their parenting attitudes. The observation of intergenerational differences in parenting attitudes also confirms that immigrants' educational, economic and social-cultural characteristics are related to their child-rearing behavior.

___

  • Akçaoğlu, C. (2017). Somut olmayan Kültürel miras ve Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitiminde Kullanımı. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Ataca, B., & Berry, J. (2002). Psychological, sociocultural, and marital adaption of Turkish immigrant couples in Canada. International Journal of Psychology, 37(1), 13-26.
  • Berry, J. W.(2001). A psychology of immigration. Journal of Social Issues, 57, 615-631.
  • Caestecker, F., Lievens, J., Van de Putte B., and Van der Bracht K. (2013). Tendances dans le choix du conjoint des migrants de première et de seconde génération en Belgique. https://emnbelgium.be/sites/default/files/publications/2013caesteckereapartnermigratie_2.pdf
  • Demir, E. K. ve Şendil, G. (2008). Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ). Türk Psikoloji Yazıları Dergisi, 11(21), 15-25.
  • Demirbaş, H. (2014). Eğitim Kültür açısından Avrupa’daki Türk çocukları – Sorunlar ve Çözümler (1. Basım). Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Durgel, E., & Yağmurlu, B. (2014). Türk göçmen ailelerde sosyalleştirme hedefleri ve ana babalık: Okul öncesi döneme detaylı bakış. Türk Psikoloji Yazıları, 17(34), 3–12.
  • Güngör, D. (2008). The meaning of parental control in migrant, sending, and host communities: Adaptation or persistence? Applied Psychology: An International Review, 57, 397-416.
  • Güngör, D. (2014). İkinci kuşak Avrupalı Türklerde psikolojik entegrasyon ve uyum: çift boyutlu kültürleşme temelinde karşılaştırmalı bir derleme. Türk Psikoloji Yazıları, 17 (34), 16-35.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1986). Status of women in Turkey: Cross-cultural perspectives. International Journal of Middle East Studies, 18, 485-499
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1990). İnsan aile kültür. İstanbul: Remzi Kitapevi.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2014). Kültürleşme ve aile ilişkileri. Türk Psikoloji Yazıları, 17(34), 120-127.
  • Kılıçgün, Y,. M. (2015). Çocuk haklarına yönelik ebeveyn tutumları ile ebeveynlik rolleri arasındaki ilişki. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(Ek 2), 511-522.
  • Kıylıoğlu, L. and Wimmer, H. (2015). The Relationship between Immigration, Acculturation and Psychological Well-being The Case of Turkish Youth in Austria. Nesne, 3(5), 1-19. http://www.nesnedergisi.com/makale/pdf/1424025482.pdf
  • Koçak, O,. Ve Gündüz, D. (2016). Avrupa Birliği Göç̧ Politikaları ve Göçmenlerin Sosyal Olarak İçerilmelerine Etkisi. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 7(12), 66-91.
  • Manço, A. (2010). Belçika’da Türklerin 40 yılı (1964-2004) : Sorunlar, Gelişmeler, Değişmeler. Institut de Recherche, Formation et Action sur les Migrations. http://www.cie.ugent.be/IRFAM/amanco8.htm
  • Nakhoul, E. T. (2014). Uluslararası işgücü göçü ve Türkı̇ye. Uzmanlık Tezi, Ankara. https://www.csgb.gov.tr/media/1782/tugcenakhoul.pdf
  • Özkafacı, A. (2012). Annenin çocuk yetiştirme tutumu ile çocuğun sosyal beceri düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi.
  • Sarıkaya, H. S. (2014). Belçika Flaman Bölgesi eğitim sisteminde Türk kökenli çocukların yaşadığı temel eğitim sorunlarının incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(8), 246-260.
  • Sefer, Y. (2013). Göç, entegrasyon ve din: Avrupa’da yasayan Türkler bağlamında bir değerlendirme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(26), 610-623.
  • Sözcü (2017, Mart 14). Yurt dışında kaç Türk var? Hangi ülkelerde yaşıyorlar? https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/yurt-disinda-kac-turk-var-hangi-ulkelerde-yasiyorlar-1732773/
  • T.C. Brüksel Büyükelçiliği, Eğitim Müşavirliği (2017). Belçika Eğitim Sistemi. http://home.scarlet.be/tcburkselbe.haber/egitim/page8.html
  • T.C. Dışişleri Bakanlığı (2018). Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşları. http://www.mfa.gov.tr/yurtdisinda-yasayan-turkler_.tr.mfa
  • Taş, E. (2014). Les alliances renversées: Souffrances des gendres dans les migrations matrimoniales turques. Bruxelles: Paf.
  • Yağmurlu, B. ve Sanson, A. (2009). Acculturation and parenting among Turkish mothers in Australia. Journal of Cross-Cultural Psychology, 40, 361-380.