Farklı Oranda Etanol-Dizel Yakıt Karışımlarının Kullanıldığı Bir Dizel Motorda Yakıt Enjeksiyon Zamanının Egzoz Emisyon ve Yanma Karakterleri Üzerine Etkisi

Bu çalışmada, tek silindirli bir dizel motorun yakıt püskürtme zamanlaması değiştirilerek etanol-dizel karışımlarının performans, yanma ve emisyon karakteristikleri incelenmiştir. Motor testleri, tek silindirli dizel motor ve Eddy Current tipi dinamometre kullanılarak, %50 yük ve 1600 dev/dak sabit motor devri şartlarında gerçekleştirilmiştir. Motorun 1600 dev/dak daki klasik püskürtme zamanı Üst Ölü Noktadan Önce (ÜÖNÖ) 6,3o KA (krank açısı) olduğundan, motor testleri ilk önce klasik püskürtme zamanlaması konumlandırılarak yürütülmüştür. Çalışmada daha sonra püskürtme zamanlaması ve yakıt tipi değiştirilerek testler tamamlanmıştır. Yakıt karışımları kullanımıyla silindir gaz basıncında FKDY’a göre artış gözlemlenirken CO2 emisyon değerlerinde önemli miktarda azalma izlenmiştir. Tüm yakıtlar için maksimum NOX emisyon değerleri yakıtlar ÜÖNÖ 4,3 oKA’da püskürtüldüğünde izlenmiştir. Çalışma sonucunda, test verileri püskürtme zamanlaması ve yakıt tipine göre klasik püskürtme zamanı ve fosil kökenli dizel yakıtı referans alınarak kıyas edilmiştir.

___

  • [1] TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Türkiye’nin Enerji Görünümü, Oda Raporu, Nisan2018-Ankara.
  • [2] Ş. Gizlenci ve M. A. Samsun, Enerji Bitkileri ve Biyoyakıtlar Sektörel Rapor T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Enerji Bitkileri Tarımı ve Biyoyakıtlar (Biyomotorin,BiyoetanoliBiyomas)-2008.
  • [3] N. Kızılaslan ve T. Ünal, Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Biyoyakıt, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, Sy. 26-33, 2015.
  • [4] A. Onurbaş Avcıoğlu, U. Türker, Z. Atasoy ve D. Koçtürk, Tarımsal Kökenli Yenilenebilir Enerjiler-Biyoyakıtlar,Nobel Yayınevi, Sy.519, 2011.
  • [5] A. Bulur, Çukurova Bölgesinde Üretilen Boğma Rakıların Kimyasal Bileşimleri Üzerine Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 2010.
  • [6] D. Dağdelen, T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Küresel Biyoyakıt Politikalarının AB ve Türküye Açısından Değerlendirilmesi AB Uzmanlık Tezi, Ankara-2015.
  • [7] S. Iliev, , A Comparison of Ethanol and Methanol Blending with Gasoline Using a 1-D Engine Model, Procedia Engineering, 5th DAAAM International Symposium on Intelligent Manufacturing and Automation, Sy. 1013 – 1022, 2015.
  • [8] S. Özer, Alkollerin İçten Yanmalı Motorlarda Alternatif Yakıt Olarak Kullanılması, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, 2014.
  • [9] B. Likos, T. J. Callahan ve C. A. Moses, Performance and Emissions of Ethanol and Ethanoł-Dieseł Blends in Direct-Injected and Pre-Chamber Diesel Engines, Society of Automotive.
  • [10] M. Balat, H. Balat ve C. Öz, Progress in bioethanol processing, Progress In Energy And Combustion Science, pp. 551–573, 2008.
  • [11] C. Stan, R. Troeger, S. Guenther, A. Stanciu, L. Martorano, C. Tarantino ve R. Lensi, Internal Mixture Formation and Combustion - from Gasoline to Ethanol, Society of Automotive, 2001-01-1207.
  • [12] Y. Çelebi ve H. Aydın, Fuel, An overview on the light alcohol fuels in diesel engines, Fuel, pp. 890-911,2019.
  • [13] S. A. Shahir, H. H. Masjuki, M. A. Kalam, A. Imran, I. M Rizwanul Fattah ve A. Sanjid, Feasibility of diesel–biodiesel ethanol / bioethanol blend as existing CIengine fuel: An assessment of properties, material compatibility, safety and combustion, Renewable and Sustainable Energy Reviews, pp. 379-395, 2014.
  • [14] F. Karaosmanoğlu, Alkollü Benzinlerin Alternatif Motor Yakıtı Olarak Değerlendirilmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 1990.
  • [15] N. Raeie, S. Emami ve O. K. Sadaghiyani, Effects of injection timing, before and after top dead center on the propulsion and power in a diesel engine, Propulsion and Power Research, pp. 59-67,2014.
  • [16] A. Uyumaz, H. Solmaz, F. Boz, E. Yılmaz, B. Aydoğan ve H. S. Yücesu, RCCI Bir Motorda Enjeksiyon Zamanlamasına Bağlı Yanma ve Motor Performans Karakteristikleri, International Congress of the New Approaches and Technologies for Sustainable Development, Sy. 60-69, September 21-24, 2017 Isparta / TURKEY.
  • [17] S. A. Ahmed, S. Zhou, Y. Zhu, Y. Feng, A. Malik ve N. Ahmad, Influence of Injection Timing on Performance and Exhaust Emission of CI Engine Fuelled with Butanol-Diesel Using a 1D GT-Power Model, Processes, 2019.