Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ezberleme Yönteminin Konuşma Becerisine Etkisi

Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ezbere şiir okumanın konuşma becerisine etkisi tespit edilmiştir. B-1, B-2, C-1 ve C-2 kurları için temalara uygun seçilen şiirlerle uygulanan yöntemin kontrol ve deney gruplarındaki öğrencilerde deney grubu öğrencilerinden yana anlamlı farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Onar kişiden oluşan seviye sınıflarında dört kurda 40 deney, 40 kontrol grubu öğrencisi örneklemi oluşturmaktadır. Şiirin seçimi, ezberlenmesi ve anlaşılması sürecinden sonra sınıfta okunan şiirlerde kelimelerin telaffuzu, yüz ifadeleri, beden dili, ses tonu kullanımı kaydedilen videolardan verilen yönergeye göre değerlendirilmiştir. Şiirin okunmasından sonra sınıftaki diğer öğrencilerin katılımıyla şiirler hakkında konuşulmuş, iş birlikli öğrenme yöntemi ile şiir tüm sınıfla paylaşılmıştır. Her şiirden sonra video kayıtları yönergeye göre içerik analizine tabi tutulmuş ve çözümlenmiştir. 40 öğrencinin dilimizin ustalarına – şairlerine ait şiirleri anlamalarının, anlamlandırmalarının aynı zamanda kültür aktarımıyla birlikte değerler eğitimi de sunduğu gözlenmiştir.

___

  • Büyüköztürk, Ş. Kiliç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. Ve Demirel, F. (2011). Bilimsel Araştirma Yöntemleri. Ankara: Pegem A Akademi.
  • Çerçi, A. (2014). Telaffuz Vurgu Ve Tonlama Konularinin Dinleme Destekli Öğretimi.Turkish Studies, 9 (3), 467-485.
  • Demirel, Ö. (1999). İlköğretim Okullarında Türkçe Öğretimi. İstanbul: Millî Eğitim Yayınları
  • Emir, S. (1986). Örneklerle Kompozisyon Yazma Sanati. İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları
  • Özbay, Murat. (2011); Okuma Eğitimi-Anlatma Teknikleri: I, Öncü Basımevi, Ankara.
  • Seçkin Polat, Ö. Ve Dilidüzgün, Ş. (2015). Yabanci Dil Olarak Sesletim Becerilerinin Geliştirilmesinde Şiirden Yararlanma.Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi
  • Sever, Sedat. (2000); Türkçe Öğretimi Ve Tam Öğrenme, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Yilmaz, İ., & Şeref, İ. (2015). Arap Öğrencilerin Türkçe Okuma Türkçe Öğretiminde Şiir Etkinliklerinin Kültürel İşlevi. Turkish Studies, 10(7), 815-834.