BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİNİN 9. SINIF KİMYA DERS KİTABI VE KİMYA MÜFREDATINDA TEMSİL EDİLME DURUMLARI

Bu çalışma, bilimsel süreç becerilerinin, 9. sınıf kimya ders kitabında ve müfredatında ne kadar yer aldığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bilimsel süreç becerileri açısından 9. sınıf kimya ders kitabı ve müfredatı karşılaştırılması içerik analizi ile incelenmiş ve sonuçlar ortaya konmuştur. Öğrencilerin kimya ders kitabı ve müfredatına karşı görüşlerini belirlemek amacıyla yapılandırılmış görüşme formu araştırmacılar tarafından hazırlanmış ve 9. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin kimya dersine karşı ilgili oldukları ve kimya ders kitabını seviyelerine uygun bulduklarını ifade etmelerine rağmen, bilimsel süreç becerileri açısından incelenen kimya ders kitaplarının kimya müfredatlarına tam olarak uygunluk göstermediği sonucuna varılmıştır.

THE STATES OF BEING REPRESENTED OF SCIENCE PROCESS’S SKILLS INTHE COURSE BOOKS OF CHEMISTRY AND CHEMISTRY CURRICULUMS AT THE CLASS

This study has been conducted to identify how much space has been allocated to the science process skills in the chemistry textbooks and curriculums for the grade 9. Content analysis technique has been used for the chemistry textbooks and curriculum and the results have been conveyed. Meeting form was constructed to measure the level of interest in the students towards the chemistry textbook and curriculum. According to the results, it has been concluded that the chemistry textbooks, which have been scrutinized in terms of the science process skills, do not fully overlap with the curriculum. It has also been identified that the students take interest in the chemistry lesson find it enjoyable and that the textbook is suitable for their level

___

  • Ardaç, Dilek ve Ebru Muğaloğlu (2002), “Bilimsel Süreçlerin Kazanımına Yönelik Bir Program Çalışması”, V. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Kongresi-ODTÜ, Ankara.
  • Arslan, Aysu Gürsel ve Neşe Tertemiz (2004), “İlköğretimde Bilimsel Süreç Becer- ilerinin Geliştirilmesi”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Güz 2004, 2(4), ss. 479- 492.
  • Bağcı Kılıç, Gülşen (2003), “Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS): Fen Öğretimi, Bilimsel Araştırma ve Bilimin Doğası” İlköğretim- Online,Cilt 2, Sayı 1, http://ilkogretim-online.org.tr.
  • Çepni, Salih ve Alipaşa Ayas (1996), Fizik Öğretimi, Milli Eğitimi Geliştirme Pro- jesi Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Ankara.
  • Kaptan, Fitnat (1999), Fen Bilgisi Öğretimi, MEB Yayınları.
  • Özdemir, Muhammet (2004), “Fen Eğitiminde Bilimsel Süreç Becerilerine Dayalı Laboratuar Yönteminin Akademik Başarı, Tutum Ve Kalıcılığa Etkisi”, Yay- ınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Seçken, Nilgün, Seda Yücel ve İnci Morgil (2002), “Yüksek Öğretimde Bazı Kimya Bilgilerinin Sınıf Düzeyi ve Cinsiyete Göre Dağılımı”, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, Cilt 19(2), ss. 1-14.
  • Taşar, Mehmet Fatih, Burak Kağan Temiz ve Mustafa Tan (2002), “İlköğretim Fen Öğretim Programında Hedeflenen Öğrenci Kazanımlarının Bilimsel Süreç Be- cerilerine Göre Sınıflandırılması” V. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Kon- gresi-ODTÜ, Ankara.
  • Temiz, Burak Kağan (2001), “Lise 1 Fizik Dersi Programının Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerilerini Geliştirmeye Uygunluğunun İncelenmesi” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Temiz, Burak Kağan, (2004), “Bilimsel Süreç Becerileri”, http://www.onlinefizik.com, (Erişim Tarihi: 24.05.2005)